FESTIVALUL DE POEZIE ȘI CREAȚIE ÎN GRAI BĂNĂȚEAN, GEORGE GÂRDA, TODOR CREȚU TOȘA,PETRU DIMCEA

Ediția a XX-a a Festivalui de poezie în grai bănățean

 Festivalul de poezie și creație în grai bănățean George Gârda – Todor Crețu Toșa, Petru Dimcea, ediția a XX-a a avut loc sâmbătă 10.10.015 la Făget (Romania) în organizarea Societății Literar Artistice ”Tibiscus” din Uzdin și a Asociației Culturale Făgețana din Făgetcu sprijinul Primariei Orașului Făget și a Casei de Cultură a Orașului Făget. Tot cu această ocazie a avut loc și o expoziție de fotografie artistică a membrilor SLA ”Tibiscus” Pavel Bălan și Vasile Barbu și de pictură a pictorului academic Daniel Susa din Uzdin.

Cuvântul inaugural i-a revenit lui Vasile Barbu președintele SLA ”Tibiscus” care a oferit și două diplome de merit domnului Ioan Cipu din Făget (de oriorigine din Torac, Banatul sârbesc) și Todor Groza Delacodru din Mesici, diplome care se ofera din anul 2007 primii fiind regretatul Ioța Vinca alias Ventilă Agraru din Uzdin și Arcadie Chirșbum din Făget apoi Ionel Iacob Bencei, Ionel Stoiț, Viorel Boldureanu, Simion Danila, Cornel Ungureanu…

Despre peronalitațile ale căror nume poartă acest Festival au vorbit Ionel iacob Bencei și Ionel Stoiț, iar din operele lor au citit Ioan Viorel Boldureanu, Ionel Iacob Bencei, Arcadie Chirșbaum, Gelu Câmpeanu, Vasile Barbu și Ionel Stoiț.

Manifestarea a fost urmărită de posturile de Radio Novi Sad și Timișoara și ziarul ”Tibiscus” din Uzdin.

Despre Todor Cretu, putem aminti: Todor Cretu fiul Anei si al lui Costa Cretu – Obăgeanu, s-a născut la Uzdin în anul 1929. Şcoala elementară o termină la Uzdin, iar liceul românesc la Vârşeţ. A urmat doar doi ani de facultate la Belgrad.

A scris proză, teatru, poezie şi satiră şi umor. S-a afirmat, pe la începutul anilor ’70, cu textele satirice în grai bănăţean, semnate „Ventilă Agrara“, scrise împreună cu Iota Vinca şi difuzate la Postul de Radio Novi Sad, redacţia română. Textele au fost interpretate de bravul actor Iota Vinca. Ani în şir, până la deces, în inul 1979, la vârsta de 50 de ani, textele sale satirico-umoristice în grai bănăţean au fost savurate cu multă plăcere în întreg Banatul istoric unde se aude acest post duminica, la „Emisiunea pentru sate“.

Todor Creţu a fost un om care întreaga sa activitate şi-a consacrat-o culturii şi mai ales teatrului. Este considerat ca fiind unul dintre cei mai merituoşi oameni din Banatul iugoslav pentru propăşirea teatrului amatoricesc la românii de pe aceste meleaguri. Pentru aceste mari merite a şi primit unele premii şi distincţii, câteva chiar post-mortem. Todor Creţu-Toşa s-a stins din viaţă, subit, la 19 mai 1979, la Uzdin, la vârsta de numai 50 de ani, în urma unui atac de cord. Petru Dimcea a trăit între anii 1925 – 2004.A funcţionat la Uzdin ca şi medic generalist rămânând în memoria oamenilor  ca şi un doctor de alinare a suferinţelor şi sufleteşti şi ale corpuşlui. Un a ezitat să-şi viziteze pacienţii şi în miez de noapte şi pe orice timp fie vijelie, ger, caniculă ori că un erau cărări în Uzdinul de odinioară. A fost şi un excelent pictor lăsând după sine tablouri impresionante. În domeniul literar a scris împreună cu Todor Creţu Toşa romanul “Cumpăna fântânii”, care reprezintă un reper în literatura dialectală bănăţeană. A scris şi piesele de teatru “Pe drumuri” şi “Şumariţe” carea au fost jucate de către Teatrul din Uzdin. A mai scris şi proză scurtă satirică si am publicat-o în almanahul cultural “Frăţia”.. Studiile medicinei le-a început la Cluj şi le-a absolvit la Ljubljana.

Fii săi au donat Societăţii Literar – Artistice “Tibiscus” din Uzdin, casa familială, ridicată de către tatăl lor, Petru Dimcea, în care a fost în anul 2005 inaugurat Centrul cultural “Casa Românească” din Uzdin. I.Stoiț