FILMSKI I DIJALOŠKI PROGRAM „AMNEZIJA“ U SREDU: Veče posvećeno istoriji Nemaca u Vojvodini od 1941. do 1948. godine

Kulturni centаr i Austrijski kulturni forum iz Beograda u sredu, 6. jula, sa početkom u 19.30 časova organizuju filmski i dijaloški program pod nazivom „Amnezija“, posvećen istoriji nemačkog govornog stanovništva Vojvodine od 1941. do 1948. godine. Publici će se predstaviti dva dokumentarna filma Daleko od prošlosti (Far from past), autorke Nicole Foelsterl i „Pripadnost“ (Belonging) Tee Lukač. Nakon projekcija održaće se otvorena diskusija sa rediteljkama i publikom o zaboravu, sećanju, patnji i krivici, zajedničkoj budućnosti i uopšte, kulturi sećanja.

Film Daleko od prošlosti (Far from past, u trajanju od 15 minuta, snimljen 2018.)

https://www.nicolefoelsterl.com/far-from-past/

U dijalogu koji karakterišu trvenja i intimnost, one otkrivaju način na koji porodice prenose svoju istoriju sa jedne generacije na drugu i kako ona ulazi u srž odnosa“.

Film Pripadnost(Belonging, u trajanju od 52 minuta, snimljen 2020.)

https://www.beldocs.rs/en/product/belonging/

Nemci su se u Vojvodinu naselili krajem 17. veka. Vremenom su se običaji i tradicija asimilirali i bivši došljaci su postali starosedeoci i meštani. Međutim, Drugi svetski rat stavlja bivše komšije na test i otkriva ono najbolje i najgore u ljudima. Poraženi, kolektivno krivi, njihov trag će nestati. Ostala je Vojvodina i mesta koja su naseljavali, tihi svedoci i nemi tragovi postojanj