MALA MATURA SE OVE GODINE POLAGALA U DRUGAČIJIM USLOVIMA

Matematika veći „bauk”

Početak nedelje bio je rezervisan za male maturante koji su polagali završni ispit u tri dana. Test iz srpskog jezika i književnosti su radili u ponedeljak, matematiku u utorak, a kombinovani test u sredu.
Prema podacima Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja, ispiti su se polagali u 522 škole, pristupilo je više od 36 hiljade dece.
Načelnica Školske uprave Zrenjanin Snežana Oluški Vlačić je objasnila kakva je situacija bila u našem gradu povodom polaganja male mature i koliko je đaka radilo završni ispit.
– U Srednjem Banatu se polagalo na 16 punktova, a u Zrenjaninu u 12 škola. Sve je proteklo u najboljem redu – kaže Oluški Vlačić.
Prema podacima Školske uprave, na teritoriji našeg Grada, završni ispit polagalo je 1.086 kandidata.
Učenici 8. razreda koji su polagali testove su nam ispričali svoja iskustva sa polaganja male mature.
– Dobro je proteklo. Srpski je bio mnogo lakši nego matematika – rekla nam je učenica koju smo zatekli u dvorištu Gimnazije.
Na pitanje da li se pripremala za kombinovani test, odgovorila je onako i kazala da se nada najboljem.
Dvojica drugara koje smo sreli ispred Tehničke škole u Maloj Americi, dok su komentarisali kako su uradili test, rekli su da je srpski bio malo teži i da im je matematika bila laka.

Potvrda toga, da nekom bolje ide jezik i književnost, a nekom matematika smo dobili od grupe devojčica koje su pravile predah od testa u blizini Tehničke škole.
– Ispit je dobro prošao. Poslednja tri zadatka iz matematike su bila najteža. Oblast geometrije, trinoma i procenti – rekla je jedna devojčica iz grupe dok su se ostale složile. Njena drugarica je dodala da nije bilo onako kako se očekivalo.
Rekle su nam da je čitanje i razumevanje pročitanog teksta bilo najteže kada je reč o testu iz srpskog. Na pitanje da li su se primpremale za kombinovani test, mišljenja su bila podeljena.
I u seoskim sredinama polaganje male mature je organizovano drugačije nego uobičajeno, što nam je potvrđeno iz OŠ „Stevan Knićanin” iz Knićanina.


– Završni ispit je polagalo devet učenika iz naše škole, od toga je samo jedan đak polagao po IOP modelu – izjavila je Sonja Ćorić, direktorka škole. Ona je ukazala da je rešavanje testova prošlo u redu, iako đaci nisu polagali u svojoj školi.
– U Perlezu se održala mala matura i sve je bilo dobro isplanirano. Pored naših učenika, bilo je i đaka iz Farkaždina i Čente, ukupno četiri škole. Prevoz je bio organizovan što je đacima bilo od izuzetnog značaja – objasnila je Ćorić.
Prema našim saznanjima, u Tehničkoj školi u Zrenjaninu, vikend pre održavanja ispita bio je organizovan kontradiverzioni pregled, a školu su potom čuvali policajci. Takva situacija bila je zastupljena u skoro celom gradu.
Informacije o tome gde će maturanti polagati testove su bile čuvane zbog bezbednosti učenika i osoblja.

M. Solarov
Foto: Arhiva lista „Zrenjanin”

 • „GUSTA” SATNICA DO 16. JULA
  U petak, 1. jula do 9 časova, učenici će moći da saznaju preliminarne rezultate završnog ispita na nivou škole i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs). Tog istog dana do 16 sati biće prijem prigovora, elektronskim putem i neposredno u školi.
  Konačni rezultati završnog ispita će biti objavljeni u utorak 5. jula do 8 časova ujutru.
  Elektronsko popunjavanje liste želja će se obavljati od 5. jula u 8 časova do 6. jula u 24 časa, dok će se neposredno u osnovnoj školi to obavljati 6. i 7. jula od 8 do 15 sati.
  Učenici će u subotu, 9. jula, od 8 časa moći da provere tačnost liste želja.
  U ponedeljak, 11. jula, do 8 časova biće objavljene konačne liste želja učenika, provera lista na zvaničnom sajtu.
  Objavljivanje konačnih rezultata raspodela po školama i obrazovnim profilima biće u sredu 13. jula do 8 sati, u osnovnim i srednjim školama. Tog istoga dana biće objavljena preostala slobodna mesta za upis u drugom krugu.
  Tokom 14. jula i 15. jula od 8 do 15 časova će se podnositi prijave za prvi upisni krug neposredno u školi, osim za upis u muzičke i baletske škole. U četvrtak, 14. jula od 8 do 15 se popunjava lista želja za drugi upisni krug (elektronski/neposredno u školi).
  Od 15. jula do ponoći će biti objavljen konačni raspored učenika po školama.
  U subotu, 16. jula do 8 časova planirano je da bude objavljeno koliko ima preostalih slobodnih mesta posle drugog upisnog kruga.