MATURSKA SVEČANOST EKONOMSKE ŠKOLE „JOVAN TRAJKOVIĆ”

Postali ste divni mladi ljudi!

Učenici Ekonomsko – trgovinske škole (ETŠ) proslavili su nedavno svoju maturu. Roditelji i prijatelji žurili su što pre da zauzmu svoje mesto na tribinama Kristalne dvorane i vide svoje maturante. Oni su te srede, poslednji put prodefilovali pred svima, ostavljajući iza sebe jednu životnu avanturu. Nakon svečanosti u sali, proslavu su nastavili u Hotelu „Vojvodina”.
Sonja Marjanski Lazić, direktorka ETŠ „Jovan Trajković” poželela im je uspeh i radost u budućnosti.
– Dragi maturanti, kada ovako lepi, mladi i uspešni stojite pred nama, ne mogu a da ne pomislim kako je brzo prošlo vreme od kad ste kao radoznala deca prvi put ušli na glavna vrata naše i vaše škole. Vi ste generacija koja je prošla kroz mnoge neočekivane situacije, u kojima ste pokazali zrelost i spremnost za neke buduće dane. Upravo ste proživeli jedan proces sazrevanja i postali divni mladi ljudi. Nastavite i dalje da ostvarujete snove koje ste izabrali i da usavršavate znanja stečena u našoj školi – poručila je direktorka.

Ove godine maturski ispit polagali su ekonomski tehničari, finansijski administratori, poslovno – pravni tehničari i turističko – hotelijerski tehničari. Na njega je izašlo 126 učenika. Maturu je položilo 111, i to 51 đak sa odličnim uspehom, 44 učenika sa vrlo dobrim, dok 16 njih ima dobar uspeh.
Najbolji rezultat postigli su ekonomski tehničari (4 -1). Na maturskom ispitu postigli su prosečnu ocenu 4,53.
Završni ispit je polagalo svih 64 učenika. Odličan uspeh je imalo 12 đaka, 27 njih je bilo vrlo dobro, dobrih je 23 i jedan je ostvario dovoljan uspeh. Završni ispit polagali su i učenici trogodišnjih profila – trgovac, konobar, kuvar i kuvar na mađarskom jeziku. Najbolje je odeljenje kuvara na mađarskom nastavnom jeziku (3 – 8), sa prosekom 4,18.

 

KSENIJA ZA PONOS
Ovogodišnja učenica generacije dolazi iz odeljenja 4 – 1 i završila je smer za ekonomskog tehničara (razredni starešina Biljana Popović).
Ksenija Bulovan je ujedno i nosilac diplome „Vuk Karadžić”, a kroz školovanje stekla je brojne diplome: za prvo mesto na republičkom takmičenju iz matematike, drugo na republičkom takmičenju iz principa ekonomije, a istu poziciju imala je i na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika. Treće mesto zauzela je na takmičenju iz studija slučaja u organizaciji Univerziteta Singidunum. Zahvaljujući diplomama sa republičkih takmičenja, oslobođena je prijemnog ispita na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Uprkos tome planira da studiranje ipak započne u Novom Sadu, bliže starom društvu i svom gradu.

– Zahvalna sam svojoj razrednoj Biljani Popović i profesorima. Naravno, najviše od svih, svojoj porodici i prijateljima na stalnoj podršci. Uvek sam mislila da je kliše reći da su najlepše ove godine školovanja, a sad sam ja ista ta koja to govori. Školovanje je prošlo kao za mesec dana, i da mogu sve bih opet ponovila – rekla je Ksenija.
Najlepše uspomene su joj ostale sa časova, odmora i ispijanja kafe sa društvom.
– Mogu reći da sam dosta naučila, sve što mi je potrebno za život. Verujem da će mi ekonomsko znanje uvek služiti u životu.

Društvo računovođa i revizora je i ove godine nastavilo sa svojom tradicijom.
Predsednica Društva Dušanka Buzadžija uručila je učenici generacije novčanu nagradu i poželela joj da sledi svoje snove i prenosi znanje mlađoj generaciji.

A.Ilijev
Foto: Studio „Đenka”

DIPLOME I POHVALNICE
Specijalne diplome dobile su Jelena Sekulić (4 – 1) za 3. mesto na republičkom takmičenju iz matematike i Nađa Živanov (4 – 1) za 3. mesto na okružnom takmičenju iz engleskog jezika. Aleksandra Avramov i Slađana Jovanov (4 – 1) osvojile su obe 3. mesto na takmičenju studije slučaja u organizaciji Univerziteta Singidunum. Danilo Radović (4 – 2) je bio prvi u rešavanju studije slučaja „Bizniston” u organizaciji Fakulteta poslovne ekonomije, kao i pohvalnicu za izuzetnu angažovanost u radu učeničkog parlamenta. Marija Pajčić i Nada Pasku (4 – 2) dobile su specijalne diplome, obe za osvojeno prvo mesto u rešavanju studije slučaja „Bizniston” u organizaciji Fakulteta poslovne ekonomije. Nada Pasku je osvojila i 3. mesto na opštinskom takmičenju u košarci. Luka Blažević (4 – 2) bio je prvi na školskom i drugi na okružnom takmičenju iz engleskog jezika.

USPEŠNI ĐACI
U ETŠ ukupno je 11 „Vukovih” diploma: Ksenija Bulovan, Jelena Sekulić i Natalia Časar (4 – 1). U razredu 4 – 2 to su Zorana Kljajić, Danilo Radović, Marija Pajčić i Jovana Ćurić. U razredu 4 – 3 Vukovu diplomu ima Marijana Mikulja. Aleksandra Bojanić, Sara Šarić i Anastasija Stojanović su „vukovci” iz odeljenja 4 -4.