MATURSKA SVEČANOST U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI „9. MAJ”

Lepi trenuci za nezaborav

Mesec matura okončan je ispraćajem đaka iz Osnovne i srednje škole „9. maj”. Da je njihov oiskorak ka svetu odraslih posebno upečatljiv, govori i prisno opraštanje od nastavnika i vaspitača. Maturanti ove škole svečano su obeležili kraj jednog perioda u obrazovanju. Kao i svake godine, bilo je veselo i radosno, u društvu roditelja, profesora i pedagoga. Uloženo je mnogo truda, strpljenja i ljubavi da bi se stiglo do ispita zrelosti.

Atmosfera je tokom maturske večeri bila svečana – devojke doterane, dečaci ozareni, sa frizurama kakve do tada nisu imali, profesori u nekom posebnom raspoloženju.
Nakon govora direktorke Snežane Vukić, svaki maturant je predstavljen pesmicom koja na šaljiv način opisuje njegove/njene osobine. Prozvani stihovima i ohrabreni aplauzom roditelja, jedan za drugim, su se uspinjali na binu poput junaka na kraju velikog postignuća.
Nakon štu su se nastavnici uz stihove rastali od svojih đaka, uz performans đaka generacije, usledila je zakuska za prisutne, kao i tombola. Proslava je organizovana 27. juna u prostorijama Kulturnog centra. To je bio prvi put da je matursko veče održano van škole.
Direktorka Vukić se biranim i toplim rečima oprostila od još jedne generacije.

– Trenuci kada ispraćamo naše đake su veoma emotivni za sve nas. Prisećamo se kakvi ste bili kad ste došli. Divna deca, pomalo uplašena, ali otvorenog srca. Danas, kada vas gledamo kako ste stasali u mlade ljude pune iščekivanja i energije, ne možemo, a da ne budemo ponosni na vas. Uvek se setite nastavnika koji su bili tu za vas u onim lepim i manje lepim trenucima. Posebno se zahvaljujem roditeljima na izvanrednoj saradnji i na ukazanom poverenju – istakla je Snežana Vukić.

Podsetivši da se brojne uspomene koji ih vežu, osvrnula se na mnogo smeha, suza, sreće, zagrljaja, puno uspeha i padova tokom školovanja. Direktorka je navela i da su naporno radili, borili se da bi završili sve zadatke i savladali sva iskušenja.
U srednjoj školi maturirala su osmorica momaka. Kada je reč o maloj maturi, četrnaest učenika je završilio osnovnu školu. Za đake generacije u osmoletki proglašeni su Zorica Zlatar i Aleksandar Aćimov. U srednjoj školi to je Gabrijel Lenart.

Gabrijel je završio za bravara. Kao najbitnije iz svog školovanja izdvaja zanat koji je naučio, jer će mu isti, kako veruje, pomoći u snalaženju i osamostaljivanju u daljem životu. Pored svog zanata, Gagi nam otkriva svoju strast.
– Mnogo volim da se bavim fotografisanjem u slobodno vreme. Počelo je kao hobi. Zavoleo sam sasvim slučajno, fotografišući svakodnvevne trenutke i sada je to postalo deo moje duše – rekao nam je Gabrijel Lenart.

N. Kovačević
Foto: Ljiljana Stojaković