MATURANTI ZRENJANINSKE GIMNAZIJE 2018/2022. OPROSTILI SU SE OD ŠKOLSKIH KLUPA NA SVEČANOSTI U KRISTALNOJ DVORANI

U sećanju će ostati dragocene uspomene, atmosfera i zajedništvo generacije

Na obali Begeja uz zalazak sunca maturanti Zrenjaninske gimnazije 16. juna uz prisustvo najmilijih započeli su proslavu maturske večeri. Plato Kristalne dvorane nakon dve godine ponovo je bio ispunjen elegantnim gimnazijalcima i protkan ponosnim pogledima porodice, rodbine i prijatelja.
Nakon što su prisutni zauzeli mesta na tribinama, svečanost je otvorena tradicionalnim defileom učenika koji je punu dvoranu za tren oka ispunio mladalačkom energijom koja je isijavala iz osmeha koji su krasili lica gimnazijalaca.

RADUJTE SE ŽIVOTU
Zvaničan deo večeri bio je posvećen đacima koji su postigli najbolje rezultate tokom školovanja. Tom prilikom uručene su im „Vukove” i specijalne diplome i pohvale. Prigodnoj atmosferi doprineo je i nastup školskog benda koji je nakon defilea izveo studentsku himnu „Gaudeamus” i pesmu „Godine prolaze” grupe „Bajaga i instruktori”.
Gost svečanosti bio je i bivši gimnazijalac Dragan Kosović koji je otpevao rusku narodnu pesmu „Kaljinka”. Program su vodili učenici nižih razreda koje je pripremila profesorka Svetlana Todorović Gvozdenović.

U pozdravnom govoru direktor Milan Radaković poručio je maturantima da u srcu nose dragocena prijateljstva, da se hrabro suoče sa poteškoćama života i raduju svim životnim uspesima u danima koji dolaze.
– Negujte i gradite svoju ličnost – profesionalno, emotivno i duhovno. Poštujte sebe, jer ćete samo tako moći da ukažete poštovanje drugima. Imajte poverenja u sebe, jer će vam tako i drugi verovati. Volite ljude, brinite o bližnjima, pomažite slabima, čuvajte svoje okruženje i nikako ne odustajte od svojih snova – poručio je direktor.

IZABRAN NAJBOLJI UČENIK
Za đaka generacije proglašen je Luka Radaković, maturant prirodnog smera. Priznanje mu je uručio direktor Gimnazije, a nagradu od 100 hiljada dinara Dragan Božjak, vlasnik firme „Bio-elektrik”, koja već petu godinu zaredom nagrađuje najboljeg učenika.
Kako Luka kaže, titulu je priželjkivao, ali nije bio siguran da li će mu se želja ispuniti.
– Ove godine smo zaista imali jaku generaciju. Mislim da je bilo izuzetnih kandidata i da su nijanse odlučile. Ova je najveće priznanje koje sam dobio u životu – ističe on.
Dodaje da zbog situacije u svetu osnovne studije planira da upiše u Srbiji, ali da bi nakon toga voleo da ode u inostranstvo. Veruje da će tamo imati bolje uslove da se bavi naučnim radom.

– U osnovnoj školi interesovale su me fizika i hemija. Kako je vreme proticalo težio sam više hemiji. Zbog toga ću prijemni polagati na Hemijskom ili Farmaceutskom fakultetu u Beogradu – objašnjava Luka.
Iako je zbog pandemije u protekle četiri godine bilo dosta teških trenutaka u kojima je generacija bila razdvojena, školovanje će pamtiti po lepim momentima koje je proveo sa drugarima iz razreda, ističe gimnazijalac.
Maturantkinji društvenog smera, Staši Tucić u sećanju će ostati zajedništvo razreda, lepo raspoloženje i atmosfera koja je u 4-1 vladala tokom celog školovanja.Nakon polaganja prijemnog ispita, Staša je zajedno sa nekoliko prijatelja dobila stipendiju za studiranje u Rusiji. Jezik je učila tokom školovanja, a krajem avgusta planira put u Moskvu, priča nam gimnazijalka.
Generaciju 2018/2022. čini 265 učenika. Srednja ocena na maturskom ispitu je odličan 4,67. Diplomu „Vuk Karadžić” poneo je 61 učenik, specijalnu diplomu zaslužilo je 19 đaka.

Na kraju četvrte godine pozitivan uspeh je ostvarilo 265 učenika, sa odličnim uspehom razred je završilo njih 162, sa vrlo dobrim 93, sa dobrim 10, dok je jedan đak upućen na polaganje razrednog ispita. Srednja ocena generacije je odličan 4,52.

Jovana Šormaz
Foto: „AS PRO STUDIO”

  • PLEMENITI MATURANTI POMOGLI NURDOR-U
    Svečanost učenika Zrenjaninske gimnazije bila je humanitarnog karaktera. U saradnji sa Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka (NURDOR) na ulazu u Kristalnu dvoranu bile su postavljene kutije za prikupljanje novca za izgradnju još jedne roditeljske kuće koja će omogućiti smeštaj svakoj porodici koja dolazi iz mesta van Beograda zbog lečenja deteta. Gimnazijalci su Udruženju donirali 33 hiljade dinara.

 

  • UČENIK GENERACIJE
    Luka Radaković dobitnik je diplome „Vuk Karadžić” i specijalne diplome iz matematike. Zabeležio je brojne uspehe na takmičenjima iz hemije, fizike i na nadmetanju Arhimedes (grupno i pojedinačno). Učesnik je međunarodnog projekta „Euriade” održanog u Holandiji i polaznik seminara hemije u Istraživačkoj stanici Petnica. Aktivno je učestvovao u projektima i vannastavnim aktivnostima škole. Pored toga, u vreme kada se nastava organizovala onlajn pomagao je učenicima slabijeg znanja, tako što je u nekoliko navrata je držao časove iz oblasti fizike i hemije. Poznaje nemački i engleski jezik.

 

  • RAZREDNE STAREŠINE
    Jelena Stojković Bujkov (IV-1), Snežana Vukanović (IV-2), Vuk Faninger Šević (IV-3), Slavka Mijatov (IV-4), Dražen Aleksić (IV-5), Barbara Miladinov (IV-6), Svetlana Milošević Nešić (IV-7), Kornelija Kapuši Pap (IV-8), Nikola Tankosić (IV-9), Goran Manigoda (IV-10) su odeljenjske starešine koje su u protekle četiri godine vodile ovu generaciju.