FINALE MANIFESTACIJE „NAJBOLJE VINO BANATA“ U ZRENJANINU: Apsolutni pobednik Vino prijatelja – Kočmaroš i Tolmač

„Kaberne sovinjon” (Cabernet Sauvignon): Vino prijatelja – Kočmaroš i Tolmač iz Taraša apsolutni je pobednik manifestacije „Najbolje vino Banata 2019“, čije je finale održano u petak, 1. marta, u Kulturnom centru. Janoš Urban – „Sveti Martin“, Mužlja, pobednik je u proizvodnji „banatskog šilera“, vina koje je zaštitni znak manifestacije.

Ovo je saopšteno na svečanosti na kojoj su uručena priznanja najuspešnijim proizvođačima i gde je najavljen korak dalje – Međunarodni festival vina na kojem će učestvovati i vinari iz banatskih regija Rumunije i Mađarske.

Organizatori manifestacije su zrenjaninski „Klub vina“, Kulturni centar i Turistička organizacija grada, a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.

Gostima su se obratili u ime Kulturnog centra – direktor Goran Marinković, Turističke organizacije – direktor Zoran Ljubotina i koordinator manifestacije Branislav Prohaska iz  „Kluba vina“. U ime pokrovitelja, Grada Zrenjanina, „Najbolje vino Banata 2019“,  koje se održava deseti put, otvorio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

Takmičare su ove godine ocenjivali enolozi – konsultanti Mladen Dragojlović i Tanja Drakulić, somelijeri Robert Čevari  i Bogdan Đaković, vinski bloger Perica Radović i enolog Srđan Lukajić, uz koordinaciju Zrenjaninca Igora Lukovića, međunarodnog vinskog sudije.

U ime zrenjaninskog „Kluba vina“, zahvalnice proizvođačima, pehare i diplome, uručila je Marta Benak.

Za ocenjivanje je ove godine prijavlejno 119 uzoraka vina, manje nego prethodne godine, a kako je rečeno, razlog je, verovatno, sušna prošla godina. Takmičila su se 4su proizvođači 4 bela vina, 39 crvenih, 13 rozea, 9 šilera, 9 banatskih šilera,  a 5 ih je bilo van konkurencije. Dodeljene su tri velike zlatne medalje, kao i 20 zlatnih, 29 srebrnih, 29 bronzanih i 29 zahvalnica.

U programu svečanosti su učestvovali Ana Aleksić Šajrer, profesorka solo pevanja u Muzičkoj školi „Josif Marinković“, koja je izvela Vinsku pesmu iz opera „Travijata“ Đuzepa Verdija, uz klavirsku pratnju Marte Ronto, Jovica Jašin –  „Pesma o Banatu“ i Miodrag Munćan Draganče iz Iđoša – udarajući ritmično čekićem po buretu doneo je autentičan vinogradarsko-vinski zvuk…

Tekst: Branka Jajić

Foto Jovan Njegović Drndak

Opširnije u pisanom izdanju