FOLKLORAŠI IZ KRAJIŠNIKA U POLjSKOJ

Sa domaćinima igrali užičko kolo
Pod pokroviteljstvom Opštine Sečanj, u okviru već uspostavljene kulturne saradnje, KUD „Jandrija Tomić Ćić” Krajišnik proteklog vikenda je gostovao u Poljskoj. Tokom trodnevne turneje po gradovima južne Poljske krajišnički folkloraši predvođeni predsednikom Nenadom Vejinovićem i koreografom Miroslavkom Rodić, dostojno su predstavili deo naše kulturne baštine. Zajedno sa ansamblom bili su i predsednik Opštine Predrag Milošević, njegov pomoćnik Slobodan Repac i predsednik Skupštine opštine Arsen Plahin, kao i Branko Atlagić, autor monografije „Ćića”.
Prvi koncert održan je u Raba Vižnji, u prepunom Domu kulture odigrani su splet šopskih, leskovačkih, pirotskih igara, kao i „Šumadija”, a između je uz pratnju harmonikaša Vladimira Trninića nastupala talentovana 15-godišnja solistkinja Ana Tadić. Po završetku, učenici tamošnje gimnazije su istrčali na binu, da čestitaju svojim vršnjacima.
– Svojim drugim koncertom „Ćićova” deca su uveličala tradicionalnu i najveću lokalnu svečanost na gradskom trgu živopisnih Čezovica – kaže Slobodan Repac. – Iznenađenje dana priredila je voditeljka, njihova poznata operska pevačica, koja je na besprekornom srpskom otpevala „Ajde Jano, ajde dušo”. Posle koncerta, naši igrači su sišli sa bine i poveli užičko kolo, u koje se uključila publika, bio je to pravi spontani spektakl.
Trećeg dana folklorni ansambl KUD-a je na impozantnom sportskom poligonu ulepšao dan jedne škole iz Novog Sonča, gde su gosti iz Banata takođe bili izuzetno toplo primljeni. Između stalnih putovanja i nastupa, Krajišničani su stigli i da posete jednu od najstarijih poljskih pivara, kao i staru poljsku prestonicu Krakov.

S. M.