FOTOGRAFI IZ CELE SRBIJE INSPIRACIJU SU PRONAŠLI U LJUDIMA I PREDELIMA BANATSKE RAVNICE

Majstori se družili i pokazali svoje umeće

Četvrti Foto-safari „Jaša Tomić 2021” okupio je u nedelju, 6. juna, ljubitelje fotografije koji se ovom umetnošću bave amaterski i profesionalno. Na tradicionalnom skupu učestvovalo je 13 klubova i 92 fotografa iz Zrenjanina, Bečeja, Subotice, Vršca, Novog Sada, Beograda, Valjeva, Šapca, kao i iz Jaše Tomića.
Među njima bilo je i mnogo mališana koji su pokazali veliko interesovanje za ovu umetnost, a mogli su da na delu vide majstore jugoslovenske i srpske fotografije. Među njima su bili Dejan Dizdar, Petar Grujičić, Imre Sabo, Milan Marković…
Iako je zvanično otvaranje održano pod senkom oblaka, fotografski dan u Jaši Tomiću protekao je vedro i uspešno. Učesnici su se interosavali za različite motive. Od krštenja u pravoslavnoj crkvi, do znamenitosti stare rimokatoličke katedrale koja je svojom patinom i svetlosnom igrom, koja se prelivala kroz vitražna stakla oživljavala prostor. Drugi su se odlučili za modele koji su bogatom nošnjom privlačili pažnju i fotografa i meštana Jaše.
– Sa ovog safarija nosim divne utiske. Sreo sam se sa mnogim dragim ljudima, a i promocija je prošla odlično. Čini mi se da su svi bili zadovoljni prezentacijom – zaključio je Imre Sabo posle uspešne promocije svoje foto-monografije „Godina zapleta” u izdanju „Graina”.
Održavanje ovogodišnjeg foto-safarija ne bi bilo moguće bez podrške Opštine Sečanj, Turističke organizacije te lokalne samouprave i Mesne zajednice Jaša Tomić.
Da bi sve proteklo u prijatnoj atmosferi, nesebično su doprineli Udruženje žena „Krajišnik”, KUD „Jandrija Tomić Ćić” iz Krajišnika, KUD „Dr Borislav Jankulov” iz Jaše Tomića, Miladin Jović, paroh pravoslavne crkve svetog Nikole i Feher Roland.
TEKST I FOTO: J. D. NJEGOVIĆ