FUNKCIONALNOST KANALIZACIJE U TRŽNOM CENTRU „BAGLJAŠ” POD ZNAKOM PITANJA

Zapetljan put do pronalaska rešenja

Zbog zapušenih šahtova u Tržnom centru (TC) „Bagljaš”, posetioci i vlasnici prodavnica proteklih nedelju dana svedočili su prizorima izlivene kanalizacije po hodnicima. Kako bi korisnici izbegli neprijatnost, u strahu od zaraze zatvoren je jedan ulaz. Uzrok problema je ispuštanje masnoće i bacanje ostataka hrane u kanalizacionu mrežu, što dovodi do njenog zagušenja, objašnjavaju nadležni.

ČIJA JE ODGOVORNOST?
Kako je na svom Fejsbuk profilu napisala Katarina Forgić, zaposlena u Tržnom centru, ostaci hrane dolaze iz kuhinje obližnjeg lokala, od čije se masnoće onemogućuje protok. Hodnik je sa jedne strane zatvoren, jer, kako kaže, pliva dnevni meni iz kuhinjice koja se nalazi u lokalu nasuprot njih. Opisuje da se prepoznaje šargarepa, luk i grašak, ali vlasnici tvrde da nije njihova krivica, objašnjava Forgić.
– Očigledno je da otpad iz kuhinje odlazi u kanalizaciju. Kada smo se obratili JKP „Vodovod i kanalizacija” rekli su nam da oni nisu nadležni. A ko je nadležan da ispumpa šaht? – napisala je naša sugrađanka.
Prema njenim navodima, vlasnici lokala predali su zahtev Gradskoj upravi i pozvali inspekciju da izađe na teren. Iako problem, smatra ona, nema nikakve veze sa njima (koji vodu koriste za osnovne potrebe), pomoć u njegovom rešavanju ne mogu da nađu.
– Mi koji ovde radimo održavamo lokale, krečimo, radimo fasade, krovove, iako smo svi u zakupu. Da ne počistimo ispred svojih radnji ovde bi bila deponija. Pre dve godine došlo je do havarije koju je izazvalo pucanje cevi čiju smo zamenu debelo platili, a sada i izlivanje fekalija – podsetila je Forgić.
Učestali problemi sa izlivanjem fekalne kanalizacije počeli su da se javljaju otvaranjem objekata uslužne pripreme hrane, potvrđuju iz JKP „Vodovod i kanalizacija”.
Oni podsećaju da svaki objekat koji se bavi pripremom hrane mora da ima separator masti kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje i sprečilo zagušenje.

POTREBNA REKONSTRUKCIJA
– Mreža Tržnog centra je stara i urađena keramičkim cevima. Zbog toga je, i pored ugradnje separatora masti, potrebno izvršiti i rekonstrukciju. Time bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje – preporučuju iz „Vodovoda”.
Budući da šahtovi unutar objekta i pripadajuće kanalizacione cevi čine unutrašnju mrežu korisnika koji su priključeni na nju, objašnjavaju da su vlasnici u obavezi da ih održavaju, saniraju ili rekonstruišu.
– I pored činjenice da rešavanje ovog problema nije u našoj nadležnosti, ekipe su u poslednjih nekoliko godina u više navrata izlazile na teren i sanirale problem fekalne kanalizacije u TC „Bagljaš” – kaže Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja u „Vodovodu”.
Dodaje da su u tim prilikama ukazivali korisnicima objekta na problem i upozoravala na stanje mreže. To je u više navrata učinjeno i pismenim putem, a poslednji put u novembru prošle godine, ističe Gajin.

Foto: Fejsbuk strana Katarina Forgić

  • INSPEKCIJE NA TERENU
    U sredu je na teren izašla komunalna inspekcija. Zbog izlivanja koje predstavlja opasnost naložila je da „Vodovod” pročisti mrežu, kaže Milan Jovanov, načelnik Odeljenja inspekcija.
    Ranije je, objašnjava, usmeno obaveštena i sanitarna inspekcija. Biće obavešteni i pismenim putem. Oni će na licu mesta utvrditi da li i na koji način mreža može da se prilagodi.
    Prema njegovim rečima, utvrđeno je da problematični prostor ne pripada javnoj površini, već da je privatna svojina. U pitanju su sekundarne instalacije za lokale.
    Kako nezvanično saznajemo, u proteklom periodu sanitarna inspekcija nije dobila nikakve žalbe u vezi sa ovim problemom. Kada je u pitanju sporna lokacija, prijava je stigla pre dve godine, kada su inspektori reagovali.

J. Šormaz