GDE SU I ŠTA RADE ČLANOVI ZRENjANINSKE MUZIČKE ANDERGRAUND SCENE

Stvaraju i ne predaju se

Nije prošlo leto u gradu, a da se sa bina nije čula dobra muzika u kojoj su uživale sve generacije. Održavao se „ZRok vikend”, zatim u sklopu „Dana piva” dvodnevni Festival alternativne muzike „Zrenjanin zove”. Sredinom jula grad je postajao centar elektro, dens i RNB ritmova koji su okupljali mlade na festivalu „Saundlavers” (Soundlovers).
Ove godine, usled pandemije virusa korona, koncerti i festivali su otkazani. Na zrenjaninskoj sceni aktivno je oko 20 bendova koji sviraju rokenrol, pank i metal muziku. Razgovarali smo sa nekim od ovih muzičara o tome kako trenutna situacija utiče na njih i šta planiraju.

OTKAZANI SVI NASTUPI
„Drink or daj” (Drink or die) je nastao u pobuni protiv sistema, korupcije, lošeg društva i u ljubavi prema panku 2000. godine. Tadašnji sastav činili su: Vladimir Malbaški Malba (vokal), Vlada Živa (gitara), Marko Kecman (bas) i Dejan Janečka Jani (bubanj). Kasnije im se pridružio i Miroslav Sporin. Kroz bend je prošlo nekoliko gitarista, između ostalih i Robert Trubint koji je ostavio dubok trag.
Današnji sastav čine: Vladimir Malbaški i Miroslav Sporin (vokali), Saša Prodanov (bubanj), Marko Kecman, Lazar Sporin i Aleksandar Dobai (bas, ritam i solo gitara). Iza sebe imaju 15 godina rada, mnoštvo samostalnih svirki, velikih koncerata i učešća na festivalima.
Objavili su dva studijska albuma: „Govore mi” i „Pohlepa”, kao i tri singla. Pevač Vladimir Malbaški kaže da je virus korona i te kako uticao na rad svih andergraund bendova.
– Pošto smo i ovako slabo propraćeni medijski, sami se svim silama borimo kako bi naš rad bio primećen. Ove godine otkazano nam je 6-7 svirki, od toga dva veća festivala, ali mi se ne damo. I dalje stvaramo i grebemo. Uskoro ,,izbacujemo” novi singl i spot – kaže Vladimir Malbaški.
Dodaje da njemu i ostalim članovima benda nedostaje i interakcija sa publikom jer im je, kako ističe, svaka svirka za pamćenje i daju sve od sebe kako bi „protresli” fanove zvuka koji neguju.
Sada kada ne mogu da nastupaju članovi „Drink or daj” prisećaju se svojih najboljih svirki – na festivalu u Rumuniji kada su svirali sa legendama panka „The Explotied” i koncerta sa frupom „The Last Resort” u Beogradu na „Rajot festu” (Riot fest).

SNIMANjE NOVIH PESAMA
„Treš junion” (Trash union) je bend koji, iako je počeo sa radom krajem devedesetih, muzički može da se uvrsti u krosover/treš/metal pravac kombinovan sa hip-hopom. Tekstovi pesama bave se temama lokalnih i globalnih pogleda na svet i društvo u njemu. Sastav čine: Marko Cerović (pevač), Goran Radaković (solo gitara/pevač), Ilija Filep i Igor Kecman (ritam gitara i bas) i Ivan Vasić (bubnjevi).
– Trenutno smo u istom loncu kao i mnogo renomiraniji izvođači. Stalo je sve, a imali smo velike planove za ovu godinu. Otkazani su nam nastupi u nekoliko gradova Srbije, kao i Rumunije i Mađarske. Srećom nikad nismo bili egzistencijalno vezani za muziku i bavimo se drugim poslovima u životu te stoga nismo toliko pogođeni situacijom, koliko kolege koje žive isključivo od sviranja.
Pravljenje novog materijala je jedino što je preostalo. Ulazimo u finalnu fazu snimanja albuma koji smo doduše započeli odavno, ali sad nema izgovora da se ne završi. Biće sigurno do kraja godine – iskren je Goran Radaković, frontmen benda.

UGROŽENI I KLUBOVI
Prema rečima Gorana Radakovića letnja sezona ne postoji, a boji se, ni jesenja.
– U medijima se navodi kako smo zemlja koja najbolje u okruženju izlazi na kraj sa pandemijom, a svi nam zatvorili granice. Nedostaju drugari iz drugih gradova koji čine moj mali svet. Finansijski momenat se više oseti po pitanju andergraund kluba „Mitraljez” koji vodim, i koji je usko bio vezan za nastupe, kojih sada nema – kaže naš sagovornik.
Overdrajv (Overdrive) „zrenjaninski teškaši” oformio je 1994. Dragan Midorović. Kako kaže, od samog početka bend razvija čvrsti gitarski zvuk, sa prepoznatljivim energičnim vokalom koji postaje njihova ključna karakteristika.
Debitantski album „No More Words” izdali su pre 23 godine. Grupu čini petorka: Damir Milutinov-Čvare (vokal), Dragan i Aleksandar Midorović (gitare), Nebojša Mitrović (bubanj) i Nemanja Konstantinović (bas)
– Trebalo je da nastupimo na ovogodišnjem „Egzit” festivalu, ali je otkazan kao i drugih 5-6 koncerata koje smo ugovorili. Svi planovi se pomeraju za narednu godinu, ali i to je pod upitnikom. Planirati bilo šta je teško i bendovima i organizatorima. Imamo nekoliko spremljenih numera koje treba da „odradimo”, ali nemamo probe još uvek – rekao je Dragan Midorović.

  • SPOT NA JESEN
    Bend „Garlik” (Garlic), osnovan 2008. godine, ovo vreme koristi za snimanje albuma.
    – Paralelno idu snimanja i za drugare, između ostalih „Drink or daj”. Plan je da prvi spot bude spreman do jeseni, a album odmah iza toga – kaže Milan Ružin, gitarista. Ostali članovi benda jesu Danijela Ružin (pevačica), Nebojša Marinkov (bas) Milenko Đukić (bubnjevi) i Ljubiša Cvetić (gitara). „Garlik” izvodi metal zvuk uz uticaje drugih vrsta muzike.
    – Ne volimo baš da robujemo žanrovima i etiketama. Sviramo ono što volimo i šta nam osećaj diktira – kaže Ružin.

Miroslava Malbaški

Foto: Kristijan Bečkeš, Vladimir Nikolić, „Overdrive” Fejsbuk stranica, „Garlic” Fejsbuk stranica