GENERACIJA 2015/2019. MUZIČKE ŠKOLE PROSLAVILA MATURU

Šarmantno i nenametljivo otisnuli se u nove izazove

Pre 58 godina prva generacija završila je Srednju muzičku školu „Josif Marinković”, a u petak, 14. juna, iz ove škole izašli su učenici rođeni 2000. godine. Za razliku od prvih maturanata – uniformisanih, u sakoima i belim bluzama, jednoličnih frizura, četvrtaci 21. veka su slobodnijeg stila, ali i dalje je u pitanju mali kolektiv, tople i prijateljske atmosfere. To se najbolje videlo na maturskoj svečanosti u sali Muzičke škole.
Kraj četvorogodišnjeg školovanja sa svojim najbližima i nastavnicima proslavilo je 26 učenika sa tri odseka – vokalno-instrumentalnog, teoretskog i dizajna zvuka.
Sve je teklo spontano – nisu se čitali pripremljeni govori sa papira, zagrljaji su bili iskreni i snažni, a suze su zaista na momente prekidale obraćanja.
Troje razrednih starešina – Miljan Janković, Đorđe Miladinović (vokalno-instrumentalni smer) i Violeta Tankosić (teoretski i dizajn zvuka) – pozdravljeni su dugim aplauzima. Pre nego što su podelili diplome, obratili su se svojim, sada već bivšim đacima.
– Divni ste ljudi! Dok ne čujete statistiku, ni sami ne znate koliko ste dobri. Četiri godine je dovoljno da mogu reći da ste moji. Hvala i roditeljima na saradnji! A sada je vreme da se izljubimo – rekao je prof. informatike Đorđe Miladinović.
Profesorka stručno-teorijskih predmeta Violeta Tankosić poželela je maturantima sreću i uspeh u daljem životu, a onda su joj krenule suze.
– Mislila sam da ću izdržati, ali ipak ne mogu – zastala je ona.
Potom je direktorka Muzičke škole Danijela Radaković Derikrava učenicima čestitala uspešno završenu maturu.
– Želim vam uspeh u daljem školovanju i životu, da ne pokleknete pred izazovima koji vam se nameću. Vratite nam se nakon završenih studija da zajedno u školi nastavimo da podučavamo nove generacije – poručila je ona.
Maturanti „Muzičke” upisali su pre četiri godine ovu srednju školu opredeljeni za umetnost, znajući šta ih interesuje, što potvrđuje i Viktor Barna sa vokalno-instrumentalnog odseka, smer truba. – Već sam u petom razredu osnovne škole bio odlučio čime želim da se bavim. Planiram da upišem instrumentalni odsek – trubu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Poput nekadašnjih učenika, i mnogo članova ove generacije škole karijere će nastaviti na svetskim pozornicama, mada su i sada poznati gradskoj kulturnoj javnosti. Jedan od njih je i Vladimir Jakšić, maturant vokalno-intrumentalnog odseka, smer solo pevanje. – Mnogo toga sam naučio uz profesorku Anu Aleksić Šajrer, koja me je iz dana u dan uvodila u svet muzike. Takođe je i druženje bilo lepo, svi smo bliski – kazao je on.
Na kraju svečanosti maturanti su zajedno zapevali stihove – „Za ljubav treba imat dušu” grupe Atomsko sklonište.

  • TRI DOBITNICE „VUKOVE” DIPLOME
    Na vokalno-intrumentalnom odseku od 14 učenika, 10 je postiglo odličan uspeh, od toga šestoro skroz odličan, a četvoro je ostvarilo vrlo dobar uspeh. Prosečna ocena odeljenja je 4,62. Diplomu „Vuk Karadžić” dobile su klarinetistkinja Isidora Vlašić (u klasi prof. Andreja Gigića) i violinistkinja Jelena Popov (u klasi profesorke Vilme Dutina). Učenici ovog razreda su osvojili veliki broj nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Njihove razredne starešine bili su prof. engleskog jezika Miljan Janković i prof. informatike Đorđe Miladinović. Teoretski odsek završilo je četvoro đaka – dvoje sa odličnim uspehom, jedan sa vrlo dobrim, a jedan učenik postigao je dobar uspeh. Prosečna ocena odeljenja je 4,11. Diplomu ,,Vuk Karadžić” dobila je Marta Mezei. Na dizajnu zvuka od osmoro učenika, četvoro je ostvarilo odličan uspeh, a četvoro vrlo dobro. Srednja ocena razreda je 4,42. Razredni starešina ova dva razreda bila je prof. stručno-teorijskih predmeta Violeta Tankosić.

  • NAJUSPEŠNIJA KLARINETISTKINJA ISIDORA VLAŠIĆ
    Nastavničko veće je za đaka generacije izabralo Isidoru Vlašić, učenicu vokalno-instrumentalnog odseka, smera klarinet u klasi prof. Andreja Gigića uz klavirsku saradnju prof. Mariete Gigić. Isidora je osnovnu muzičku školu završila u Kikindi na odsecima za klavir i klarinet. U toku školovanja osvojila je mnoga priznanja, između ostalih – prvu i drugu nagradu na republičkom takmičenju, drugu nagradu na međunarodnim takmičenju Femus i najznačajnije – prvo mesto na međunarodnom takmičenju Anton Eberst. Isidora se usavršavala na seminarima kod profesora Đure Petea, Nikole Srdića, Davora Rebe, Tadeja Keniga, Olivijea Forea, Dejvida Blumberga, Radovana Kavalinija, kao i kod Vencela Fuksa, prvaka Berlinske filharmonije. Najbolja učenica Muzičke škole generacije 2015/2019. skromna je i nenametljiva. – Zadovoljna sam srednjoškolskim danima. Moji dalji planovi tiču se školovanja na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, na odseku za klarinet, a potom i usavršavanja u inostranstvu – kaže Isidora Vlašić.

Milana Maričić