ŠKOLOVANJE JE ZAVRŠILA JOŠ JEDNA GENERACIJA SREDNJE POLJOPRIVEDNE ŠKOLE

„Mi za život učili smo…“

Dragi maturanti, današnji dan i današnji sastanak, u istom momentu i rastanak, a za neke od vas pripreme za nastavak školovanja ili zaposlenje ostaće vam, verujem, u trajnoj i lepoj uspomeni. Moje kolege i ja trudili smo se da vam prenesemo što više znanja i pravilnog odnosa prema radu i obavezama, a mnoge su pred vama. Kao i svim ranijim, a i budućim generacijama, vrata Škole biće za i vas uvek otvorena. Želela sam da vam se obratim jednom pesmom Pabla Nerude, ali sam u momentu promenila odluku. Obratiću Vam se pesmom Duška Trifunovića, književnika koji je na najlepši način obeležio svoje vreme i ostavio i mojoj i budućim generacijama neke nezaboravne stihove za koje mnogi od nas i ne znaju da su njegovi.
Ovim rečima i stihovima Trifunovićeve pesme „Maturanti” – koji se završavaju rečima „…mi za život učili smo”, Milica Damjanović Tomin, direktorka zrenjaninske Srednje poljoprivredne škole obratila se maturantima okupljenim u školskom dvorištu, na početku obeležavanja završetka školovanja
Po tradiciji usledio je lep umetnički program koji su osmislili profesorka srpskog jezika i književnosti Vera Cvejanov i profesor stručnih predmeta dipl. inž. Zlatko Markov. Nažalost kiša je prekinula program, pa je veći deo izveden u restoranu „Bečkerek” gde učenici škole po tradiciji proslavljaju matursko veče…

 • Program i veselje – u restoranu „Bečkerek”
  Program maturske priredbe vodile su učenice Minja Stojić (3-3)
  i Teodora Burić ( 4-1). Plesni program su počeli Kristina Mladenović, učenica 2-3 i Adrijan Vojna, đak 3-1, solo tačkom SWAY.
  Nakon toga maturanti su, po tradiciji, otplesali valcer, a za muziku je bio zadužen Branislav Bibin, učenik 3-1.
  Svoje literarne radove pročitali su učenici Jovan Vrebalov i Branko Bojanić.

 

 • Maturiralo 110 učenika
  Školske godine 2018/2019. školovanje u Srednjoj poljoprivrednoj školi završilo je 110 učenika, raspoređenih u četiri odeljenja.
  U odeljenju 4-1, čiji je razredni starešina Vera Cvejanov – 33 učenika od kojih je 17 odličnih, u junskom ispitnom roku, posle četvorogodišnjeg školovanja steklo je diplomu poljoprivrednog tehničara.
  Diplomu veterinarskog tehničara steklo je svih 29 učenika 4-2 – razredni starešina dipl. inž. Marija Ser. Odličnih učenika je 18, a među njima je i učenica generacija – Ivana Blažin.
  Svih 29 učenika odeljenja 4 -3 – čiji je razredni starešina dipl. inž. Veselinka Nikin, profesorka stručnih predmeta ima diplomu tehničara hortikulture. Među njima je šest odličnih učenika.
  Diplomu rukovaoca – mehaničara poljoprivredne tehnike, u odeljenju 3-4 – razredni starešina dipl. inž. Valentina Migles – u junskom roku je steklo 17 učenika.
  Odlični učenici generacije nagrađeni su knjigama.

 

 • Šestoro „vukovaca”
  Šestoro učenike ove generacije nagrađeno je Vukovom diplomom.
  To su učenica generacije Ivana Blažin (4-2), njene drugarice iz odeljenja Tamara Đurić i Marijana Šušak, Mina Mitrović iz 4-1, koja je imala uspeha i na republičkim takmičenjima, i Rafa Viktor, đak 3-4.
  Pohvalu za osvojeno treće mesto na Republičkom takmičenju u oblasti poljoprivredne proizvodnje zaslužila je učenica 4-3 Milica Petrović.

 • UČENIK GENERACIJE IVANA BLAŽIN
  – Poljoprivredna škola bila je moj prvi izbor posle završetka Osnovne škole u Novom Bečeju, gde sam imala dosta uspeha na takmičenjima iz biologije. Školske obaveze shvatala sam ozbiljno, a nije ih bilo lako ispunjavati, s obzirom da sam svakog dana putovala iz Novog Bečeja… Sportom se nisam mnogo bavila, volim da čitam… Nameravam da nastavim studije veterine u Novom Sadu, i verujem da ći uspeti. Veliku zahvalnost dugujem celoj školi, svim profesorima, a posebno razrednoj Mariji Ser. Veliku zahvalnost dugujem i majci – kratko kaže Ivana Blažin, ovogodišnja učesnica generacije.
  O Ivani, njenim osobinama i naporima koje je uložila da u nimalo lakim okolnostima sa vrhunskim uspehom završi školovanje i bude najbolja – sve najlepše govore i njeni drugari i razredna Marija Ser.

 

Marin Stojin
Fotografije: „Foto AS