GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD ARADAC: Predstojeće aktivnosti na čelu sa Anom Perin

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Aradac su prošle godine dvanaest puta gasili požar, tri puta na stambenim objektima u naseljenom mestu, a devet puta na biljnim ostacima i na pašnjacima, samostalno, kao i u saradnji sa profesionalnom vatrogasnom jedinicom. Sa četiri ekipe su učestvovali i na Gradskom vatrogasnom takmičenju u Zrenjaninu, osvojivši prvo mesto u kategoriji izvršujućih B ekipa i kvalifikovali se za Državno prvenstvo, koje je održano u Čajetini, na Zlatiboru.

Ovo je, između ostalog, saopšteno u subotu na Godišnjoj sednici DVD Aradac kojoj su prisustvovali i predstavnik Ambasade Republike Slovačke u Srbiji Henrih Forai (Henrich Forai), gosti iz Slovačke Republike, iz grada Trenčjanske Stankovce, predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine i sekretar Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin Dragan Jajić, predsednik Stručno tehničke komisije VSV i GVS Ljubomir Radulović, Pavel Ljavroška, najstariji član DVD Aradac, vatrogasci iz Aranđelovca, predstavnici DVD Belo Blato, Mužlja, Padina, Kovačica, Kisač, Lovačkog udruženja Aradac, Udružnja žena Rada… Izveštaj o prošlogodišnjem radu je podneo komandir DVD Aradac Janko Malo, izveštaj Nadzornog odbora Emil Goda, a finasijski Emil Hučok. U Radnom predsedništvu su bili Ondrej Čapelja – predsednik i članovi Pavel Kokavski i Ivan Bujak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Informisano je i o Vanrednoj izbornoj skupštini DVD Aradac na kojoj je za predsednicu izabrana Ana Perin, a za zamenicu komandira Ana Gages Gal, pošto su prethodni predsednik i zamenik komandira podneli ostavke. Predsedništvo je prošireno i sada su njegovi članovi i Pavel Široki i Stefan Cukić.

Na sednici je rečeno i da je, iz godine u godinu, sve slabiji odziv učesnika u žetvi za pregled vatrogasnih aparata, kao i mehanizacije. Za vreme žetve organizovano je i dežurstvo, kao i prethodnih godina.

Dragan Jajić i Ljubomir Radulović uručili su unapređenja i zahvalnice Vatrogasnog saveza Srbije, Vatrogasnog saveza Vojvodine i Gradskog vatrogasnog saveza, a svi mladi članovi koji su uspešno završili obuku dobili su i statue vatrogasca, dar gostiju iz Slovačke.

U ovoj godini, kako je predviđeno, DVD Aradac će usmeriti aktivnosti na održavanje vatrogasne opreme, preglede vatrogasnih aparata i mehanizacije koja učestvuje u žetvi, kao i organizovanje dežurstava, akcije u selu, podmlađivanje članstva…

Kako je rekao Dragan Jajić, dobrovoljni vatrogasci uspešno deluju u preventivi i gašenju požara, kao i u aktivnostima od značaja za napredak zemlje. Dobili su odgovarajuće mesto u društvu, zahvaljujući i Tamarinom zakonu i članu 65. koji reguliše finasiranje, od lokalne samouprave, do republike, ali praksa nije svuda ista. Istovremeno, očekuje se i da dobrovoljni vatrogasci dobiju mesto u Zakonu o vanrednim situacijama, kao što ga imaju Crveni krst i Gorska služba, kao sastavni deo sistema društvene zaštite.

Tekst i foto: B.J.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA