GORAN FIJAT, V.D. DIREKTORA JKP „ČISTOĆA I ZELENILO”, O NOVOSTIMA U HIGIJENI GRADA

Uskoro tri nova autosmećara i 100 kontejnera

O planovima preduzeća i predstojećim aktivnostima Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo”, o obnavljanju voznog parka i kupovini komunalne opreme razgovarali smo sa Goranom Fijatom, diplomiranim menadžerom i novopostavljenim vršiocem dužnosti direktora ovog preduzeća. Iako na čelo zrenjaninskih komunalaca dolazi sa mesta direktora Javne ustanove „Sportski objekti”, rad u ovdašnjem komunalnom preduzeću nije mu stran, s obzirom da je tu radio godinu i po dana u službi za javne nabavke i kao menadžer prodaje.

Sa čime ćete se prvo uhvatiti u koštac i, s obzirom da se bliže izbori, sa kakvim planovima ih iščekujete i koji su vam ciljevi u narednom periodu?
– Zatečena situacija u preduzeću bila je dosta loša, a ja sam prihvatio izazov da rukovodim i pokušam da unapredim poslovanje, kao neko ko želi da radi ali i da opravda poziciju koja mu je data, na najbolji mogući način. Prvo sam se pozabavio planovima od strane grada i uprave prema našem preduzeću, gde smo uspeli da nađemo zajednički stav oko toga koliko nam je sredstava potrebno i koliko naš osnivač može da nam uputi sredstava, a sve u cilju kako bi nam grad izgledao reprezentativno.

Kolika su sredstva namenjena „Čistoći” iz budžeta grada, s obzirom da preduzeće najvećim delom ima sopstvene prihode.
– To je tačno, jer oko 15 odsto od ukupnog prihoda preduzeća predstavljaju sredstva iz gradske kase. Za tekuću godinu nam je iz gradskog budžeta projektovano 100 miliona dinara, i još toliko je u planu da nam se prosledi iz sredstava od „eko-dinara”. Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti trend pozitivnog poslovanja kao što je bio i do sada.

Koje aktivnosti su u toku, a koje slede početkom prolećne sezone?
– Nama je sezona praktično već startovala, s obzirom da smo završili akciju sakupljanja lišća na teritoriji celog grada kao i orezivanje drveća. Već za koji dan počinjemo sa čišćenjem bankina i ivičnjaka, pranjem ulica, košenjem, prolećnom sadnjom… U planu nam je da svaku kružnu raskrsnicu kompletno preuredimo i sredimo prilaze i ulaze u grad, i insistiraću da ovo bude poseban segment održavanja, jer ove lokacije daju prvu impresiju o gradu. Prilazi gradu će u svakom momentu morati biti očišćeni, pokošeni, utegnuti.

Da li je u planu nabavka određenih specijalizovanih vozila i komunalne opreme?
– Ove godine već nam je stiglo jedno pogrebno specijalno vozilo, a u planu je nabavka još dva vozila za radnike pogrebne službe. Takođe, pokrenut je postupak za nabavku 100 novih kontejnera, a u toku ove godine planiramo iz „eko- dinara” nabavku još 200 kontejnera za smeće. U toku je i realizacija kupovine tri nova specijalizovana kamiona za odnošenje komunalnog otpada, dve prese i jednog autopodizača, ukupne vrednosti od oko 55 miliona dinara.

Da li će u toku ove godine biti poskupljenje komunalnih usluga?
– Mogu da kažem da to za sada svakako nije planirano, bar ne u prvoj polovini godine, jer to kao preduzeće nismo ni zahtevali.

S.Vorkapić