GORAN MARJANOVIĆ, NAČELNIK ODELJENJA ZA VANREDNE SITUACIJE SREDNJEG BANATA

Puno polažemo na edukaciju najmlađih

Jedan od 27 ogranaka i jedinica Republičkog centra za vanredne situacije nalazi se u Zrenjaninu. Sa 103 stalno zaposlena pokriva celokupno područje Srednjeg Banata. Od osnivanja na njegovom čelu je pukovnik Goran Marjanović, koji je u prethodnom periodu obavljao niz odgovornih zadataka: od inspektora preventivne zaštite, rukovodioca inspekcijskih poslova do šefa Odseka. Za naš list objašnjava da je Odeljenje kojem rukovodi deo Sektora za vanredne situacije koji je formiran 2009. godine kako bi odgovorio na sve opasnosti u kojima su ugroženi životi ljudi i njihova imovina.

– U pitanju su, na primer, požari, poplave, zemljotresi…Takođe, vatrogasni spasioci intervenišu nakon teških saobraćajnih nezgoda kada je potrebno izvući građane iz vozila, kao i u slučajevima kada preti mogućnost da se neke opasne materije rašire. Odeljenje za vanredne situacije u svom sastavu ima Vatrogasno-spasilački bataljon, Odsek za preventivu i Odsek za civilnu zaštitu i upravljanje rizikom.
Koliko su građani upoznati sa značajom vaše službe i u kojoj meri pokazuju interesovanje da pomognu njen rad?
– Organizujemo pokazne vežbe tokom kojih građani imaju priliku da vide naša vozila i opremu i saznaju kako da se ponašaju u vanrednim situacijama. Ipak, najveću pažnju poklanjamo najmlađima, tako da nam u goste dolaze predškolci i osnovci. Učenicima prvog, četvrtog i šestog razreda držimo predavanja o tome kako da se zaštite ukoliko dođe do požara i drugih neprijatnosti iz svakodnevnog života.
Kako gledate na proteklih 14 godina vašeg Odeljenja, između ostalog i po pitanju opremljenosti službe?
– Godinama dobijamo nova i savremena vozila, kako vatrogasna, tako terenska i putnička. Uz to imamo i redovno servisiranje postojeće opreme tako da smo u svakom trenutku spremni da brzo i efikasno delujemo. Važan faktor je i kadrovska struktura kojom smo takođe zadovoljni. Popunjavamo svoje redove mladim i stručnim vatrogasnim spasiocima.
Domen rada vaše službe znatno je širi od vanrednih situacija koje ste naveli, što se potvrdilo kroz mnoge primere poslednjih godina, zar ne?
– Osim redovnih aktivnosti, naši pripadnici učestvuju i u štabovima za vanredne situacije u Okrugu, Gradu i opštinama. Oni su po potrebi spremni da se uključe i u vanredne situacije širom zemlje. Uz to pratimo ukupnu hidrometeorološku situaciju na terenu koji pokrivamo i o tome blagovremeno obaveštavamo građane.
Već ste istakli dobru koordinaciju sa nadležnim državnim organima, šta biste na ovom planu još naglasili?
– Veliku podršku dobijamo od najvišeg, pa sve do lokalnog nivoa vlasti. Svi smo u ovom poslu zajedno – od nas spasilaca, policije, Ministarstva odbrane, vodoprivrednih preduzeća, dobrovoljnih vatrogasnih društava, Crvenog krsta i naravno, građana, koji su uvek izuzetno značajni u delovanju u vanrednim situacijama.
Kakvo je stanje po pitanju obučenosti i daljeg unapređenja Sektora za vanredne situacije?
– Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), čiji smo sastavni deo, posebnu pažnju posvećuje kontinuiranom prijemu i obučavanju pripadnika Vatrogasno-spasilačkog bataljona, specijalnih jedinica civilne zaštite i svih zaposlenih. Takođe, MUP nastavlja sa daljim tehnološkim ulaganjima u nove objekte i opremu. Dakle, osnovi cilj je podići nivo bezbednosti i ukupne sigurnosti svih građana na još viši nivo.

Nikola Božović