GORAN STARČEVIĆ, PREDSEDNIK FSG ZRENJANIN, O PROTEKLOJ FUDBALSKOJ SEZONI

Jesen uspešna, na proleće još bolje

  • Smatram da fudblaski kolektivi ne treba da se oslanjaju samo na novac iz gradske kase, već treba da pronađu dodatna sredstva

Osim što je najpopularniji i najmasovniji sport u Srbiji, fudbal je u godini koja je na izmaku bio i veoma uspešan. Obradovale su reprezentativne selekcije, Crvena zvezda i Partizan, kao i mnogo talentovanih, mladih igrača koji polako osvajaju fudbalski svet.
Goran Starčević, koji je predsednik Fudbalskog saveza grada (FSG) Zrenjanina od 2013. godine, smatra da i na lokalnom nivou fudbal ima čime da se ponosi. A to je, pre svega, masovnost. Zrenjaninski Savez je drugi po veličini u Vojvodini, ima 40 klubova, 2.754 registrovnih igrača, 115 fudbalskih sudija i 72 trenera.
Sa čelnikom FSG Zrenjanin razgovarali smo o protekloj sezoni, finansiranju klubova i planovima za naredni period.
Kako ocenjujete učinak klubova našeg regiona?
– Ovo je izuzetno uspešna godina za srpski fudbal. Reprezentacija se kvalifikovala za prvenstvo sveta, a naša dva najtrofejnija kluba se takmiče u Ligi Evrope. Zadovoljan sam i onim što je ostvareno na lokalnom nivou. Fudbalski klub Radnički Zrenjanin je proletos bio u teškoj situaciji, ali smo zajedničkim snagama ostvarili cilj. Ekipa je ostala u Srpskoj ligi, trećem rangu takmičenja. Letos je došlo do dogovorne promene rukovodstva, pa klub je preuzeo Zoran Tošić. Jesenju sezonu Radnički je okončao na sedmom mestu, u zlatnoj sredini. Verujem da će na proleće biti još bolji i da će u bliskoj budućnosti ovaj klub ući u Prvu ligu Srbije.
Kakav je odnos lokalne samouprave prema fudbalu?
– Saradnja sa lokalnom samoupravom i gradonačelnikom Čedomirom Janjićem je odlična. Sredstva namenjena za programske aktivnosti transferisana su klubovima, ali smatram da fudbalski kolektivi ne treba da se oslanjaju samo na novac iz gradske kase, već treba da se potrude da pronađu dodatna sredstva. Preporučujem im da prate konkurse na pokrajinskom i republičkom nivou. Postoje klubovi koji su uspešno realizovali međunarodne projekte i značajno unapredili svoj rad, a njihova iskustva mogu da koriste drugima. Ima klubova koji bi se, siguran sam, ugasili da nema subvencija, ali i onih koji bi se snašli i obezbedili novac za takmičenje. Znam da nije lako, ali pre nego što sam došao na mesto predsednika Saveza, klubovi su dobijali tri puta manje novca, pa su ipak funkcionisali.
Kako Fudbalski savez grada pomaže fudbalaskim kolektivima?
– Mi smo njihov servis koji im pomaže svakoga dana, čak i onda kada je pauza u fudbalskim ligama. Trudimo se da pomognemo, pa smo kao i predhodne godine, svim klubovima darovali po tri nove lopte. Želimo i da unapredimo sistem takmičenja. U ovoj sezoni smo odlučili da se, na nivou Fudbalskog saveza područja Zrenjanin, igraju unakrsni baraži sa predstavnicima Fudbalskog saveza Kikinda – Žitište. Pobednik baraža bi, uz prvaka svake lige, ušao u Područnu ligu. Ovaj sistem je implementiran i u drugim takmičenjima u zemlji jer pozitivno utiče na regularnost, a baraž utakmice su veoma posećene i popularne.
Čemu težite i šta je cilj u narednoj sezoni?
– U budućnosti je cilj da naš Savez ima klub koji će igrati u Prvoj ligi Srbije i da dobijemo trenera sa profi licencom. Želja nam je i da imamo još sudija koji dele pravdu u ligama iznad trećeg ranga, kao i da klubovi zadrže mesta u svojim ligama. Pozitivno je što je planirano da se stadion u Krađorđevom parku renovira.

B. M.