GORAN STARČEVIĆ, PREDSEDNIK FUDBALSKOG SAVEZA GRADA ZRENJANINA

Uspesi obeležili godinu jubileja

U Srpsku ligu grupa Vojvodina se plasirala perleska „Vojvodina 1928”, a novi članovi Vojvođanske lige istok su „Naftagas” iz Elemira i „Banat” iz Čente. Plasman u Područnu ligu obezbedili su „Potisje” iz Knićanina, OFK „Klek” i „Tamiš” iz Farkaždina

Na čelo Fudbalskog saveza grada Zrenjanina (FSG) Goran Starčević došao je 2013. godine. Kako kaže, zatekao je lošu situaciju, prvenstveno finansijsku. Dugovi prema Savezu bili su oko 650.000 dinara, a klubovi su iz budžeta Grada dobijali petostruko manje novca nego danas.
Starčević naglašava da je, nakon skoro sedam godina, situacija znatno bolja, i to ne samo u finansijskom pogledu. Klubovi našeg Saveza su bili uspešni u svojim ligama, a mnogi su izborili i plasman u viši rang.

Uskoro počinje nova sezona u ligama. Kakva je situacija u zrenjaninskom fudbalu danas?
– Iza nas je najuspešnija takmičarska godina od kada sam na čelu FSG Zrenjanin. U Srpsku ligu Vojvodina se kroz baraž plasirala perleska „Vojvodina 1928”, a novi članovi Vojvođanske lige istok su „Naftagas” iz Elemira i „Banat” iz Čente. Uspeha je bilo i u borbi za Područnu ligu. Tri naša kluba su u tom rangu – „Potisje” iz Knićanina, OFK „Klek”, i po prvi put u svojoj istoriji „Tamiš” iz Farkaždina. Prvoplasirani klubovi direktno ulaze u više stepene takmičenja, dok ostali to postižu kroz baraže, koji su izuzetno zahtevni, dugo traju, a konkurencija je jaka. Ove godine obeležava se 100 godina od osnivanja Fudbalskog saveza Grada i 130 godina od kada se u Zrenjaninu igra fudbal. To su vrlo značajni jubileji koje ćemo, kako i priliči, svečano obeležiti.

Finansijska pomoć klubovima je bolja, a da li se i koliko ulaže u infrastrukturu?
– Zahvaljujući razumevanju gradonačelnika Čedomira Janjića i njegovog tima, sezona je uspešna i sa aspekta dotacija klubovima koje su više u odnosu na prošlu godinu. Ove godine za 30 fudbalskih kolektiva iz gradske kase opredeljeno je oko 18 miliona dinara. Napominjem da oni u proseku danas dobijaju pet puta više novca nego pre mog dolaska na čelo FSG Zrenjanin. To je, između ostalog i zato što je fudbal najmasovniji sport, a slobodno mogu da kažem i najvažnija sporedna stvar na svetu. Ove godine je započeto i generalno sređivanje Gradskog stadiona. Izgrađena je atletska staza i postavljeni su reflektori, a planirano je sređivanje tribina i drugih delova stadiona, kao i postavljanje trave. Po mom mišljenju, to je odlična strategija – paralelno se stvara infrastruktura i razvija klub koji će u bliskoj budućnosti igrati neku od profesionalnih liga.

Kako bi trebalo organizovati i unaprediti fudbal u Zrenjaninu?
– Kada sam govorio o odličnoj strategiji i klubu koji će igrati Prvu ili Super ligu (profesionalnu), mislio sam na Fudbalski klub „Radnički” Zrenjanin. To je sistem sa organizovanom omladinskom školom i odličnim stručnim kadrom. Ali, mi ne moramo mnogo da razmišljamo kako da unapredimo fudbalski sistem – treba samo da primenimo model nekadašnjeg FK „Proleter” koji se odnosi na selekciju i razvoj igrača. Proleter je umrežavao sve ostale naše klubove koji su faktički bili i baza igrača. Vizija, misija i cilj upravo i jeste da se stvori klub profesionalnog fudbala koji će svojim razvojem uticati i na razvoj ostalih. Zamislite da „Radnički” Zrenjanin igra profesionalnu ligu i da se na to oslone fudbalske ekipe Srpske i Vojvođanske lige – to je već zatvoren sistem. Zrenjanin bi tako na fudbalskoj mapi Srbije bio prepoznat kao grad koji se ne može zaobići.

B. M.