POSETA IZRAELSKIH EKSPERATA BANjI „RUSANDA” OTVARA PERSPEKTIVU U KORIŠĆENJU GEOTERMALNIH VODA

„Zelena” energija iz Melenaca

Potencijali korišćenja energije vrele vode na prostoru Banje „Rusanda” su veoma dobre, tako da bi uskoro mogle da počnu detaljnije studije količine toplotne i električne energije koje bi mogle da se dobiju na ovaj način – konstatovano je na radnom sastanku rukovodstva „Rusande” 2. avgusta.
Predvodila ga je mr sc. med. dr Zorica Ćulibrk koja je blagodeti banje predstavila članovima menadžmenta izraelske kompanije „Ormat”, koju je predstavljao Inon Ramon. Sastanku je prisustvovao i Rudolf Tot, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. U radu su učestvovali i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, i Milan Popović, predstavnik kompanije „Gaspromnjeft”.
– Banja „Rusanda” leži na bogatim izvorima geotermalne energije. Razgovarali smo sa izraelskim privrednicima – predstavnicima kompanije „Ormat”, koji su zainteresovani za izgradnju termoelektrane na ovom prostoru. Realizacija ove zamisli predstavljala bi uspeh kako za „Rusandu”, tako i za selo Melence, a i širu zajednicu. Sve je usklađeno sa skorim usvajanjem Plana detaljne regulacije „Rusande” koji predviđa skladan razvoj, kako lečilišne tako i sportsko-rekreativne i turističke komponente. Za sve naše planove potrebna je – energija – izjavila je nakon sastanka dr Zorica Ćulibrk v.d. Banje „Rusanda”.
M. Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju