GRAD PODSTAKAO ZAVRŠETAK OBNOVE NAJPOSEĆENIJEG BIBLIOTEČKOG ODELJENJA

U julu moguć završetak posla

Prošlo je godinu dana otkako je započeto renoviranje Pozajmnog odeljenja Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” koje broji oko 80.000 naslova. Zbog toga je najveći broj knjiga iz ovog fonda prebačen u podrum, a deo je dostupan na Dečjem odeljenju. Iz Biblioteke ističu da tokom rekonstrukcije Pozajmno odeljenje nije prekidalo rad sa korisnicima jer je obezbeđen operativni fond. Nezadovoljstvo Zrenjaninaca oličava komentar koji se često mogao čuti: „Renoviranje biblioteke odužilo se kao zidanje Skadra na Bojani.”

– Primedbe u vezi sa situacijom pozajmnog odeljenja ne shvatamo kao kritiku. To nas ne ljuti, nego nas, naprotiv, raduje i podstiče, jer dolazi sa prijateljske strane od ljudi koji vrednuju knjige isto kao i mi – odgovara direktor ove ustanove Milan Bjelogrlić.
Objašnjava da se obnova odužila mimo njihovih očekivanja. Najpre su završeni građevinski radovi enterijera koji su finansirani projektom Ministarstva kulture (1,2 miliona dinara). Međutim, ovaj novac nije bio dovoljan budući da je trebalo restaurirati stolariju, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, i nabaviti police i nameštaj. Zato je nastavak posla podržao Grad kao osnivač ustanove.
– Sve pomenuto je dodatno otežala inflacija nakon koje su svi bili slobodni da podižu cene. Na svu sreću, Grad je ubrzo pomogao investicijom koja je postala noseća i bez koje se ništa ne bi uradilo, jer je iznos bio bar tri puta veći od onog što smo dobili od Ministarstva – navodi Bjelogrlić.
Zahvaljujući stolarki-restauratorki Gorjani Ponjević Balani vraćen je sjaj prozorima i vratima na pozajnom odeljenju. Stigao je i deo polica, a završena je i poslednja javna nabavka kojom će biti nabavljen preostali nameštaj, čime će projekat konačno biti dovršen.
Bjelogrlić nije mogao da precizira termine, ali ističe procene projektnog tima da se aktiviranje Pozajmnog odeljenja može očekivati u julu.
– Sledi ispitivanje statike pošto su nove police velike i teške, i pitanje je kako će, kada se natovare knjigama, konstrukcija kuće to moći da podnese – predočava rukovodilac Biblioteke.

Pre preseljenja knjiga, objašnjava Bjelogrlić, mora se obaviti tretman čišćenja, odnosno zaprašivanja. Nakon toga sledi poslednji korak: ređanje knjiga na police.
Ipak, ključni problem ostaje – nedostatak prostora za smeštanje publikacija. Kapacitet zgrade koja nije namenski građena da bude biblioteka odavno je nadmašen.
U Biblioteci smatraju da bi rezervni fond pomogao rasterećenju zgrade, o čemu su poslednjih godina intenzivno razgovarali sa Gradom.
– Davnih dana se kao prostor za nas predlagao Dom armije koji je prazan 20 godina. Ali mi želimo da sve bude ovde, što je najracionalnije. Zato planiramo adaptaciju podruma i dogradnju centralne zgrade – navodi Bjelogrlić, zaključujući da je jedina šansa za ovu kuću raditi korak po korak.

N. Kovačević