ZRENJANINSKI ORTOPEDI POMAŽU SMANJENJU LISTI ČEKANJA U SRBIJI

Benefit i za pacijente srednjeg Banata

U cilju što bržeg obavljanja operacija kolena i ugradnje veštačkog zgloba kuka, Ministarstvo zdravlja pacijentima je pružilo priliku da budu preusmereni u zdravstvenu ustanovu u kojoj intervencija može da se obavi u najkraćem roku. Na poziv Ministarstva inicijativi se pridružila i Opšta bolnica (OB) „Đorđe Joanović” u koju su do sada upućena dva pacijenta.
Na Odeljenju ortopedije u narednom periodu operisaće se osiguranici koji ne potpadaju pod zdravstveno osiguranje regionalnog Fonda. Troškove intervencija obezbediće Ministarstvo, ne remeteći ni na koji način prava osiguranika srednjeg Banata, kažu iz OB „Đorđe Joanović”.

POŠTUJE SE LISTA ČEKANJA
– Pored želje da podržimo inicijativu, osnovni razlog uključivanja našeg odeljenja u ovu akciju je uočena šansa da više operišemo. Osiguranici Srednjobanatskog okruga ni na koji način neće biti uskraćeni, ni po broju operacija niti u dužini čekanja. Na intervenciju ugradnje totalne proteze kuka oni sada čekaju oko šest meseci – objašnjava dr Dobrivoje Martinov, načelnik Odeljenja ortopedije u zrenjaninskoj Bolnici.
Kako kaže, očekuje se da će se na ovaj način skratiti period čekanja i za osiguranike našeg regiona. Naime, ortopedi će imati više operativnih dana i veću podršku pratećih službi, što će omogućiti i smanjenje zrenjaninske liste, na kojoj se trenutno nalaze 264 osobe.
U našu Bolnicu Republički fond za zdravstveno osiguranje za početak je uputio dva pacijenta. Jedan je uspešno operisan, a drugom je zakazana operacija u narednim danima. Uskoro se očekuje dolazak novih pacijenata sa jedinstvene liste čekanja.
Prema rečima dr Martinova, oni prvo prolaze ambulantni specijalistički pregled, a nakon operativnog zbrinjavanja osigurano lice se dalje vodi u evidenciji mimo liste čekanja za operaciju ugradnje endoproteze kuka.

DOKTOR NIJE MAĐIONIČAR
Iako čekanje samo po sebi predstavlja nelagodu pogotovo za starije sugrađane, lista koja je administrativno formirana je medicinski opravdana i podrazumeva vreme od šest meseci do godinu dana.
– To je razuman period psihičke i fizičke pripreme za operaciju koja je veoma zahtevna i ozbiljna. Kod pacijenata kod kojih je iz medicinski opravdanih razloga došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja moguće je hitno operativno lečenje – objašnjava dr Martinov.
Kako kaže, intervencijom se unapređuje kvalitet života pacijenata. Umesto vezanosti za postelju, intervencija omogućuje samostalnost u samozbrinjavanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
– Nema nijednog doktora, niti jedne operacije, koja predstavlja čarobni štapić kojim će se problem rešiti. Jedini čarobnjak među nama je priroda. Veliki deo oboljenja i problema koštanog zglobnog sistema postepeno se razvijaju decenijama i ne mogu se rešavati u trenu – poručuje dr Martinov.

J. Šormaz

STRPLJENJE
Na listama čekanja u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” najviše je pacijenata kojima je termin zakazan za operaciju katarakte. Poslednjem, od 780 na listi, intervencija je zakazana za početak decembra. Oko 300 osiguranika čeka na CT pregled. Krajem godine biće obavljen poslednji CT glave na koji čeka 178 pacijenata, zatim grudnog koša – 105 osiguranika, abdomena i male karlice – 48 i CT dijagnostika kičmenog stuba – 17. Najmanje pacijenata čeka na koronarografiju srca (14), a poslednja je zakazana za 30. jun.

IZJAŠNJAVANJE DO 1. SEPTEMBRA
Osiguranici koji čekaju na ugradnju endoproteze kolena i kuka koji se do sada nisu izjasnili imaju priliku da to učine do 1. septembra. Popunjen i potpisan upitnik potrebno je dostaviti Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje poštom, (na adresu Jovana Marinovića 2, 11040 Beograd), ili skenirano elektronskom poštom na imejl adresu public@rfzo.rs.

PRIVATNO ZA NEKOLIKO DANA
Nova operaciona sala kompletno opremljena za ortopedske operacije i smeštajni kapaciteti Opštoj bolnici „Sveti Jovan” pružaju mogućnost da godišnje urade na desetine operacija kuka i kolena. Kako iz Bolnice kažu, od momenta pregleda do same operacije potrebno je svega nekoliko dana.
– Cena intervencije kreće se od 708.000 do 826.000 dinara u zavisnosti od ugradnog materijala koji doktor proceni da je potrebno primeniti kod pacijenta. Pokriva kompletan preoperativni tok, samu operaciju, postoperativno lečenje kao i ranu rehabilitaciju pacijenta – objašnjavaju iz „Svetog Jovana”.