SAVEZ ZDRAVSTVENIH RADNIKA ZRENJANINA URUČIO PRIZNANJA, POVELJE I ZAHVALNICE

Sestrinstvo ima perspektivu

Kada je čovek zdrav može sve, a kada je bolestan ima samo jednu želju – da ozdravi. U današnjem vremenu, olakao se zaboravljaju opasnosti koje nas svakodnevno vrebaju. Na žalost, pojedinci su skeptični i neblagonakloni prema lekarima, sestrama, tehničarim i drugom osoblju. Otuda se medicinari neretko nađu na meti nasilnika, bivaju vređani, ponižavani, a njihovo znanje i stručnost dovode se u pitanje.
Nedavno je u Hotelu „Vojvodina” održan stručni skup „Naše medicinske sestre-naša budućnost-ekonomska moć nege”. Prezentaciju je izložila Đurđica Šljapić, predsednica Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanin (SZRZ). Istovremeno, obeležen je i 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara. Najzaslužnijim članovima, kao i vernim saradnicima, dodeljena su priznanja, srebrni znaci i povelje.

ZNAČAJ MEDICINSKOG OSOBLJA
– Proslavljanje ovog datuma je svečani čin priznanja i uvažavanja. Medicinske sestre su neizbežni deo zdravstvenog sistema, a ovakav događaj je prilika da se prepozna i ceni njihov rad, posvećenost i doprinos. Ovim skupovima podižemo svest o njihovom značaju i ističemo izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju. S druge strane, svaka sestra treba da razmisli o svom profesionalnom razvoju – istakla je Đurđica Šljapić.
Ukazala je i na osobine koje treba da krase svako medicinsko lice koje se stara o ljudima. To su: dostojanstvo, integritet, altruizam, socijalna pravda, saosećanje, pouzdanost, odgovornost, profesionalizam…

SVAKI TRUD SE PREPOZNA
Zlatni znak, najveće priznanje na teritoriji Srbije, dobio je Zrenjaninac Siniša Aćin, medicinski tehničar. Karijeru je započeo u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”, na odeljenju anestezije i reanimacije. Kasnije, prelazi u Zavod za javno zdravlje, gde i danas radi u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Sekretar je Saveza zdravstvenih radnika i aktivan u sindikatu gde se bori za prava kolega. Omiljen je na poslu i uvek nađe vremena i za druge koji od njega zatraže pomoć.

– Ovo priznanje ukazuje da je neko prepoznao i vrednovao celokupan naš trud. Daje mi još veću odgovornost i motivaciju da budem posvećen poslu. Čovek mora voleti ono što radi. To se posebno odnosi na nas koji smo svakodnevno u službi ljudi – rekao je Aćin.
Nosioci srebrnog znaka su: Nataša Rakita (Opšta bolnica „Đorđe Joanović”), Ljubinka Matić (Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov”), Jelena Bulić (Gerontološki centar), Jelena Davidov (Opšta bolnica „Sveti Jovan”), Zorica Starovlah (Dom zdravlja, Srpska Crnja) i Mirjana Lekin (Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić”).

Nataša Rakita je glavna sestra na Odeljenju akušerstva. Kako je ispričala, poziv babice je specifičan i razlikuje se od svih ostalih.
– Mi brinemo o dva života istovremeno. Nešto najlepše što možete da doživite jeste da vi prvi dodirnete to maleno biće koje dolazi na svet. Svaki delić posla moramo obaviti tačno, precizno i bez greške, ali i sa beskrajnom ljubavlju, požrtvovanjem i pažnjom – ispričala je Nataša Rakita.

PLAKETE ZASLUŽNIMA
Povelje su zaslužili: Bojana Latinović (Specijalna bolnica „Dr Popov”), Zoran Stojanović (Specijalna bolnica za rehabilitaciju – banja „Rusanda”), Branka Dapčević Sekulić, Slavica Milankov, Svetlana Škorić, Erika Ilija (Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov”), Sonja Buvač, Bojana Gavranić, Eva Radosav, Danijela Pivarski (Opšta bolnica „Đorđe Joanović”), Zorica Pavlov (Dom zdravlja, Žitište), Mirjana Sudarski, Monika Ćurčić (Dom za odrasla i starija lica „Sveti Vasilije Ostroški”, Novi Bečej), Radivoj Mićić (Zavod za javno zdravlje), Esterka Litavski i Biljana Radaković (Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić”).
O pozivu stomatološke sestre za naš list govorila je Branka Dapčević Sekulić. Radni vek dug 44 godine provela je na Zubnom odeljenju pri Dečjem dispanzeru.

– Sa mališanima je posebno izazovno raditi. Nije kao kada imate odrasle pacijente. Detetu ne možete reći: „Sedi i otvori usta”. Pored stručnosti, mora se razgovarati, našaliti, zapevati pesmica. Ako treba, biti strpljiv, a pre svega, treba biti dobar psiholog. U mom timu nikada nije bilo nerešivih problema – zaključila je Branka Dapčević Sekulić.

Miroslava Malbaški
Foto: volimzrenjanin.com