Gradiska

Piše: Ljiljana Bailović

Oduvek sam volela jezičke pričice, a ova mi je došla nenadano, pre neko veče, taman da povežem neke krajičke koji su mi ostali nepovezani skoro pola veka. Ko ne mari za takve trice i kučine, neka preskoči ovu rubriku.
Naša mlada lektorka Jelena je takođe stručnjak za italijanski jezik. Pa ju je kolega Marin pitao kako, na italijanskom, glasi zapovedni način od glagola „završiti”? Jer, i on je imao svoju jezičku pričicu…
– Ako persirate, onda je „finiska”. Ako ne, onda je „finiši” – rakla je lektorka.
Onda je Marin ispričao. Pre nekoliko godina ovde je boravila italijanska delegacija, koja je, po završenim razgovorima, iskazala dobru volju da organizuje posetu zrenjaninskih novinara nekim firmama u Italiji. Jedna koleginica se interesovala da li bi mogla da povede i muža i sina, a Italijan joj je prekratio: finiši tu kafu (koju su pili) e vai (i idi). Svi u redakciji smo se nasmejali, jer se Marinova epizoda dotakla našeg zanata i nekih „običaja”.
A ja sam se prisetila Felinijevog filma „Amarkord”. I scene kad u lokalnu zajednicu tog siromašnog predgrađa stiže visoka plemkinja, možda i sama italijanska kraljica lično, inače ćerka crnogorskog kralja Nikole – Ređina je bila, s razlogom, omiljena u italijanskom narodu. Felini opisuje kako su svi bili oduševljeni tom iznenadnom prilikom da je vide u svom predgrađu. Ushićena je bila i lokalna kurva. Ona je, ozarena, izašla pred ređinu i, uz kniks, uzbuđeno rekla: – Gradiska!
To je okupljenima bilo jako smešno, a sirotoj kurvi je nadimak Gradiska ostao do kraja života. Nama, filmskim gledaocima sa neitalijanskog govornog područja, ostale su nedostupne finese Felinijevog jezičkog kalambura. A mene se, eto, tek sad, napokon razjasnilo: mora da je kalambur u vezi sa zapovednim načinom prema tako visokoj ličnosti – kao da je naša Fema, uz kniks, rekla: „Zahvaljujte!” Tako nekako, samo još smešnije, jer je razlika u društvenom rangu dva Felinijeva lika bila ogromna i nepremostiva.
Možda je sve baš tako, a možda i nije (šta bih ja mogla znati o italijanskom imperativu). Ali je bar ispala zgodna pričica. Gradiska Jeleni i Marinu!