GUSTA MREŽA POTPORE PORODICI DOPRINOSI NJENOJ FUNKCIONALNOSTI

U nezdravom porodičnom odnosu trpe najmlađi

Način života prilagođen modernom dobu, formiran proteklih decenija, utiče na nove oblike i strukturu porodice. Na putu prilagođavanja ona nailazi na brojne izazove. Nadležni sve više pokazuju inicijativu i kroz programe podrške ohrabruju članove da se o problemima obrate stručnim licima, istaknuto je na tribini „Funkcionalna porodica”, održanoj nedavno u Kulturnom centru.

UĆI U SRŽ PROBLEMA
Kako bi se osnovna ćelija društva dovela na centralno mesto, zadatak nadležnih je formiranje stimulacionih mera, kaže Radoš Pejović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za demografiju i brigu o porodici.
Prema njegovim rečima, normalno je da postoje prepreke, ali, naglašava, tu su i institucije da pomognu u njihovom prevazilaženju.
– Mi smo društvo u kojem se problemi ne iskazuju lako. Ukoliko im se ne posvećuje pažnja oni izrastaju u nezadovoljstvo između partnera. Komunikacija je bitna, jer u nezdravom odnosu najviše trpe deca – kaže Pejović.
Pored nedostatka komunikacije, naš sagovornik smatra da je u današnjem vremenu izazov uspešno organizovati dan i dovoljno se posvetiti porodici.
– Funkcionalna porodica je ona koja je srećna. To znači da njeni članovi imaju zdravu komunikaciju, da postoji razumevanje, poštovanje i, pre svega, ljubav – mišljenja je Pejović.
J. Šormaz

Opširnije u štampanom izdanju