HAJNALKA, KSENIJA I SANELA MILOSAV – TRI USPEŠNE SPORTISTKINjE U JEDNOJ PORODICI

Kuglanje – njihov način života
U Debeljači je nekada bilo neshvatljivo da se žena bavi sportom kada se uda. Ali ja sam se zarekla da neću prestati, iako su me buduća svekrva i komšinice ubeđivale da odustanem – priča Hajnalka

U porodici Milosav, sport broj jedan je kuglanje. Sestre Ksenija i Sanela su, po ugledu na majku Hajnalku, reprezentativku u tom sportu, postale sjajne kuglašice. Hajnalka je rođena u Debeljači, a kuglanjem je počela da se bavi još dok je bila tinejdžerka.
– Tada su dečaci uglavnom igrali fudbal, a mi devojčice smo više vremena provodile u sali za fizičko gde smo imali i kuglanu. I tako je sve počelo – priseća se Hajnalka.
Tri sezone provela je u Spartaku, a 1982. godine prešla je u Kristal kada je upisala srednju školu u Zrenjaninu. Neko vreme igrala je za Vojvodinu i Petrovaradin, ali je ostala verna Kristalu do danas. Kaže da je sve ciljeve ostvarila. Iza sebe ima 15 nastupa na svetskim prvenstavima na kojima je osvojila dve medalje. Bila je prvakinja Vojvodine i šampionka države.
– U Debeljači je nekada bilo neshvatljivo da se žena bavi sportom kada se uda. Ali ja sam se zarekla da neću prestati da kuglam iako su me buduća svekrva i komšinice ubeđivale da odustanem. Bila sam uporna. Tadašnji verenik, a sadašnji suprug Uroš je veliki oslonac meni i kćerkama – iskrena je naša sagovornica.
Starija ćerka Ksenija je student smera Specijalna rehabilitacija i edukacija na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Na kuglani je od malih nogu, naravno uz mamu. Kako kaže, skoro da je i prohodala na kuglani. Aktivna članica Kristala postala je sa 12 godina. Najdraža medalja joj je ona sa Svetskog prvenstva (SP) 2009. godine kada je osvojila treće mesto ekipno, a ponosna je i na uspeh iz 2014. godine (sedmo mesto pojedinačno).
– Nastupala sam za Kristal nekoliko godina, a kada sam počela da studiram prešla sam u Vojvodinu. Nije bilo lako uskladiti sve obaveze, ali sam uvek imala podršku porodice, prijatelja i profesora. Sada pripremam završni ispit, ali jedva čekam da se vratim na kuglašku stazu – ističe Ksenija.
Mlađa sestra Sanela se najpre bavila atletitkom, a potom kuglanjem, pa u Kristalu je od 2009. godine. Ona je odlična kuglašica i uspešna studentkinja Ekonomskog fakulteta u Subotici. Prošle sezone je igrala za subotički Pionir. Fakultet joj je prioritet, ali je to ne sprečava da osvaja medalje. Diči se bronzom sa SP, a do sada je učestvovala na tri planetarna šampionata.
– Kada predstavljate svoju državu i čujete himnu, adrenalin daje veću snagu. Najlepši trenutak mi je bio kada smo 2014. godine Ksenija i ja učestvovale na Svetskom prvenstvu – naglašava Sanela.
I. BOŽIĆ