HAOS U TRŽNOM CENTRU „BAGLJAŠ”

Sanacija havarije vodovodne cevi zahteva novo rešenje

Zakupci i vlasnici lokala u Tržnom centru „Bagljaš” proteklih meseci bore se sa brojnim problemima. Nakon pucanja vodovodne cevi, ceo kompleks ostao je bez vode, a kako se kvar dogodio iza vodomera, njegovo saniranje prepušteno je vlasnicima lokala.
Unutrašnje vodovodne instalacije rađene su bez projekta pre više od 40 godina, cevi su dotrajale i pucaju, pa se javlja problem curenja koji zahteva potpunu rekonstrukciju mreže.
Sekretarka Mesne zajednice „Sonja Marinković”, Ljiljana Stokić je apelovala na nadležne kako bi se utvrdilo u čijoj je obavezi uklanjanje kvara. Jedan od najvećih problema, kaže, jeste nesloga vlasnika. Kako je održavanje mreže iza sata u obavezi vlasnika, objasnila je da vlasnici lokala moraju da se udruže i izaberu predstavnika kako bi lakše mogli da angažuju izvođača radova i saniraju kvar zajedno, što bi bilo mnogo jeftinije i efikasnije.

NEJEDINSTVO VLASNIKA LOKALA
– Svako mora brinuti o svom lokalu, jer je on privatno vlasništvo kao i kuća ili stan. U tom slučaju za kvar iza mernog sata odgovoran je gazda. Brojila koja se nalaze unutar lokala kontrolnog su karaktera, dok se merno mesto nalazi kod fontane – navela je Ljiljana Stokić.
Naša sagovornica navodi da se problem razvlači zbog različitih tumačenja koja su vezana za nadležnost oko sanacije kvara. Havarija se dogodila kao posledica dugogodišnjeg neodržavanja i neulaganja u lokale. JKP „Vodovod i kanalizacija” je iz sigurnosnih razloga zbog kvara već zavrnulo vodu svim lokalima u tom delu Tržnog centra. Takođe, poslovanje nekih zakupaca dovedeno je u pitanje, budući da je sanitarna inspekcija, zbog navedenih okolnosti, neke od njih i zatvorila.

GSA PREDUZELA INICIJATIVU
Gradska stambena agencija (GSA) vlasnica je četiri lokala u sklopu tržnog centra „Bagljaš”. Kako je objasnio Radiša Dupljanović, direktor GSA, nakon pucanja cevi zakupci su im se obratili kako bi se problem rešio. Kako ranije sanacije nisu bile uspešne zbog povezanosti mreže između lokala, često je dolazilo do ponovnih kvarova, čije bi otklanjanje zahtevalo kopanje i razbijanje drugih lokala.
Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” odgovorno je za mrežu do mernog mesta, koje je u ovom tržnom centru zajedničko za sve. U GSA kao zadovoljavajuće rešenje vide odvojena merna mesta za svaki lokal.


U saradnji sa „Vodovodom” izvođači radova na osnovu projekta krenuli su sa konstrukcijom nove vodovodne mreže koja će uskoro biti i završena, naveo je Radiša Dupljanović.
– Na ovaj način rešiće se problem vodosnabdevanja u našim lokalima. Nakon završetka radova GSA, „Vodovod” će montirati merna mesta za svaki lokal – rekao je direktor Gradske stambene agencije.
Dupljanović objašnjava da Gradska stambena agencija rešava probleme svojih lokala, ali je spremna da izađe u susret i ostalim vlasnicima tako što bi im omogućila da se preko njihovog rova priključe na mrežu. Međutim, ostali vlasnici zbog neuspešne organizacije odbili su predlog GSA.
Direktor navodi da vlasnici ne prihvataju zakone, i čekaju druge da reše njihov problem. Takođe, zbog neorganizovanosti imaju problema i sa pronalaženjem izvođača koji bi mrežu rekonstruisao u njihovo ime.
Kako su za pojedine zrenjaninske medije izjavili, vlasnici smatraju da je najlakše reći da oni moraju da finansiraju popravku, iako između lokala ima puno javnih površina. Ističu da nadležni prvo treba da utvrde odakle sada dolazi voda, s obzirom da je pre mesec dana zatvorena, i da ponude adekvatna rešenja.

J. Šormaz