BAGLJAŠ NA PUTU DA SE OZVANIČI KAO NASELJE

Od imena do opštine

Malo je poznato da „Bagljaš” nije zvaničan naziv zapadnog dela našeg grada. Činjenica jeste da se ovo ime koristi već decenijama među Zrenjanincima, ali pravno ono nije određeno. Premda u povesti urbanih naseobina ustaljena imena nisu retkost, u našoj zemlji ovaj slučaj (da se neko naselje imenuje spontano) je skoro pa presedan.

Milan Tatić je na čelu neregistrovanog udruženja građana „Bagljaš u pokretu” koje je podnelo inicijativu da Bagljaš dobije status naselja.
– Mi ne tražimo da se ime menja, nego da se utvrdi već postojeće, kao i status gradskog naselja. Od grada se time ne zahteva nova administracija, već samo da se postave dve table sa nazivom naselja na ulazu u grad iz Novog Sada i kod Ulice Žarka Zrenjanina, pred nadvožnjak – objašnjava Tatić. On dodaje da je ime Bagljaš neformalno.

– Postoje dve mesne zajednice: „Sonja Marinković” i „Veljko Vlahović”. One čine ono što ustaljeno nazivamo „Bagljaš” po prezimenu slovačke porodice koja je na tom prostoru nekada imala vinograde. S obzirom na to da je reč o upotrebi tuđeg prezimena, a budući da ta familija ničim nije zadužila Grad, odlučili smo da u obrazloženju stoji da je usvajanje ovog prezimena zalog dobrih odnosa dva naroda (Srba i Slovaka) – istakao je Milan Tatić.
Incijativa je predata komisiji za nazive ulica i trgova, odakle njihovo mišljenje ide na sednicu Skupštine grada čiji odgovor se može očekivati na jesen.
– Nakon što rešimo prvi korak, dobijemo zvanje gradskog naselja i utvrdimo ime, u drugom već možemo razmišljati o statusu opštine – kaže sugrađanin koji ne krije svoje političke ambicije.

– „Bagljaš u pokretu” je neformalno udruženje okupljno pre nekoliko godina kako bi uticalo na rešavanje lokalnih problema. Sada radimo na tome da napravimo strukturu i registrujemo se kao zvanično udruženje. Godinama razgovaram sa raznim ljudima i mogu vam reći da postoji unitarno mišljenje da se naselje pretvori u opštinu – ističe naš sagovornik. Tatić izlaže da je iza svega nameražitelja za promenom sistema upravljanja.
– Naši sugrađani na Bagljašu žele da sa malim parlamentom i minimumom administacije efikasno i jeftino obavljaju birokratske poslove i obezbede sebi veću samostalnost u donošenju odluka. Ova politička promena bi zahtevala i eventualni izlazak na lokalne izbore, a sve sa ciljem da se u budućnosti obezbedi prostor za mlade i njihovo pokretanje preduzetništva i proizvodnje na Bagljašu – zaključio je na kraju Milan Tatić.

N.Kovačević