HORSKI FESTIVAL OBELEŽIO DECENIJU POSTOJANJA – NASTUPILO 22 SASTAVA I 700 IZVOĐAČA

Dobri duh Slobodana Bursaća i dalje lebdi nad Zrenjaninom

Za svaki uspeh, kažu, potreban je talenat…ali i rad, trud, odricanje. Kvintesencija i ono „nešto” što nas tera da budemo najbolji jeste ljubav. Upravo ona je bila zvezda vodilja velikom čoveku i dirigentu hora „Josif Marinković”, Slobodanu Bursaću da celog sebe nesebično da i stvori ono po čemu je naš grad poznat. To su 25 ansambala u kojima su pevači svih generacija, od kojih su mnogi „Bursina deca”.
U čast i sećanje na uvaženog maestra, pre deset godina pokrenuta je manifestacija koja je ponela njegovo ime. Horski festival „Slobodan Bursać” trajao je od 2. do 4. juna. Okosnicu su činili Zrenjaninci, kao i gosti: Ars vocalis (Beograd), „Jelačić”(Petrovaradin) i sastav „Be jazzy” (Slovenija). Mališani su svoje umeće prikazali u subotu, 3. juna, u matineu. Idejni tvorac i direktor Festivala je Vladimir Stojković, nekadašnji „Josifovac”, član opere novosadskog Srpskog narodnog pozorišta (SNP). Prema njegovim rečima, za deceniju postojanja doživeli su pregršt lepih trenutaka, ali se i suočavali sa brojnim izazovima i iskušenjima. Dobri duh Slobodana Bursaća i pozitivna energija koju je širio bili su i ostali njihov pokretač.
Sa druge strane, dodaje Stojković, ima i onih institucija, na čelu sa Ministrstvom kulture, koji i dalje nemaju sluha za ono što se u Zrenjaninu dešava.

FESTIVAL ŽIVI
– Na početku smo mislili da će Festival trajati jedan, najviše dva dana i da će okupiti samo lokalne horove. Ideja je bila da se setimo našeg Burse. Tako je bilo prve dve godine. Treće su nam se pridružili „Orlići”, iz Moskve. Nakon toga počeli su da nam se javljaju studenti Slobodana Bursaća iz Srbije i sveta. Iz godine u godinu dobijali smo nove ponude i sve veći broj pevača je učestvovao. Tek tada sam shvatio koliko je Bursa seme ljubavi prema horskoj muzici posejao. Ono se, poput maslačka, razletelo na sve strane – ispričao je Stojković.
Svoje utiske prenela je Andrea Poša, dirigentkinja „Zrenjaninskog kamernog hora”, najmlađeg sastava u Zrenjaninu. Kako je rekla, za nju je pravo uživanje da vodi muzičare, koji se okupljaju sa istim ciljem – da stvore nešto lepo i plemenito za sebe i svoj grad. Od samih početaka nastupa i „Prepodobni Rafailo Banatski” na čelu sa mr Senkom Milisavljević. Prema njenim rečima, nije lako održati standard i kriterijum koji su postavili pre Festivala, a koji je postao njihov zaštitni znak.

– Umetnost na najvišem nivou je naš imperativ i nešto čime se najviše ponosimo. U vremenu u kojem živimo, bavljenje kulturom, koje podrazumeva predan i maksimalno posvećen rad na vrhunskim izvođenjima muzike, posebno duhovne, deluje kao sam Božiji dar za spasenje kako svoje duše, tako i razuma, i očuvanje moralnih standarda jednog zdravog društva koje je, nažalost, negde nestalo, ali koje ovakvim radom i iz čistog srca, bez kompromisa, možda može i da nam se vrati – poručila je Senka Milisavljević.

BURSO, HVALA TI NA SVEMU!
Sećanja na Slobodana Bursaća, podelila je Zorica Kecić koja vodi „Žene mironosice”. Kako je ispričala, oduvek je volela horsko pevanje, različitu boju glasova, harmoniju i rad sa muzičarima.
– Bursin entuzijazam nam daje podstrek da istrajemo i prenosimo duhovnu muziku, koju je, u malom prstu, poznavao i voleo. Ljubav je čudo. Nikada ne zastareva, ali ljubav prema muzici nadmašuje sve. Upravo nju smo i mi nasledile. Moj dragi razredni bio je nasmejan, ali dosledan svog predmeta, dirigovanja. Posedovao je veliki autoritet. Bogu hvala ta ljubav i mene danas drži. Mogu samo da kažem: „Hvala ti profesore Slobodane na svemu. Kao što vidiš, ti kroz naš i dalje živiš!” – rekla je Zorica Kecić.

Publiku je putem videa pozdravila i Dragana Jerinić Kirćanski, koja godinama živi u Pertu (Australija). Pored nastave klavira, pre deset godina počela je da se bavi aranžiranjem i dirigovanjem. Njen otac, Boško Kirćanski u ranim 60-im bio je direktor Muzičke škole i zaposlio je Slobodana Bursaća.
U salonu Kulturnog centra bila je postavljena i retrospektiva plakata „Deset godina iza nas”. Završnica Festivala bila je jedinstven ugođaj za sve. Celovečernji koncert „Jedno prošlo doba” bio je posvećen Korneliju Bati Kovaču. Održao ga je Kamerni hor „Odjek” iz Požarevca. Izveli su numere koje su stekle veliku popularnost, i za sva vremena obeležile regionalnu muzičku scenu.
Organizator Festivala je Kulturni centar, a pomogli su ga: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Grad, ZREPOK, „Persu”, apoteka „Alba”, Specijalistička pedijatrijska ordinacija dr Tomislav Stevanović, SNP, CEKOM, „Prava pekara” i Poljoprivredna škola.

Miroslava Malbaški
Foto: Horski festival Slobodan Bursać (Ljiljana Stojaković)