HUMANI MARTONCI PODSTAKLI SUGRAĐANE DA POMOGNU PORODICI DUDAŠ

Solidarnošću do novog doma

Više od 200.000 dinara prikupljeno je u nedelju, 24. februara, u okviru humanitarne akcije „Korakom do kuće od srca” čiji je cilj da se porodici Dudaš iz Mužlje kupi kuća. Najpre je organizovan ultramaraton od Beograda do Zrenjanina, a potom svečana akademija u Kulturnom centru.
Svako je mogao da otkupi kilometar trke maratonaca simboličnom uplatom od 1.200 dinara. Deonicu od 82 kilometra istrčali su Saša Nikolić, Nenad Škundrić, Ivan Radosavljević, Mario Barlakov, Boris Knežević kao organizatori, a usput su im se pridružili i drugi, između ostalog i članovi ARK „Petrovgrad”. Zanimljivo je da je trkače gotovo celim putem pratio i jedan pas, kojem su dali ima Sizif.
Na svečanoj donatorskoj akademiji u Kulturnom centru nastupili su frulaš Aleksa Miletić, pevačice Marija Aleksić i Milica Dosković i crkveni dečiji hor Hrama Svetog Arhangela Mihaila. Jerej Veselin Vlaški, starešina ovog hrama, izveo je besedu „Ljubav pobeđuje sve”, a Mile Jurković, poznatiji kao stolar Mile koji pravi drvene stolice za hranjenje beba i poklanja ih porodicama po Srbiji, a koji je sproveo prvu akciju pomoći porodici Dudaš, govorio je besedu o humanosti.
Šestočlana porodica Dudaš nalazi se u teškoj materijalnoj situaciji, a devetnaestogodišnji David Dudaš boluje od cerebralne paralize koju prate jaki epileptični napadi, nepokretan je i vezan za kolica. Dudaševi su se više puta selili, a sada žive u podstanarskoj kući i imaju rok do početka marta da se odatle isele jer se objekat prodaje.
Za novi dom ove porodice potrebno je 10.000 evra, navode organizatori, a novac se može uplatiti na račun porodice Dudaš: 35500032006944. Svrha uplate je „Korakom do kuće od srca”, a primalac je Đurika Dudaš, Munkači Mihalja 8, 23206 Mužlja.
Humanitarnu akciju su pokrenuli ultramaratonac Saša Nikolić iz Aleksandrova, Zrenjaninci Nenad Škundrić, Boris Knežević i Ivan Radosavljević, Mario Barlakov iz Ečke, u saradnji sa Crkvenom opštinom Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu.

B.J.-M.M.