Humani maturanti za malu Taru

Piše: Milena Bečejac

Ovo je vreme za njih. Za maturante, velike i male, srednjoškolce i osnovce. Neka je tradicija u gradu da maturanti-srednjoškolci, obeležavaju poslednji školski dan, veselo, razdragano. Učenici iz svakog razreda imaju posebne majice, u različitim bojama. Na njima su oznaka odeljenja, ali i duhovite poruke jedne mladosti stasale u gradu na Begeju.
Maturanti Zrenjaninske gimnazije, đaci četvrtog tri i četvrtog devet, odlučili su da ove godine ne bude tako. Oni su novac namenjen za kupovinu ovih majica, uplatili za lečenje trogodišnje sugrađanke Tare Stojančev i tako se pridružili akciji „Za Tarine prve reči”. Pozvali su i maturante – drugare iz drugih odeljenja, pa je dao ko je koliko mogao. Zrenjaninski gimnazijalci, uplatili su 48.060 dinara na račun Fondacije „Budi human”. Njima su bile dovoljne obične majice, a broj odeljenja ispisali su flomasterom. Jer, njima je bilo važnije da Tara, devojčica koja je prevremeno rođena, kojoj je sluh oštećen i čiji se roditelji bore da progovori, ima lepo detinjstvo i mladost…
Uostalom, o tome koliko je ovakav plemeniti gest veliki, svedoče reči Tarine mame, Dunje.
– Koliko je svest o humanosti dostigla neki nivo, pokazali su nam maturanti Zrenjaninske gimnazije. Ovo je bilo jedno veliko iznenađenje za nas! Srce mi je puno što su ovi mali ljudi, zapravo toliko veliki…Iznos koji su uplatili je sakupljen od srca, sa željom da Tarica što brže napreduje i da i ona pokaže jednog dana da će biti ta koja će pomagati drugoj deci kojoj je pomoć potrebna! Hvala vam, divni veliki ljudi! Hvala vam što ste nam u ovolikom broju pomogli! Hvala vam što je vaše srce neiskvareno i što ćete graditi baš vi budućnost ovog sveta! Hvala vam na do neba! Čovek je velik onoliko koliko je spreman da pomogne drugima.
Od porodice Stojančev ogromno bravo i ogromna zahvalnost! Želimo vam da svi ostvarite svoje ciljeve i da uspete na životnom putu!
Posle ove zahvalnosti, svaka reč je suvišna. Tarina mama je pozvala ljude dobrog srca da pomognu jer je njihova solidarnost, humanost potrebna mnogima, što se vidi po apelima za pomoć na sajtu „Budi human”.
I, šta da kažem – budi human kao što su to zrenjaninski maturanti, i drugi dragi ljudi…