I.C.R.V. a deschis la Centrul Cultural din Zrenianin

Expoziție etnografică pe tema cămașa tradițională românească

Institutul pentru Cultura al Românilor din Voivodina și Centrul Cultural din Zrenjanin a organizat și a deschis expoziția CIUPAGUL-CĂMAȘA TRADIȚIONALĂ ROMÂNEASCĂ DIN BANAT în holul Centrului Cultural pe data de 6.mai. Expoziția este formată din 45 de fotografii realizată de prof. dr. Daniela Barbulov Popov, care și-a expus până acum lucrările în aproximativ 20 de expoziții individuale și de grup.
Expoziția prezintă patrimoniul etnografic, o bogată compoziție ornamentală a costumului popular românesc al bănățenilor, crișani-ardeleni și olteni din această zonă,din Banatul sârbesc, pe care autoarea l-a cercetat și a remarcat în perioada 2017-2019. Cultura este elementul principal prin care o națiune se identifică.
Voivodina are o bogată tradiție culturală și un patrimoniu valoros, care a fost îmbogățit de toate popoarele și naționalitățile din această zonă. Populația care a imigrat aici de secole, a adus, creat și reprodus elemente din propria lor cultură, dar a primit și moștenirea altor popoare. Moștenirea culturală a unei comunități minoritare reprezintă o valoare culturală unică și de neînlocuit, deoarece a fost creată de generații și indică în mod direct nivelul de dezvoltare socială și culturală și civilizație. La deschidere a vorbit Todor Doru Ursu, directorul Institutului de Cultură a Românilor din Voivodina care a menționat importanța everimentului organizat.


Costumul popular este o asociere comună cu specificul unei comunități naționale. Tema expoziției este o cămașă tradițională de la începutul secolului al XX-lea, unul dintre cele mai importante elemente din compoziția costumului popular. Au fost prezentate câmăși pentru femei și pentru bărbați care sunt mai lungi.
Expoziția își propune să prezinte material fotografic nepublicat din cercetări de teren legate de cămășile tradiționale pentru femei și bărbați și cu reproduceri de fotografii vechi pentru a arăta evoluția interferenței stilistice, pentru a promova cultura tradițională autentică și stilul specific: sisteme de croitorie arhaice, cromatică și ornamentale bogate compoziții ale costumului popular românesc al bănățenilor, ardelenilor, crișănilor și oltenilor din această zonă.
Publicul va putea vedea expoziția în fiecare zi, in perioada 6-19 mai, între orele 8:00 și 21:00, respectând toate măsurile de protecție prescrise și furnizate datorită prezenței virusului Covid-19.

M. V.