I OVE ZIME PROBLEMI SA GREJANJEM U ŠKOLI U ČENTI ZBOG ZASTARELOG KOTLA NA MAZIVO

Najbolje rešenje – prelazak na gas

Novo polugodište u OŠ „Branko Radičević” u Čenti umalo nije počelo protestom roditelja đaka, nezadovoljnih višegodišnjim problemima ove ustanove sa grejanjem. Stari kotao na mazut jesenas se pokvario, a kako je delove trebalo dopremiti iz inostranstva, prešlo se na nastavu na daljinu i pre nego što je ona uvedena u celoj zemlji zbog kovida 19.
Kako do samog kraja zimskog raspusta nisu znali da li je grejanje popravljeno, grupa roditelja najavila je na Fejsbuku da će se u nedelju, 17. januara, okupiti ispred Škole u znak protesta. Skup je 16. januara ipak otkazan jer je iz Škole stiglo obaveštenje da će radijatori u učionicama biti topli. Direktor OŠ „Branko Radičević” navodi da je kvar sada saniran.
Polovinom novembra na sajtu čenćanske osmoletke postavljeno je saopštenje da će se u narednom periodu preći na onlajn nastavu dok se ne reši kvar na kotlu, uz konstataciju da školu ni ove zime nije obišao problem sa grejanjem. Rečeno je da se od nečistoća nataloženih u rezervoaru začepila spiralna cev dogrejača, čime je onemogućen nesmetan dotok mazuta u kotao.
– Logično se postavlja pitanje šta se do sada čekalo i zašto problem nije rešavan tokom letnjeg raspusta. Ne ulazeći u detalje, sredstva za remont grejanja su mogla biti obezbeđena tek krajem septembra. Već tada se naišlo na probleme jer su pojedini delovi morali biti naručeni iz inostranstva. Jedino rešenje je zamena spiralne cevi koja se može izraditi po porudžbini i dopremiti za dvadesetak dana. O svemu ovom obavešteni su Školska uprava Zrenjanin, gradski većnik za obrazovanje kao i Grad Zrenjanin – navodi se u saopštenju na školskom sajtu.
Majka jednog od učenika OŠ „Branko Radičević” kaže za naš List da im je tada bilo rečeno da će delovi za kotao stići najverovatnije do početka zimskog raspusta, tokom kojeg će onda kvar biti saniran.
– Međutim raspust se završavao, a nama niko ništa nije javljao, zbog čega smo najavili protest. U subotu, pred okupljanje, javljeno je da je grejanje popravljeno i da će đaci od ponedeljka moći u školu. Naručeni deo za kotao je u međuvremenu stigao i montiran je za jedan dan samo zato da ne bi došlo do protesta – smatra ona. Ističe da je kvarova bilo i prošle zime.
– Šta se radilo tokom leta na sanaciji sistema za grejanje? Izgovor je bio da se čekalo uspostavljanje novog saziva gradske skupštine, te da je stoga Škola budžet dobila tek krajem septembra. Razumeli bismo da je problem nastao sada – korona je, ništa ne funkcioniše redovno, kolaps je u svim ustanovama – ali i prošle zime bili su hladni radijatori – navodi ova majka.
Svoje dete je u ponedeljak, prvog dana novog polugodišta, za svaki slučaj obukla toplije.
Grejanje u školi u novom polugodištu dobro radi, navodi direktor OŠ „Branko Radičević” Zlatko Bulić.
– Čekali smo do Nove godine delove iz Nemačke, jedan se pravio po porudžbini. Kotao je star. Konačno rešenje problema biće prelazak škole na grejanje gasom. Gasifikacija Čente bi trebalo da se završi na proleće, a dobio sam uverenje iz Grada da je škola stavljena na listu prioriteta za uvođenje gasa. Iduće godine očekujemo prelazak na ovaj energent – navodi Bulić.
Roditelji čenćanskih đaka strepe da ne dođe do novog kvara na kotlu do kraja zime i da mališani ne budu opet primorani da prate onlajn časove. Poručuju da se okupiti ukoliko u školi ponovo bude stalo grejanje.

Milana Maričić

 

  • PREKO KONKURSA DO NOVE STOLARIJE
    Roditelji čenćanskih đaka sa kojima smo razgovarali navode da OŠ „Branko Radičević” ima veoma staru drvenu stolariju, te da se zbog toga ni sa novim sistemom grejanja zgrada neće moći dobro zagrejati. Direktor Škole kaže da postoje planovi da se stolarija zameni. – Pre dve godine smo dobili sredstva od Pokrajine za izradu projektne dokumentacije za zamenu stolarije, a imamo i odobrenje za izvođenje radova od Republičke direkcije za imovinu. Novac ćemo potraživati putem konkursa, koje redovno pratimo – ističe Zlatko Bulić.

 

  • MORAMO SAMI DA SE ORGANIZUJEMO
    Jedan od roditelja iz Čente, koji je želeo da ostane anoniman, navodi da u ovom selu imaju uspešne đake, ali da je sramota kako škola izgleda. – Zgrada ima drvenu stolariju, toaleti su loši, greje se na mazut. Sala za fizičko nedavno je dobila nov parket, a krov prokišnjava, pa se onda kante postavljaju po celoj sali da skupljaju vodu. Meštani su se sami organizovali da okreče deo školske fasade i sredimo golove u dvorištu. Takođe smo prikupili i novac za postavljanje dečjeg igrališta u porti crkvi, bez pomoći Grada! Ono će biti otvoreno početkom maja – kaže naš sagovornik.