NARODNI MUZEJ PUBLICI PRIPREMA ZANIMLJIV PROGRAM U NAREDNOM PERIODU

Izložbe, projekti, rad sa decom…

Pandemija korona virusa je nešto po čemu će i ustanove kulture pamtiti 2020. godinu.
Muzeji, pozorišta, galerije bili su tokom vanrednog stanja zatvoreni. Posetioci su ih „obilazili” virtuelno, putem društvenih mreža. Uprkos izazovima, poštujući epidemijske mere, sugrađani su imali priliku da pogledaju zanimljive izložbe i tokom pandemije. Izostale su ceremonije otvaranja, žagor publike, komentari, fotografisanja, ali kulturni život u Gradu nije stao.
Narodni muzej na čijem je čelu Jelena Gvozdenac Martinov u 2020. održao je 21 izložbu. Ove godine proslaviće 110 godina rada i mnoge aktivnosti usmerene su ka jubileju.
Na poslednjoj Skupštini u 2020. godini usvojen je plan rada ove ustanove kojim su obuhvaćena sva odeljenja i biblioteka. Ukoliko se odobre sredstva za finansiranje, planirana je realizacija koautorske izložbe Prirodnjačkog odeljenja za drugu polovinu godine, pozajamna izložba fotografija, kao i kamerna postavka retko izlaganih predmeta tokom „Noći muzeja”. Od velike važnosti je i nastavak započetog procesa digitalizacije kako bi muzejski predmeti bili dostupni široj javnosti.

RENOVIRAN PODRUMSKI PROSTOR
Arheološko odeljenje koje vodi Aleksandar Šalamon, kustos arheolog, razvijaće stalnu postavku i nastaviti sa prikupljanjem poklona i obradom predmeta koji su ušli u inventar. Ozbiljna rekonstrukcija predstoji, kao i izrada numizmatičke zbirke. Planirana je i izložba „Sarmati” sa kojom bi Muzej gostovao po Srbiji. Neće izostati ni popularne radionice za najmlađe koje Šalamon organizuje tokom „Noći muzeja”. Tu su i istraživanja na lokalitetima „Stari grad” u Novom Bečeju i iskopavanja „Ludoške humke.
Rajka Grubić zadužena je da vodi Etnološko odeljenje koje će biti fokusirano na „unutarnje radove”- tačnije obradu zbirki odeljenja i vođenje evidencije i dokumentacije o kulturnim dobrima. Saradnja sa drugim muzejima kao važan faktor neće izostati i ogledaće se u zajedničkim projektima.
Primarni cilj Etnološkog odeljenja i Aleksandre Đukić biće realizacija postavke u renoviranom podrumskom prostoru gde će biti predstavljen istorijat bavljenja zemljoradnjom na području srednjeg Banata, kroz predmete koji su otkupljeni 2011. U planu je i preuređenje prostorija i stvaranje uslova za novi depo.
Olivera Skoko, viša kustoskinja – istoričarka umetnosti, planira da jednu od najposećenijih izložbi širokog odjeka „Dakle Vi ste taj Uroš Predić”, koja je deo likovne zbirke, predstavi u Herceg Novom, Trebinju i drugim zainteresovanim gradovima koji žele da budu domaćini ovoj jedinstvenoj umetničkoj priči. Krajem godine Skoko razmišlja o izložbi o hedonizmu sa odabranim delima iz zbirke Likovne umetnosti koja je deo odeljenja istorije umetnosti. Nastaviće se i sa završetkom revizije fonda i digitalizacijom.

SARADNJA SA ŠKOLAMA
Ivana Arađan, kustoskinja, istoričarka umetnosti i koordinatorka Pedagoško informativne službe, trudiće se da svi programi budu dostupni i u onlajn formatu. Neizostavna je i već uspostavljena saradnja sa školama sa teritorije Okruga, nastavnicima i profesorima, sa akcentom na rad sa srednjoškolcima koji je posebno zaživeo u prethodnom periodu.
U slučaju da epidemiološka situacija bude nepovoljna, Ivana Arađan je spremna da deci školskog uzrasta pripremi i video priče o muzejskim perdmetima. Prošle godine je Odeljenje planiralo izložbu najpoznatijeg rok fotografa današnjice, Branislava Brajana Rašića, koja će, nadaju se organizatori, ugledati „svetlost dana” 2021.
Muzej je ostvario dobru komunikaciju sa Srpskim kulturnim centrom „Kolo” iz Morahaloma, a u oblasti međunarodne saradnje težiće se vezama i sa drugim gradovima u Mađarskoj.
Istorijsko odeljenje čuva tekovine materijalne kulture i predmete od najranijih vremena do novije istorije. Vladislava Ignjatov će se truditi da prikuplja putem otkupa i istraživačkog rada na terenu umetničko- istorijska dela i predmete značajne za proučavanje naše okoline. NJen zadatak je i vođenje evidencije i dokumentacije o kulturnim dobrima, zaštita muzealija, istraživački i publicistički rad i izložbena delatnost.
Istorija sporta zauzima važan segment u Muzeju, a kustos Siniša Onjin izdvaja učešće u realizaciji projekta „Evropski grad sporta 2021”.
Specijalna biblioteka čuva stare i retke knjige, ali i literaturu novijeg datuma. Proširivaće se naslovima koji će biti dostupni na Sajmu knjiga u Beogradu. Biblioteci nedostaje program za obradu publikacija (NIBIS), te je njegova nabavka u vrednosti od 200.000 dinara urgentna. Sprovodiće se i samostalne i pozajamne izložbe, kao i promocije knjiga.

Miroslava Malbaški

 

  • TRI ZNAČAJNA JUBILEJA
    Zbirka primenjene umetnosti za koju je zadužen Dejan Vorgić, kustos-istoričar umetnosti, učestvovaće u obeležavanju tri jubileja: 160 godina od osnivanja prve fabrike nameštaja, 110 godina postojanja parne pilane i 75 godina od stvaranja Industrije nameštaja „Žarko Zrenjanin”.