PRIMENA TEORIJE NAUČENE U PRAKSI DAJE ODLIČNE REZULTATE

Privreda dobija obučene i stručne kadrove

Dualno obrazovanje objedinjuje učenje u školi i primenu teoretskog znanja u preduzećima u realnom radnom okruženju. Pokazalo se da su đaci koji se za posao spremaju na takav način, spremniji za rad kod poslodavca, pokretanje sopstvenog posla, ali i za dalje školovanje.
Regionalna privredna komora (RPK) Zrenjanin podržava privrednike kako bi se oni u što većem broju uključili u ovaj model brazovanja.
– Zadatak RPK Zrenjanin je, da na osnovu podataka o potrebnim i deficitarnim kadrovima i u saradnji sa lokalnom samoupravom, Nacionalnom službom za zapošljavanje, sagleda realne potrebe privrede. Zato pozivamo poslodavce da se uključe u model dualnog obrazovanja u školskoj 2021/2022. godini i da do 31. januara ove godine dostave izjavu o tome – ističe Predrag Stankov, direktor RPK Zrenjanin i dodaje da će u ponudi biti 51 obrazovni profil i da zainteresovani iz Zrenjanina mogu da konkurišu na bilo koji od njih.


Prema njegovim rečima, važno je da kompanije dobro sagledaju sve uslove i obaveze jer se podaci dostavljaju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i na osnovu njih se donosi odluka o broju i strukturi upisa učenika za narednu školsku godinu.
– Školske 2017/2018. godine, Zrenjanin je imao jedno odeljenje koje je radilo po dualnom modelu obrazovanja. Trenutno se tako uči u trećem razredu ETŠ „Jovan Trajković” – obrazovni profil trgovac i u prvom, a takođe i u drugom i trećem razredu Tehničke škole za zanimanja tehničar mehatronike i bravar-zavarivač – kaže naš sagovrnik.
U sistem dualnog obrazovanja u Zrenjaninu uključene su kompanije „Drekslmajer”, „Šinvoz”, „Gomeks”, i „BB trejd”, dok je u fazi akreditacije preduzeće „Novares”.
Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat kaže da se prema saznanjima koja ima povećava broj zainteresovanih učenika za dualno obrazovanje.
– Praktična nastava u privredi nije ništa novo u našoj obrazovnoj praksi. Sada je, zahvaljujući Zakonu o dualnom obrazovanju, koji je propisao obaveze učenika, škola i poslodavaca, obezbeđeno da svi akteri pristupe poslu stručno, odgovorno i bezbedno – navodi Snežana Oluški Vlačić.
„Drekslmajer” podržava i promoviše model dualnog obrazovanja godinama unazad. Kako objašnjava Leonardo Brenda, šef odeljenja za obrazovanje u tom preduzeću, takav sistem obrazovanja je u Nemačkoj uspostavljen pre 43 godine.
– Mi smo inicirali akreditovanje zanimanja tehničar mehatronike u Zrenjaninu, pa smo školske 2018/2019. ostvarili veoma uspešnu saradnju sa Tehničkom školom. Trenutno kod nas 45 đaka uči kroz rad. Mogućnost zaposlenja unapred pripremljenih kadrova je važan benefit, ne samo za nas, nego i za motivaciju učenika. Oni osim „hard” veština, koje obuhvataju znanja i profesionalne veštine stečene obrazovanjem, diplomom i zvanjem, razvijaju i usvajaju i „soft skils” – osobine ličnosti, stavova, navika, manira, komunikacije i radne etike
– objasnio je Brenda.

Direktor Tehničke škole Đorđe Klać ističe da veoma dobro sarađuje sa „Dreklmajerom” i „Šinvozom”, koje su i inicirale da se upisuju profili po pomenutom modelu.
– Saradnja se ne ogleda samo u tome da naši učenici odlaze u firme na praksu, već i da nam preduzeća daju donacije. Tako je „Drekslmajer” opremio deo kabineta za mehatroniku. Veliku pomoć i podršku smo dobili i od Grada i Regionalne privredne komore koji su bili spona između nas i preduzeća. Interesovanje za upis na obrazovne profile po dualnom modelu je veliko, posebno za tehničara mehatronike. Nadamo se da ćemo upisati onoliko đaka koliko planiramo, a to je po jedno odeljenje tehničara mehatronike i bravara-zavarivača – kazao je Klać.

Miroslava Malbaški

 

  • NEMA DOVOLJNO BRAVARA I ZAVARIVAČA
    „Šinvoz” prepoznaje značaj dualnog obrazovanja i pruža podršku u njegovoj primeni za obrazovne profile tehničke struke. Radomir Miljuš, direktor tog preduzeća, napominje da se primećuje osetan pad interesovanja mladih za školovanje za te poslove.
    – Učenici ovladavaju stručnim veštinama u toku trajanja prakse, pa su osposobljeni za konkretne poslove po završetku školovanja. „Šinvoz” je naročito zainteresovan za razvoj zanimanja bravar-zavarivač, te je skoro otvaranje ovog smera značajan strateški korak i podrška obezbeđivanju kvalifikovane radne snage za nas i druge kompanije – kaže Radomir Miljuš.