U SUBOTU ODRŽANA 17. „NOĆ MUZEJA” – NOVE POSTAVKE ODUŠEVILE ZRENJANINCE

Kultura je naša nasušna potreba

Brojni sugrađani proveli su prijatno popodne i veče uživajući u izložbama, koncertima i performansima koje su za ovogodišnju „Noć muzeja” pripremile ovdašnje ustanove kulture. Narodni muzej je upriličio najbogatiji program za sve uzraste. Najviše je bio ispunjen decom koja su učestvovala u posebno osmišljenim radionicama. „Moju igračku od gline” priredili su: Dijana Boroš, Tatjana Petrović, Olivera Starčević i Aleksandar Šalamon. Mališani su imali priliku da na zabavan način učestvuju u pravljenju predmeta nalik onima iz davnina, ali i da crtaju, boje i ukrašavaju igračke na papiru.

RADIONICE OBRADOVALE NAJMLAĐE
– Jedan od ciljeva je bio da podstaknemo maštu, individualnost i kreativnost naših najmlađih posetilaca – poručio je arheolog Šalamon.
Ništa manje zanimljiva bila je „Muzejska potraga” koju je osmislila Aleksandra Kurjak. Mali detektivi su rešavanjem različitih zadataka i pronalaskom zagonetnih predmeta bolje upoznali stalnu postavku. „Vuneni svet u bojama” omogućio je da se deca, ali i njihovi roditelji, okušaju u izradi pregača i grejača za noge – tozluka.
Nastupima učenika Muzičke škole „Josif Marinković” svi su bili oduševljeni. Zvuci violina, violončela, flauta i klavira mešali su se sa harmonikom. Zamenili su ih klasični i moderni marševi koje je izvodio Duvački orkestar. Uz „Crni ples”, „Gde je Nataša?”, „Ko me ter’o”, „Bitanga i princeza”, bend „Pepsi” ozbiljno je zagrejao atmosferu. Pravu žurku napravio je di-džej Mario puštajući pop i rok hitove, a najviše mladih đuskalo je u prepunom atrijumu.

– Ovogodišnja manifestacija bila je izuzetno uspešna. Događaj su posebno oplemenili đaci Muzičke škole sa kojom sarađujemo. Ovog puta smo načinili znatan iskorak, a publika je uživala u žanrovima, od horskih melodija do elektronskog zvuka – rekla je Ivana Arađan, programska direktorka.

LEGATI, PRIRODNjAČKI DEO, IKONE…
Među posetiocima zatekli smo Mirjanu i Sašu Mladenović. Dopao im se prirodnjački deo i slike Uroša Predića. Porodicu Zvekić zainteresovale su stare ikone iz Ečke, legat Porodice Varadi i soba književnika Todora Manojlovića. Vladimir Todorov se pohvalio da je redovan posetilac. Zatekli smo ga kako šeta sobama nacionalnih manjina, jer ga zanimaju nošnje i narodni običaji.
Zrenjaninci su najviše vremena provodili obilazeći nove stalne postavke. Autori su Dušan Marinković i Bojana Petraš. Otvorili su ih ministar kulture Nikola Selaković, pokrajinska sekretarka Aleksandra Ćirić Bošković i gradonačelnik Simo Salapura. Selaković je poručio da je kultura naša nasušna potreba i bez nje bi bilo teško pronaći smisao borbe za svet u kojem živimo.
– Zrenjanin ne sme da bude spavaonica za zaposlene. Grad je koji ima dušu, a ta duša odiše svakim njegovim metrom. Slike, fotografije, retke knjige, arheološki pronalasci, kao i drugi predmeti koje ovaj Muzej brižljivo čuva svedoče o neverovatnom kulturno-istorijskom nasleđu – kazao je Selaković.

STARE FOTOGRAFIJE I RETKE KNJIGE
Originalni foto-aparat iz ateljea ovdašnjeg umetnika Ištvana Oldala Mlađeg nikog nije ostavio ravnodušnim. Umesto da slika, bio je najfotografisaniji eksponat. Druga postavka o starim i retkim knjigama očarala je Zoricu Aleksić koja se bavi vezom. Izradila je naslovnu stranu Dušanovog zakonika, „Prvi srpski bukvar” i deo Miroslavljevog jevanđelja.
– Nemačka Biblija štampana 1586. je najstarije izloženo delo. Čuvam tradiciju, a među ovim spisima možda i pronađem inspiraciju. Od kustosa sam puno toga naučila. Preporučujem svima da posete Muzej i vide blago koje čuva – kazala je naša sagovornica.

Asocijacija likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ) je uz aktuelnu izložbu crteža „Crno i belo” Svetlane Jovanović priredila još jednu humanitarnu radionicu. Simbolično je nazvana „Ostavi svoj trag”. Kako je ispričala grafičarka Milica Arsić, potpredsednica i jedna od organizatorki, posetioci su učestvovali u stvaranju velike zajedničke slike i izradi kolaža.
– Brojni sugrađani su se odazvali i sakupili smo sumu za lečenje naših koleginica. Tu su i dva velika rada koje smo izložili. Radionicu je osmislila Nadica Simjanovski, a pomagale su Ivana Mutavdžić, Nataša Živkov Stojkov i Dušanka Đorđević – kazala je Arsić.

PREDSTAVA, REVIJA I KIBICOVANJE
Narodno pozorište „Toša Jovanović” poklonilo je predstavu „Telefon mrtvog čoveka”. Režirao ju je Rastislav Ćopić. U Kulturnom centru otvorena je retrospektivna izložba likovnih radova đaka Hemijsko-tekstilne i prehrambene škole „Mi smo taj Uroš Predić”. U „Noći muzeja” održali su novu modnu reviju „Sve je u trendu” drugačiju od one sa otvaranja. Prema rečima Dušanke Đorđević, nastavnice likovne kulture, ovaj deo osmislila je i organizovala učenica Tea Draganov (3/5).
U duhu vojvođanske tradicije, Savremena galerija upriličila je performans „Kibicfenster” po ideji direktorke Jelene Gvozdnac Martinov. Prozori salona širom su bili otvoreni.

– Svi su radoznalo gledali šta se to zbiva u našoj Galeriji, prilazili, pozirali, ali i slikali kibicerke i kibicere na prozorima. Obišli su i aktuelnu postavku „Jovan Bijelić u Umetničkoj koloniji Ečka” – kazala je Duška Kolarov, muzejski dokumentarista.

Miroslava Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović i Grad Zrenjanin