OVOG VIKENDA ODRŽAVA SE 17. „NOĆ MUZEJA“: Radionice za najmlađe, koncerti, izložbe, nove postavke

Zrenjaninske ustanove kulture otvoriće vrata posetiocima za koje su pripremile bogat i zanimljiv program. Ovogodišnja „Noć muzeja“ održava se u subotu, 18. maja, od 17 do 24 sata. Posetioci Muzeja imaće prilike da vide tri izložbe u prizemlju: u velikom salonu to su „Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević”. U malom je „Nasleđe: kolekcija predmeta Nadežde Petrović” i u Kutku za decu i mlade (deo velikog salona) „Odjeci 2021-2024. – Izbor radova učenika iz kreativnih i likovnih radionica”. Premijerno će biti otvorene i dve nove celine u okviru stalne postavke. Prva je namenjena fotografiji, a druga starim i retkim knjigama. Na prvom spratu pripremljene su kamerne postavke: Poklon kolekcija dr Berenji Janoša iz Torde, zatim pobednički radovi polaznika umetničke sekcije Doma učenika „Angelina Kojić Gina” (legat Zlate Markov Baranji) i Novi predmeti u legatima porodice Varadi, kao i interaktivni sadržaji u sobi Uroša Predića.

– Najmlađe očekuju omiljene radionice „Muzejska potraga” (2. sprat stalne postavke), „Vuneni svet u bojama: izrada pregača i tozluka” (mali salon) i „Moja igračka od gline”(atrijum). Muzički program je osmišljen drugačije nego prethodnih godina. Biće u potpunosti realizovan u saradnji sa Muzičkom školom „Josif Marinković”. Predstaviće se ansambl „Spirit“, trio „Skaj“, đaci različitih smerova, orkestri i bend „Pepsi“ – rekla je Ivana Arađan, programska direktorka.

Interesantne sadržaje pripremila je i Savremena galerija. U toku je izložba „Jovan Bijelić u Umetničkoj koloniji Ečka“. Mališani će i u ovoj ustanovi imati priliku da uživaju u radionici. Koncert će održati „Zrenjaninski kamerni hor“, a zaiteresovani će moći da pogledaju i dokumentarac o ovom umetniku. U najavi je i umetnički performans „Kibicfenster“. Pozorište će pokloniti predstavu „Telefon mrtvog čoveka“ po tekstu Sare Rul, a u režiji Rastislava Ćopića. ALUZ (Asocijacija likovnih umetnika Zrenjanina) priređuje interaktivnu radionicu, a posetioci će moći da vide aktuelnu postavku crteža „Crno i belo“ Svetlane Marković. „Noći muzeja“ pridružila su se Udruženja građana „Baštinar” iz Perleza i „Veliko srce” iz Lazareva.

U Kulturnom centru u toku je izložba učeničkih radova „Mi smo taj Uroš Predić“. U Noći muzeja biće „Sve je u trendu“ – Modna revija učenika HPTŠ „Uroš Predić“ (obrazovni profil – Modelar odeće). Odabrani deo kolekcija odevnih predmeta, koje su učenici, predvođeni svojim mentorima, šili ove i prethodnih godina. Kolekciju će upotpuniti modeli nastali kombinacijom postojeće „garderobe iz ormara“, u skladu sa aktuelnim stilovima odevanja mladih. Modele nose učenice ove škole, svih obrazovnih profila. Muzika: DJ MIR.

Foto: Arhiva lista ,,Zrenjanin“ i Narodnog muzeja Zrenjanin