IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA, PLAKATA I FOTOGRAFIJA, UZ MODNU REVIJU UČENIKA HEMIJSKE ŠKOLE

Umetnost je lekovita

Današnje tinejdžere neretko bije glas da su ravnodušni i nezainteresovani za bilo kakve aktivnosti, hobije. Ovu činjenicu pobija retrospektivna postavka „Mi smo taj Uroš Predić” otvorena 16. maja u Kulturnom centru. Dela koja Zrenjaninci mogu da vide nastala su od 2006. do 2024. Ovogodišnju 19. izložbu čine odabrani likovni radovi, ali i plakati, fotografije, katalozi i časopisi. Bili su izlagani prethodnih godina i deo su fonda umetničke kolekcije đačkih radova. Učestvovalo je oko 70 autora sa više od 150 dela. Pokazuju da mladi autori sa velikim umećem koriste različite tehnike – olovku, akrilne i vodene boje, mozaik, vez. Širok je i raspon tema koje ih interesuju – fantastika, portreti, figure, modni dizajn.

TIMSKI RAD JE VAŽAN
Organizatori događaja su Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić” i Kulturni centar. Postavku je i ovog puta priredila profesorka Dušanka Đorđević s namerom da podstakne i afirmiše srednjoškolce koji se bave likovnom umetnošću. Prvi put izložbu je upriličila 2006, a 2012. likovnoj sekciji koju vodi priključila se Gimnazija, kao i ostale škole: Muzička, Poljoprivredna, Tehnička, EGŠ „Nikola Tesla”, Ekonomsko-trgovinska, Medicinska i Dom učenika „Angelina Kojić Gina”.
– Umetnost ima tu moć i snagu da objedinjuje i harmonizuje različitosti. U godinama kada često govorimo o nasilju u školama, uverena sam, jedini put stvaranja drugačije atmosfere je da učestvuju u kreativnim procesima. Umetnost produbljuje osećanja, jača volju i stvara fleksibilnost mišljenja – ispričala je Dušanka Đorđević.

SVIMA OMILJENA MODNA REVIJA
Veliku pomoć oko kreacije i realizacije izložbe pružile su koleginice Ana Stanar i Jelena Kovačević, profesorke tekstilnih predmeta.
Mina Mijatov (3/5) predstavila se serijom portreta poznatih ličnosti rađenih u olovci. Iako ide u stručnu školu, smatra da je likovna kultura svima potrebna, jer pruža mogućnost za kreativnost.

Program je i ovog puta započeo modnom revijom. Sve modele osmislili su i izradili đaci obrazovnog profila tehničar-modelar odeće. Učili su od Biljane Šuntić i Nade Klepić, nastavnica praktične nastave. Jadranka Živković, mentorka, ispričala je da je ovo peta revija, a da je prva bila pre 25 godina. Podsetila je da su tada učenici šili trenerke za decu i odrasle, a prodavale su se u Robnoj kući „Nama”. Publika je mogla da vidi nove kolekcije, a mnogi komadi nastali su pre deceniju i po.
– Naš smer je veoma perspektivan, a nakon završetka đaci dobijaju mogućnost da otvore svoju proizvodnju. Tu su i fakulteti gde se mogu dodatno usavršavati – ispričala je Jadranka Živković.

PORUKE UČENICA
Svoje utiske prenela nam je Anđela Potkonjak koja ide u treći razred. Još kao devojčica je crtala haljine i imala smisla za odevanje.
– Kad god su roditelji pokušavali da me ubede da obučem nešto što nisam želela, terala sam po svom (smeh). Znala sam šta volim i šta mi pristaje. Verujem da nakon školovanja mogu da se probijem na tržištu kao dizajnerka i stvaram novu odeću koju će moći svi da nose. Volim elegantno, i smatram da ove odeće nema dovoljno. Mahom je za slabije i ljude srednje građe, a fali za punije. Želela bih da pokrenem širi spektar za sve – ispričala je Anđela Potkonjak.

Drugi put se u ulozi modela okušala Jelena Kotrošan, tehničarka za zaštitu životne sredine. Veli da je osećaj poseban, naročito kada se predstavlja pred publikom. Ponela je kreaciju jedne od učenica. Prema njenim rečima, revija je dokaz šta sve Hemijska škola može da napravi i organizuje.
Tot Marta dolazi iz Debeljače. Drugi je razred i uči za modelara odeće. Najviše ju je privukao rad sa tekstilom i šivenje, kao i proširenje znanja o krojenju i crtanju.
– Put od onoga što nacrtamo do konačne izrade nije komplikovan za one koji to znaju i vole. Dešava se da nam je nekada teže, ali nastavnici su uvek tu da nam pomognu. Želim da nakon školovanja krenem da radim. Imam svoje ideje. To je kratka, svečana haljina sa otvorenim leđima – kazala je naša sagovornica.

Elena Trubajić je takođe bila kreativna od malih nogu i šila je haljine za Barbike. Od šestog razreda ovaj smer joj je želja, a sebe u budućnosti vidi kao modnu kreatorku. Voli tradicionalnu, ali i modernu garderobu. Želja joj je da ih spoji i napravi nešto unikatno.

Miroslava Malbaški