IN MEMORIAM: Srđan Kamenković (1940-2021)

Zloslutni mart! U ovom, 2021. godine, ugasio se život još jednog našeg poštovanog i uglednog sugrađanina, mr Srđana Kamenkovića, koji je podlegao bolesti zvanoj kovid 19.

Generacije mladih pamtiće ga po dobru, po načinu kako da se nose sa životnim izazovima. Pokazao je kako treba da izgleda i da se ponaša direktor, vođa. Dostojanstveno, deleći dobrotu i vedrinu, ljubazan i uviđavan.
Srđan se rodio 18. novembra, 1940. godine u Zrenjaninu. Ceo život je proveo u svom rodnom gradu. Diplomirao je na Tehnološki fakultetu u Beogradu, a zatim je i magistrirao.

Njegova radna biografija je impresivna – „Luksol“, Institut „Servo Mihalj“, Fabrika lekova „Jugoremedija“ – rehnički i generalni direktor, sa sluhom i razumevanjem za svakoga.

Nakon privatizacije „Jugoremedije“ (s kojim nije bio saglasan), bio je direktor firme „Lek NS”, koju je osnovao „Lek” iz Ljubljane. Sredinom 2005. godine, kada je ova firma ugašena, otvorio je privatnu firmu „Pro-Potent“ koja je bila prvi zastupnik „Werwag pharme”.

Nakon 49 godina radnog staža, na molbu prijatelja iz Nemačke, 2007. je osnovao firmu u mešovitom vlasništu, „Provitalis”. I nastavio da zapošljava mlade… „Provitalis” postaje kooperant sa nemačkom kompanijom „Wala” koja, zahvaljujući Srđanu, osniva prvo strano predstavništvo u Zrenjaninu.
Autor je desetak projekata u oblasti vode i otpadnih voda. Bio je konsultant beogradskog „Energoprojekta” i „Alkaloida” iz Skoplja.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od Oktobarske nagrade Grada Zrenjanina, koju je dobio kada je imao samo 34 godine, do niza priznanja Srpskog hemijskog društva. Dobitnik je i priznanja Inženjerska legenda, Društva inženjera Zrenjanin. Jedan je od osnivača Kluba „Privrednik” u Beogradu.

Bio je poliglota. Odlično je govorio nemački i engleski, služio se francuskim i mađarskim jezikom.

Bio je aktivan u raznim oblastima. Igrao je košarku u „Proleterau“, u sezoni 1956/57 i 1957/58 – prvo i drugo mesto u Jugoslaviji. Voleo je tenis i igrao ga do nedavno, 20 godina je bio predsednik TK „Galeb“.

Bio je dugogodišnji član Crkvenog upravnog odbora u Zrenjaninu, zatim i njegov potpredsednik i predsednik više od 10 godina, kao i član Patrijaršijskog upravnog odbora.
Jedan je od organizatora tri uspešna simpozijuma o pivu i pivarstvu sa međunarodnim učešćem, u okviru zrenjaninskih „Dana piva“.

Odlično je igrao preferans, bio je ljubitelj pasa…

Prilikom uručenja jednog odpriznanja je rekao: Težio sam da u životu postignem neke ciljeve.

Najvoljeniji najviše pate. Iza Srđana Kamenkovića ostala je supruga Aranka, ćerka Aleksandra, zet Radojica, Boba i Saša sa njihovim porodicama. Neće ga zaboraviti prijatelji i saradnici. Neka mu Bog podari mesto u Carstvu nebeskom. SLAVA MU!!!

Branka Jajić