INICIJATIVA ZA OBNOVU IGRALIŠTA U MALOJ AMERICI

„Trudimo se da bude lepo i čisto”

U naše vreme” raspuste smo provodili na ulici, a današnja deca ni ne znaju da se igraju – često su odrasli kritični prema najmlađima, a bolećivi i pristrasni prema sopstvenom detinjstvu. Pored toga što različita doba nisu uporediva, ovakvi zaključci, sem što su površni, nisu ni sasvim tačni.
Ušuškano u zelenilu, u središtu stambenog bloka Rade Končara nalazi se igralište na kojem i danas, kao i prethodnih decenija, stasavaju mališani Male Amerike. Igraju se žmurke i „jure” i koriste iste klackalice, tobogane i ljuljaške kao generacije pre njih. A upravo je to problem – jer su nasledili već dotrajao mobilijar.

Zato su deca iz naselja zajedno sa svojim porodicama inicirala obnovu igrališta. Procenili su da ne vredi čekati da nadležni nešto preduzmu te su krenuli stopama samoorganizovanih sugrađana sa Bagljaša, Ruže, Jula (vidi antrfile).
Poduhvat su započeli u subotu ujutru, 8. jula, organizacijom bazara kako bi prikupili novac za obnovu.
– Mogu se kupiti kokice, medeno srce, mafini, kiflice, bakin kolač, limunada… Dobro nam ide prodaja, vidite da ljudi stalno prilaze štandu. Hoćemo da renoviramo igralište da bi bilo lepše – kaže nam devojčica Milica, čiji je stric Vladislav Brstina osmislio celu inicijativu.
– Volimo ovo igralište. Igramo se žmurke, ledenog čiče, neka bije neka bije, kostura, odbojke, jure – poručuje u glas desetak malih prodavača.
Vladislav Brstina ponosno ističe da je stanovnik Male Amerike tri decenije. Pre desetak godina je ofarbao sprave ovog kutka za najmlađe, a često kosi travu.

– Igralište je zajedničko, svi iz kraja se trudimo da bude lepo i čisto. Tu uvek boravi 15–20 dece, voze rolere, bicikle. Najveći problem je što nedostaju klackalice, koje su davno ukradene. Plan nam je da nabavimo nove, da postojeći mobilijar ofarbamo i da postavimo nove klupe i sto. Dobro bi nam došla i nova kanta za otpatke jer koristimo neku improvizovanu – navodi Vladislav.
Za sada su ostvarili deo zamisli – obojeni su stubići i sprave na igralištu.

M. Maričić

  • KADA SE KOMŠIJE UDRUŽE
    Proteklih godina mnogi sugrađani su se sami angažovali da urede svoj kvart. Tako su lane stanari Lesnine u naselju napravili svoju zelenu oazu. Nedavno su je ulepšala deca iz kraja i umetnik dr Rastko Stefanović zajedničkim oslikavanjem murala. Komšijsku inicijativu potom su podržali mesna zajednica i „Čistoća i zelenilo”. Neformalna grupa „Tate za decu” uređivala je igrališta na 4. julu, nakon čega su prošle godine pomogli skupini roditelja sa Bagljaša da i oni obnove tamošnji kutak za najmlađe. Pre nekoliko godina na inicijativu i uz učešće građana, ograđeno je igralište u naselju Ruža Šulman radi zaštite od saobraćaja.