ISTEKAO JE DODATNI ROK DA KONZORCIJUM USPOSTAVI SNABDEVANjE GRADA ZDRAVOM VODOM

Nadležni ne pristaju da polože venac na projekat „fabrika vode”

Fabrika vode je ostvarila većinu parametara, najpre po pitanju kvaliteta vode, ali nisu stigli da dokažu sve zbog ovog prekida. Rok je bio kraj jula, ali sada će verovatno biti pomeren za tridesetak dana – izjavio je nedavno Predrag Bodiroga

Iako je političar Danijel Radić logično zaključio da se fabrika vode upokojila, oprostivši se 21. jula od nje polaganjem venca na objekat na Mihajlovačkom drumu, čini se da se do toga ipak nije došlo. Jeste u utorak, 21. jula, isteklo bonus vreme dato grupi „Zilio – Sinerteh” da obezbedi gradu odgovarajuću pijaću vodu, čime su se ponovo stvorili uslovi za raskid Ugovora sa ovim investitorom. To se, za sada, nije dogodilo, pa fabrika vode nastavlja neprirodno da opstaje – kao zombi.

ROKOVI NE ZNAČE MNOGO
Potpisnici Ugovora o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode iz 2015. godine „Vodovod” i grupa ponuđača – beogradska „Grupa Zilio spa”, novosadska „Grupa Zilio d.o.o.” i „Sinerteh d.o.o.” iz Beograda zaključili su 21. januara ove godine Sporazum u kojem su konstatovali da su nastupili uslovi za raskid Ugovora, ali da će zajedno pokušati da on ostane na snazi tako što će investitor dobiti dodatni rok da Zrenjaninu obezbedi zdravu vodu.
Uz to, u narednih šest meseci, „Zilio – Sinerteh” je trebalo da produži rok za otplatu kredita „Erste banci”, da nabavi sve potrebne hemikalije za tretman vode, pokrene postrojenje i preuzme vodosnabdevanje grada. Ono u čemu zasigurno nisu uspeli, potvrdiće svi Zrenjaninci, jeste da obezbede pijaću vodu – u odgovarajućoj količini i pod normalnim pritiskom.
Da utvrđeni rokovi ne znače mnogo, nagovestio je pre dve nedelje i v.d. direktora „Vodovoda” Predrag Bodiroga, kada je ovo preduzeće vratilo vodosnabdevanje pod svoje okrilje. On je tada izjavio da će predstavnici fabrike najverovatnije dobiti još tridesetak dana jer zbog prekida rada nisu stigli da ostvare sve parametre. U „Vodovodu” još uvek čekaju odgovor iz fabrike da li je spremna za rad.
– Predrag Bodiroga je naložio stručnim službama preduzeća da do kraja nedelje dostave detaljnu analizu rada postrojenja za period kada je ono obavljalo vodosnabdevanje, kao i procene za ubuduće, nakon čega će „Vodovod” zauzeti stav o fabrici vode i o tome obavestiti Skupštinu grada Zrenjanina – saopštili su iz ovog preduzeća.
Deo Sporazuma koji je ispoštovan jeste onaj koji se tiče uplata iz gradskog budžeta grupi „Zilio – Sinerteh” za prečišćenu vodu, počevši od maja, kada je podnet zahtev da se skine zabrana sa upotrebe vode za piće.

ŠTA SE RADILO ZA VREME „MIROVANjA”
Bojan Dimkić, zastupnik „Grupe Zilio”, poručio je 16. jula u izjavi TV „Santos” da će novi rok biti definisan na sastanku sa članovima kabineta premijerke, gradonačelnikom Zrenjanina i predstavnicima „Vodovoda”. Rekao je i da je fabrika mirovanje iskoristila za povećanje kapaciteta, iako je do pre dve nedelje krivio „Vodovod” za slab pritisak u mreži.
– Potpisali smo ugovor za izgradnju novog bazena, smanjićemo otpadne vode za 40 odsto, pa će građani moći da očekuju normalan pritisak. Sastanak očekujemo narednih dana. Registrovali smo vrlo veliku potrošnju vode, čemu verovatno doprinosi i pandemija jer ljudi ne putuju nigde – rekao je Dimkić za „Santos”. Takođe je naveo da Konzorcijum ima finansijkih sredstava, ali i razumevanja za grad zbog kašnjenja sa isplatama.
– Povući će se određena sredstva iz Izraela tako da ćemo pronaći rešenje. Nažalost, zbog pandemije je sve malo zakočeno što se tiče finansija Grada. Prema Ugovoru koji imamo sa „Vodovodom”, naplaćivali smo vodu koju smo tretirali, ali ta plaćanja donekle kasne – rekao je Dimkić za „Santos”.
Period mirovanja vlasnici fabrike vode iskoristili su i za to da zavedu promene u Agenciji za privredne registre, ali o tome nisu obavestili javnost. Nije došlo do izmena vlasničke strukture članova konzorcijuma, iako je Bojan Dimkić više puta govorio o investitorima Izraelcima – već je „Grupa Zilio DOO Beograd – Vračar” postala „Fabrika vode DOO Beograd – Vračar”. Osim toga, ovo privredno drušvo bilo je u blokadi od 6. do 10. jula, kako se vidi u Registru prinudne naplate.

  • VODA NIJE PROŠLA KONTROLU?
    „Politika” je na svom sajtu 21. jula objavila vest da je iz Pokrajinske sanitarne inspekcije stigao negativan odgovor na zahtev da se ukine zabrana upotrebe vode za piće. Podneo ga je „Vodovod” 7. maja ove godine, „sa optimizmom”. Na osnovu tog zahteva, fabrici vode plaćene su tri mesečne fakure za „prečišćenu” vodu, koje su iznosile po 20 miliona dinara, kako je nedavno na konferenciji za novinare rekao Predrag Bodiroga.

 

  • ISTRAGA TRAJE
    Još uvek je u toku istraga o zloupotrebama u zrenjaninskoj fabrici vode, potvrdio nam je rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Novom Sadu Vidak Daković. Kako je naveo, u dosadašnjem toku istrage saslušano je troje okrivljenih, a ispitano je deset svedoka. Budući da se očekuju i svedočenja drugih osoba, u ovom momentu nije moguće proceniti kada će istraga biti završena, naveo je naš sagovornik.

Milana Maričić