INVESTITOR SE NAŠAO U NEBRANOM GROŽĐU ZAHVALJUJUĆI DOZVOLI DA UZ KUĆE POD ZAŠTITOM ZIDA ZGRADU

Graditeljsko nasleđe – breme i državi i novim ulagačima

Naselje Mala Amerika formirano je sredinom 19. veka podizanjem kuća na poluostrvu okruženom Begejom. Njime i danas dominira porodična gradnja. Da se prilike polako menjaju, nagoveštava bar šest zgrada koje su u poslednjih nekoliko godina podignute ili su u planu da se zidaju. Pažnju investitora privukla je i „glavna arterija” naselja, ulica Stevice Jovanovića koja uživa prethodnu zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U niz kuća ove ulice (br. 30 i 30a) predviđeno je da se smesti zgrada.

ZAJEDNO SA ZELENILOM NESTALA I KUĆA
Investitor je novosadska firma „SOA invest” koja je projekat ove trospratnice predstavila u aprilu prošle godine, o čemu je „Zrenjanin” tada pisao. Ovog septembra dobili su građevinsku dozvolu, ali je graditeljima situaciju zakomplikovala činjenica da je višespratnica trebalo da nikne na parceli na kojoj se nalazila urušena kuća pod zaštitom, sagrađena pre više od veka.
Projekat, koji su nadležni odobrili, predviđao je rekonstrukciju, dogradnju i promenu namene ovog zdanja tako da ono postane deo budućeg stambeno-poslovnog kompleksa. Krajem septembra počelo je raščišćavanje placa, no zajedno za zelenilom uklonjena je i ruinirana kuća, čime su prekršeni lokacijski uslovi i građevinska dozvola koje je izdalo Odeljenje za urbanizam Gradske uprave.
Građevinska inspekcija je rešenjem od 19. oktobra naložila obustavu radova i zatvaranje gradilišta. Investitoru su dali 30 dana da podnese zahtev za izmenu građevinske dozvole.
Međutim, u primedbi na zapisnik inspekcije advokat „SOA investa” je poručio da nije odstupljeno od dozvole. Ne spori da je prilikom izvođenja radova došlo do rušenja, ali ističe da se nije odstupilo od površine, spratnosti i broja stanova. Objekat je pao, navodi se, usled dotrajalosti. Zastupnik investitora ukazuje da je stanje kuće bilo poznato Zavodu za zaštitu spomenika i Odeljenju za urbanizam. Pita se šta je graditeljska firma mogla da uradi kako bi se izbeglo urušavanje.

GRADIĆE SE VERNA REPLIKA?
Na primer – mogla je da ne pošalje mašine i radnike na teren budući da nije imala odobrenu prijavu radova. Odeljenje za urbanizam izdalo ju je tek 27. oktobra, pokazuje javna evidencija CEOP. No, čini se da bi ishod bio isti i da je investitor pribavio ovaj dokument. Jer, kako za naš list objašnjava Zavod za zaštitu spomenika, kuća se urušila zbog vremenskih faktora i opšteg lošeg stanja nakon što je pretrpela ozbiljne statičke promene. Navode da je predstavljala fizičku pretnju.
Međutim, ova ustanova je nekoliko meseci ranije dozvolila rekonstrukciju kuće, uvaživši projekat, iako su utvrdili da je ona delimično urušena. U uslovima datim 20. juna ove godine za potrebe građevinske dozvole, novosadskom graditelju stručnjaci Zavoda su propisali da prilikom izvođenja radova vodi računa o statičkoj nepokretnosti objekta. U slučaju oštećenja, naložili su da objekat treba dovesti u odgovarajuće stanje, u skladu sa priloženim idejnim rešenjem.

– Napominjemo da objekat jeste predviđen za rekonstrukciju, dogradnju i promenu namene, ali da građevinu čine i nepredviđene okolnosti. Investitor mora dovesti zaštićeni deo objekta u odgovarajuće pređašnje stanje. Odnosno, s obzirom na okolnosti mora izvesti faksimilnu (tačnu, prim.nov) rekonstrukciju odgovarajućeg dela objekta – objašnjavaju iz Zavoda.
Radnici su ovih dana ponovo na gradilištu. Vlasnik i direktor firme „SOA invest”, tridesetsedmogodišnji master inženjer građevine Milan Grbović, navodi da trenutno pripremaju lokaciju.
– Izgled buduće zgrade se neće menjati, biće izgrađena nova sa vernom replikom stare fasade. Želimo da se uklopi u ambijent – poručuje Grbović.
Pod kojim uslovima će započeti izgradnja trospratnice, kakva će biti dalja procedura pribavljanja dozvola i kako bi investitor trebalo da postupi kada primeti da se objekti predviđeni za rekonstrukciju urušavaju – pitanja su upućena Odeljenju za urbanizam na koja do zaključenja ovog broja nisu stigli odgovori.

MALA AMERIKA PUŠTENA NIZ VODU
Neminovno je da se kvartovi menjaju, a mnoge meštane Male Amerike zanima kakva je sudbina starog naselja poput njihovog u vremenu intenzivne stanogradnje. Okviri zaštite ovog kvarta su se sužavali više puta poslednjih godina, konstatuje arhitekta i nekadašnji rukovodilac Zavoda za zaštitu spomenika Igor Kovač.
– Projektanti se kreću u okviru pravila gradnje. Međutim, zbog investitora se često menjaju planovi ne bi li dobili koji sprat ili parking mesto više. Neretko dobijamo pravila puna dvosmislenih rečenica, rupa i „prečica”. „Tvorevina” (da ne vređam ostale zgrade) u ul. Đorđa Stratimirovića u pomenutom naselju predstavlja „harmoniju” zakazivanja gradskih institucija, nesavesnih arhitekata i nezasitih investitora. Posle ove lokacije, Mala Amerika kao da je puštena niz vodu – navodi Kovač. Smatra da između interesa ulagača i zaštite vredne građe stručnjaci ne bi trebalo da tragaju za kompromisima već da se moraju voditi samo striktnim pravilima i poštovanjem istorije. Primećuje da su neki investituri svesni svog delovanja, dok drugi u izgradnji vide isključivo zaradu.

Milana Maričić

VEŠTAK 2019. PREDLOŽIO RUŠENJE
Prvo građevinsko veštačenje stare kuće sprovedeno je oktobra 2019. na zahtev prethodnog vlasnika parcele, a drugo je urađeno po nalogu Milana Grbovića septembra 2023. U prvom izveštaju zaključuje se da je kuća u toliko lošem stanju da nema nikakve opravdanosti za sanacijom, stručne niti ekonomske.
– Mišljenja sam da se mora srušiti jer joj je ugrožena stabilnost i zato što predstavlja realnu opasnost po susedne objekte – utvrdio je veštak Stevan Gregović.
Veštakinja Milka Zrnić četiri godine kasnije nije ni mogla da uđe u kuću – veći deo dvorišne strane se srušio. Zaključila je da velika oštećenja na preostalim delovima dovode do mogućnosti urušavanja, te da se zatečeno stanje treba obezbediti prema zahtevima projekta investitora. Grbović navodi da su o ishodu ovog veštačenja usmeno obavestili Zavod za zaštitu spomenika.
– Nisam želeo da se nešto loše desi. Imam ozbiljno poslovno iskustvo, bavim se izgradnjom industrijskih i stambeno-poslovnih objekata širom Vojvodine – zaključuje investitor.

NOVINARKA U REŠENJU INSPEKTORKE
Novinarsko pitanje o tome šta će preduzeti povodom toga što zgrada neće izgledati kako je projektom godinu dana ranije najavljeno (jer je kuća srušena), građevinska inspektorka Gordana Damjan Paskaš proglasila je za predstavku, na osnovu koje je pokrenula postupak po službenoj dužnosti protiv investitora „SOA invest”. To je i napisala u rešenju o obustavi radova koje je potpisala i okačila na ogradu gradilišta, navevši ime i prezime novinarke i naziv redakcije. Nije uobičajeno da se novinarsko pitanje o gradnji koja će uticati na stanovnike naselja smatra prijavom, kao ni to da se u inspekcijskom rešenju objavi ko je inicirao postupak. Prema Zakonu, vanredan inspekcijski nadzor može se vršiti kada se postupa po predstavci pravnog ili fizičkog lica, pri čemu su predstavke inicijativa za pokretanje postupka.