KUĆA DR SLAVKA ŽUPANSKOG NAKON GODINU DANA OBNOVE VRAĆENA U PRVOBITNO STANJE

Novo lice Brašovanove lepotice

Zdanje u Svetosavskoj ulici, koje je rekonstruisano po projektu Dragiše Brašovana, jednog od najznačajnijih naših arhitekata 20. veka, bilo je dom znamenite velikobečkerečke porodice Županski. Kako je vreme prolazilo, doživelo je sudbinu mnogih objekata koje je narušio zub vremena. Ova gradska lepotica odnedavno je zasjala u svoj svojoj lepoti. Završeni su radovi u okviru prve faze obnove.

Sanirani su i kompletno zamenjeni krovni pokrivač, oluci i limene opšivke. Popravljeni su zidovi i stolarija. Novo lice dobila je ulična i dvorišna fasada. Ono što je najvidljivije – kući je vraćen autentičan izgled, sa svim dekorativnim elementima. Spomen-ploča koja ukazuje da je ovde živeo dr Slavko Županski, prvobitno postavljena 1998, pomerena je bliže ulazu.

Iz Gradske uprave je saopšteno da je preostala još da se rekonstruiše kolska kapija, koja je nekada bila drveni umetnički rad, a sada je u vidu metalnih rešetki. Poslovi na eksterijeru odvijali su se uz poštovanje uslova koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture.

POSTAVKE, KNJIŽEVNE VEČERI, KONCERTI…
U narednoj fazi planiran je završetak uređenja unutrašnjosti, nakon čega će objekat postati depandansa Narodnog muzeja. Tu će se formirati postavka posvećena dr Slavku Županskom. Prema rečima Siniše Onjina, direktora Muzeja, obuhvatala bi njegov rad kao župana Torontalske županije i znamenitog bečkerečkog advokata, kao i stvaranje i delovanje Srpskog narodnog odbora čiji je bio osnivač 1918.
– Jedan segment bio bi namenjen Slavkovoj supruzi Anici, borkinji za građanska prava i emancipaciju žena. Takođe, od izuzetnog značaja je i delo Dragiše Brašovana, njenog brata, glavnog arhitekte Velikog Bečkereka u godinama posle Velikog rata. Za ove potrebe bila bi uređena stalna postavka u okviru kućnog salona i pratećih prostorija okrenutih ka ulici – objašnjava Onjin.
Naš sagovornik dodaje da će se priređivati i drugi kulturni sadržaji. Tokom letnjih meseci odvijali bi se u dvorištu. Zbog nevelikog prostora u planu su manje izložbe, književne večeri, prezentacije i promocije, koncerti kamerne muzike, mono i duo drame, muzejski teatar i drugo.

PONOSNE NA PRETKE
Kuću su u utorak, 31. oktobra, na 105. godišnjicu od osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora posetili gradski čelnici, predstavnci kulturnih institucija, potomci porodice i građani. Praunuka dr Slavka Županskog, Bojana Ličanin sa sestrama Milicom i Svetlanom poručila je da se ponose što su potomci takve istorijske ličnosti, ali da uz to nose i odgovornost da vode život dostojan tog nasleđa.

– Nije svejedno kada vam je pradeda direktno učestvovao u krojenju istorije ove zemlje. Ne znamo šta bi se dešavalo da nije bilo hrabrosti i odlučnosti, i njega i onih koji su ga sledili. Pitanje je i da li bismo živeli u Srbiji i imali nacionalna prava koja smo tada stekli – rekla je Bojana.
Podsetila je da je obeležavanje ovog važnog datuma inicirao njihov pokojni otac, arhitekta Slavko Županski. Posebno ih raduje što je dom u kojem su provodile letnji raspust sačuvan od propadanja.
– Preplavljuju nas uspomene, jer smo u toj kući često boravile. Srećne smo jer će ona nastaviti da živi kroz muzej i druge kulturne programe – dodaje naša sagovrnica.
Po tradiciji održana je i svečanost u porti Uspenjskog hrama, položeni su venci i odata počast osnivačima Srpskog narodnog odbora. Formiran je sa zadatkom da okupi raspoložive snage za preuzimanje vlasti nakon okončanja Prvog svetskog rata.

SEĆANJE NA ZNAMENITE SUGRAĐANE
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je podsetio da je Odbor imao devet članova. Predsednik je bio Andrija Vasić, potpredsednici Slavko Županski i Živojin Terzin. Za počasnog predsednika izabran je advokat dr Emil Gavrila, u to vreme interniran u Mađarskoj. O istorijskim okolnostima uoči i tokom Prvog svetskog rata, ulozi naših sugrađana tokom rata i na njegovom završetku, kao i o značaju delovanja Odbora, govorio je Igor Micov, profesor istorije u Zrenjaninskoj gimnaziji.

Vence na spomen-ploču položili su i predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga, Srpskog državotvornog pokreta „Svetozar Miletić”, Organizacije „Svetosavlje” i Udruženja „Petrovgrad”, Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu, potomci dr Županskog i predstavnici Gradskog odbora Srpske napredne stranke. Prisustvovali su i učenici Zrenjaninske gimnazije.
Državnu himnu otpevala je Marija Aleksić, studentkinja beogradske Akademije umetnosti.

Miroslava Malbaški

  • POČETAK OBNOVE
    Podsetimo, Grad je decembra 2018. za 47 hiljada evra otkupio deo kuće u kojoj je živeo i radio dr Slavko Županski (Melenci 1880–Zrenjanin 1959). Njegova praunuka Bojana Ličanin poklonila je deo umetnina i pokućstva. Obnovu su pokrenuli zrenjaninski Muzej i Zavod za zaštitu spomenika kulture. Lokalna samouprava kao investitor finansirala je projekat sa više od pet miliona dinara, a radove je izvela građevinska firma „Mont”.