UDRUŽENJE „ZRENJANIN EKSPLORATIVA” U GODINI JUBILEJA

Popularizacija lokalne istorije

Istoričari Siniša Onjin, dr Filip Krčmar, Aleksandar Stefanov i Aleksandar Radlovački pre decenije došli su na ideju da Zrenjanincima, u vreme društvenih mreža i digitalnih tehnologija, ponude zanimljiviji pogled na događaje iz povesti. Tako je 2013. rođeno Udruženje „Zrenjanin eksplorativa”. Bavi se istraživanjem i popularisanjem lokalne istorije. Na nedavno održanoj tribini, u malom salonu Narodnog muzeja, osnivači su govorili o počecima, izazovima, predstavili su dosadašnje projekte i najavili buduće.

– Mi smo ljudi koji, pre svega, volimo svoj grad. Dosta smo uradili na popularizaciji gradske istorije – rekao je Siniša Onjin.Smatra da je dosadašnji učinak Udruženja značajan i zapažen i da je proslava jubileja simbolična uvertira u drugu deceniju postojanja.
Kada je o samim projektima reč kao najznačajniji ističe se „Zrikipedija” – lokalna internet enciklopediju. Po modelu podseća na popularnu „Vikipediju”. Stranica je koja, kako tvrde, broji više od 250 članaka i promoviše Zrenjanin u kontekstu popularne informacione tehnologije.
Dr Krčmar se prisetio da je sve krenulo od spontanih, neformalnih okupljanja.
– To što smo registrovali udruženje, ne menja činjenicu da smo u suštini četvorica momaka, entuzijasta, koji vole da sede po ugostiteljskim objektima i bistre o lokalnoj istoriji. Mislim da nas je ta ležernost i nonšalantnost očuvala ovih deset godina. Naravno, projekte shvatamo vrlo ozbiljno (smeh) – dodao je Krčmar i najavio naredne aktivnosti „Zrenjanin eksplorative”.

– Kada je reč o kratkoročnim, planira se izdanje knjige „Zlatne note Begej polja”, kao i dela o ulicama i trgovima Velikog Bečkereka. Prevešćemo je sa mađarskog. Dugoročni sežu do 2033. Cilj je da za 20 godina Udruženja i 700. rođendan grada obradimo istoriju našeg Zrenjanina u pet tomova koji bi trebalo da pokriju taj period – kazao je Krčmar.
Osnivači su se osvrnuli i na minule postavke i izložbe. Podsetili su da se prva značajna dogodila u jesen 2014. Reč je o „Zrenjaninu nekad i sad kroz stare fotografije”. Iduće je upriličena „Antifašistička tradicija u Zrenjaninu”. Povod je bila 70. godišnjica pobede nad fašizmom. „Otišlo netragom. Izgubljeno graditeljsko nasleđe Zrenjanina”, priredili su 2015, a u jesen 2021. održana je izložba „100 godina od proglašenja Mihajla Pupina za počasnog građanina Velikog Bečkereka”.

M.Ml i N.K
Foto: volimzrenjanin.com

  • ZNAČAJAN TRIBINSKI PROGRAM
    Kada je reč o tribinama i promocijama teme su bile: antifašizam, znamenite ličnosti Zrenjanina, nazivi gradskih ulica i trgova.
    Izdavačka delatnost ove organizacije beleži brojne publikacije. Izdvajaju se: „Od Mletaka do Banata: Tragom Frančeska Gliserinija, „Zrenjanin: dogodilo se na današnji dan”, „Patrijarsi srpske pravoslavne crkve u Velikom Bečkereku”, „Nagrada oslobođenja Zrenjanina (1963-1993) i nagrada Grada Zrenjanina (1994-2020)”, „Punoletstvo Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin (2003-2021)” i „Počasni građani Velikog Bečkereka, Petrovrgada i Zrenjanina (1858-1994)”.