ISTRAŽIVALI SMO KAKO JE ORGANIZOVAN BORAVAK DECE U ŠKOLAMA I VRTIĆIMA NAKON PAUZE

Pojačane mere i mali broj dece

Uz razmak od dva metra, dodatnu higijenu i dezinfekciju, produženi boravak u osnovnim školama je od ponedeljka, 11. maja, otvoren za učenike do 12 godina.
Rad boravka u školama je organizovan u skladu sa svim preporukama i instrukcijama u cilju sprečavanja širenja virusa kovid-19, a kako bi se omogućilo roditeljima koji rade da brigu o svom detetu povere učiteljima za vreme koje su na poslu.
Kako je navela Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat, na teritoriji sva tri okruga produženi boravak je otvoren u svega 30 škola.
– U celom Banatu potrebu za produženim boravkom naveli su roditelji 149 mališana, dok je ove nedelje u školu krenulo 56 đaka. Na teritoriji Grada Zrenjanina dvadesetoro dece je krenulo u škole i to u „Žarko Zrenjanin” (5), „P.P. Njegoš” (3), u „Jovan Cvijić” (7), „Vuk Karadžić” (2), „2. oktobar” (2) i jedno dete u OSŠ „9.maj” – kaže Oluški Vlačić.
Načelnica je dodala i da je u vrtićima na teritoriji okruga potrebu za boravkom izrazilo 756 roditelja.

DEZINFEKCIJA PRE DOLASKA DECE
Ističući da je rad produženog boravka počeo poštujući sve preporuke Ministarstva prosvete, Miroslav Brnjoš, direktor Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” je naveo da su prvo anketirali roditelje kako bi znali koliko ima zainteresovanih za produženi boravak.
– Osmoro se izjasnilo za boravak, u ponedeljak je petoro došlo u školu. Poštujući preporuke, mi smo izvršili kompletnu pripremu škole tokom prošle nedelje. Sami smo dezinfikovali prostor koji se koristi – toalete, učionice, dvorište čak i igračke koje deca koriste. U nedelju je JKP „Čistoća i zelenilo” dezinfikovalo ceo školski objekat, a svi se pridržavamo svih propisanih mera, kako se ulazi u školu. Ono što roditelj mora da uradi jeste da izmeri temperaturu detetu pre nego što dođe u školu- kaže Brnjoš.
Potom se dete ostavlja u delu škole koji je za to predviđen, u prijemnom prostoru jer roditelj ne sme da šeta po školi.
– Postoji dezobarijera gde se dezinfikuje obuća, zatim se dezinfikuju ruke, a potom jedna tetkica prima decu i odvodi ih u boravak. S obzirom na to da ih je malo, svako dete u kuhinji sedi zasebno za jednim stolom. Preporuka je bila da se hrana nosi od kuće, međutim , mi imamo ketering službu koju smo ranije u okviru javnih nabavki dobili u toku godine, koja priprema i donosi hranu prilagođenu deci – rekao je Miroslav Brnjoš.
On je naveo i da je Škola zaposlenima obezbedila maske, rukavice i ostalu zaštitnu opremu i sredstva.
Đaci koji pohađaju produženi boravak srećni su što su nakon dva meseca opet u društvu vršnjaka, a za maske kažu da su im malo čudne, ali ih ne ometaju u radu.

U VRTIĆIMA SVEGA 10 ODSTO MALIŠANA
Kada je reč o deci koja još nisu krenula u školu, od ponedeljka su mališane primili i svi vrtići u sastavu Predškolske ustanove Zrenjanin. Prema rečima zamenice direktora te ustanove Tatjane Lojović, u vrtićima danas boravi oko 220 dece, što iznosi oko 10 odsto od ukupnog broja dece koji su pohađali vrtiće u redovnim uslovima.
Shodno tome, u objektima nema gužvi, a uslov da bi mogli da ostave svoju decu bio je da oba roditelja imaju potvrdu o radnoj obavezi u svojim preduzećima, kao i da deca imaju lekarsko uverenje da su zdrava.Zrenjaninski vrtići spremno su dočekali nastavak rada, nakon skoro dva meseca, i vaspitno-obrazovni rad odvija se bez problema. Kako je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije istakao direktor Predškolske ustanove Vladimir Petrović, svi vrtići su pripremljeni za rad u skladu s propisanim merama zaštite od infekcije izazvane korona virusom, izvršena je dezinfekcija prostora, nabavljene zaštitne maske i rukavice za sve zaposlene, postavljene su dezobarijere i obezbeđeni beskontaktni toplomeri za merenje temperature svima koji ulaze u vrtiće.
S. Vorkapić