ISTRAŽIVALI SMO: KAKVA JE SITUACIJA U JAVNOM GRADSKOM PREVOZU

Sugrađani sa autobusima „na ratnoj nozi”

Aktuelna situacija sa koronavirusom redukovala je i onako neredovne gradske linije koje bi se mogle okarakterisati sa „čas ih ima-čas ih nema”. Tokom toplih, letnjih i jesenjih meseci sugrađani si mnogo više šetali i vozili bicikle. Sa dolaskom hladnijih dana povećana je upotreba javnog gradskog prevoza sa jedne, i taksi vozila sa druge strane.
Od 4. decembra na snagu je stupio novi red vožnje koji smo objavili pre dva broja, a mnoge primedbe i komentari sugrađana osvanuli su na Fejsbuk stranici lista „Zrenjanin”. Najčešće žalbe odnosile su se na neredovne gradske i prigradske linije (Gradnulica, Klek, Lukićevo, Elemir, Taraš), kašnjenja, kombi prevoz koji u sred pandemije dolazi umesto autobusa, neljubaznost.
– Mi apelujemo na prevoznika da od sramote u terminu od 12 do 16 časova ne šalje žuti kombi koji bude dupke pun u ovoj epidemiološkoj situaciji, već autobus standardne veličine na liniji Klek- „Big”. U suprotnom neka ih nadležne inspekcije adekvatno kazne. Sramota za prevoznika i grad – napisala je Nadica Žeravica eks Sinkić.
Miodrag Bogunović konstatuje da apsolutno nijedna autobuska linija ne postoji do Gradnulice, i pita se kako je to moguće?! – Šta piše u ugovoru „Net busa” i Grada?!…a taksi do centra iznosi oko 220 dinara – navodi on.

KAKVA VLAST TAKAV I GRADSKI…
Korisnik Branko Branko je dodao: – Kakva vlast takav i gradski…Zaostali smo izuzetno.
Sugrađanin Jovan Tica takođe apeluje na „Net bus” da ne ukida i ne skraćuje linije gradskog prevoza i da Zrenjaninci zaslužuju normalan gradski prevoz.
Miodrag Govedarica se pita zašto prevoznici autobuske linije ne usklade sa radnim vremenom radnika.
– Recimo, dosta nas radimo do16 časova. Zašto autobus ka Lukićevu ne ide u 16:30, već u 15:30. Novi vozač je toliko drzak i neljubazan, da nemam reči. Treba videti pa da se uvede linija u 16:30, a ukine ta u 15:30 – smatara Govedarica.
Na kritike i nezadovoljstva građana odgovorili su iz „Net Busa” i napomenuli da su i ostali prevoznici koji saobraćaju sa lokalne autobuske stanice u Zrenjaninu otkazali više od 70 odsto polazaka i obustavili redovne međumesne polaske upravo zbog nedostatka putnika.

NE MOŽEMO DA VOZIMO GDE NEMA PUTNIKA
– Koeficijent mobilnosti građana je u direktnoj proporciji sa pogoršanjem pandemije i putnika gotovo i da nema. Održavamo sistem tako da funkcionišu vitalne linije i da sva mesta budu saobraćajno povezana, a na polascima gde apsolutno nema putnika ne možemo da vozimo samo da bi vozili. Troškovi održavanja saobraćajnog sistema prevoza putnika su izuzetno visoki, a u postojećim uslovima kada je broj putnika višestruko smanjenjen u odnosu na redovno stanje, borba da se sistem očuva i da vitalne linije uredno funkcionišu iziskuje izuzetne napore našeg privrednog društva. Zahvaljujemo se našim putnicima na razumevanju i iskreno se nadamo da će ova vanredna sitvacija koja nas je zadesila što pre da prođe – poručio je Miroslav Zelen, direktor „Banat transa”.
Iz ovog preduzeća i dalje apeluju na sugrađane da prilikom korišćenja gradskog prevoza poštuju sve mere koje je propisao Gradski štab za vanredne situacije i da u autobuse ne ulaze bez zaštitnih maski, jer time štite i sebe i druge.
– Svi putnici moraju da se pridržavaju mera za njihovo dobro iako im to ponekad teško pada. Na jednom paru autobuskih sedišta može da sedi samo jedan putnik. One koji ne poštuju mere, nećemo moći da primimo, niti da im omogućimo prevoz. Za sada građani su odgovorni, savesni i disciplinovani i nemamo velik broj kršenja pravila – objasnio je Zelen.
Đačke linije su registrovane tako da saobraćaju kada đaci idu u školu i u svakom slučaju kada oni krenu u školu sve linije će redovno saobraćati.

  • PENZIONERSKE LEGITIMACIJE
    Od 23. decembra „Banat trans” počinje sa izdavanjem pokaznih penzionerskih legitimacija. Za izradu nove potrebno je da sugrađani prilože penzioni ček, ličnu kartu, sliku i popunite zahtev za izdavanje. Cena izrade biće kao i do sada 1.800 dinara. Sa novom pokaznom legitimacijom pezioneri ostvaruju pravo da tokom cele 2021. koriste gradski prevoz na teritoriji Grada besplatno. Legitimacije se izdaju na autobuskoj stanici i na kiosku na magistrali.
    – Ove godine zbog pandemije korona virusa pored šaltera u čekaonici autobuske stanice, otvorićemo i šalter koji se nalazi na isturenoj biletarnici kako bi penzioneri mogli spolja, ne ulazeći u zatvoren prostor čekaonice, izvaditi svoje legitimacije.

Miroslava Malbaški