I NAKON INCIDENTA U FABRICI VODE SPORAZUM SA INVESTITOROM JOŠ JE NA SNAZI

Povređeni radnici prebačeni na VMA, po gradu pucaju cevi

Da će Fabrika vode ipak preživeti eksploziju, deluje izvesnije nakon sednice Skupštine grada od 18. decembra. Naime, odbornici su aminovali nastavak plaćanja investitorima fabrike za isporučenu vodu i za narednu godinu, pri čemu se ova odluka zasniva na drugom ovogodišnjem „produžetku” Ugovora o vodi iz 2015. Sa druge strane, posledice incidenta, osim povređenih radnika, trpi i cela gradska vodovodna mreža, budući da je novo vraćanje vodosnabdevanja „Vodovodu” uzrokovalo na desetine havarija širom grada. Ozbiljan zadatak čekaće novu Komisiju za procenu vodosnabdevanja Zrenjanina.

PREUSMERAVANJE OŠTEĆUJE CEVI
Obojica radnika povređenih u eksploziji u postrojenju za preradu vode 14. decembra prebačeni su u Beograd na VMA zbog težine povreda, ali nisu u životnoj opasnosti, saopštavaju iz zrenjaninske Opšte bolnice.
U danima nakon eksplozije Fabrike vode, po gradu su počele da pucaju dotrajale cevi. Razlog tome, kako objašnjavaju u „Vodovodu i kanalizaciji” (ViK), jesu oscilacije u pritisku vode usled preusmeravanja distribucije sa Fabrike na ovo javno preduzeće.
– U pitanju je tridesetak havarija nastalih zbog naglih promena pritiska. Isto se desilo i letos kada smo preuzeli vodosnabdevanje. Svi raspoloživi resursi preduzeća usmereni su na sanaciju ovih kvarova i radnici su konstantno na terenu – navodi ViK.
Dodaju da će nakratko nestajati vode samo u reonu gde je kvar, i to ukoliko je neophodno zbog izvođenja radova.
Iz „Vodovoda” su takođe poručili da se vraćanje mesta havarije u prvobitno stanje sprovodi postepeno kako se vodovodne cevi ne bi naglo opteretile, a da od brzine slaganja tla zavisi kada će rupe biti zakopane i asfaltirane.
Upravo će stanje gradske vodovodne mreže u Zrenjaninu biti jedna od stvari koju će procenjivati stručna Komisija koju je Grad oformio. Prema informacijama iz kabineta gradonačelnika, činiće je četvoro članova.

PROFESORI UNIVERZITETA
Dr Nenad Ivanišević je šef Katedre za upravljanje projektima u građevinarstvu Građevinskog fakulteta u Beogradu. Doktorirao je na ovom fakultetu 2007, a 1995. godine diplomirao je na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta. Stalni je sudski veštak za građevinarstvo.
Kako se navodi u njegovoj radnoj biografiji na sajtu Fakulteta, predaje i na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Građevinskom fakultetu u Podgorici.
Dr Ivanišević se tokom karijere bavio planiranjem i kontrolom realizacije velikog broja građevinskih investicionih projekata u Srbiji, zatim u Iraku i Rusiji, kao i pripremom tenderskih dokumentacija, a neki od projekata na kojima je radio bili su: deonice Koridora 10, postrojenje za preradu vode za piće Makiš 2, Univerzitetsko stambeno naselje na Novom Beogradu, Most preko Dunava kod Beške. Pored toga, Nenad B. Ivanišević bio je i konsultant subotičkog „Vodovoda” za ugovor i odštetne zahteve na izgradnji prečistača otpadnih voda.
Dr Ivanišević je sarađivao sa ministarstvima i Vladom od 2008. do 2014. godine. Između ostalog, bio je angažovan kao posebni savetnik ministra za Nacionalni investicioni plan i kao savetnik ministra za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu. Takođe je bio izvestilac Državne komisije za stručnu kontrolu projekata od značaja za Srbiju.
Dr Jasmina Agababa je redovna profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu (UNS) i direktorka Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine. Kako je navedeno u njenoj radnoj biografiji na sajtu ovog Departmana, Jasmina Agbaba je doktorka hemijskih nauka UNS postala 1997. godine. Oblasti naučnog istraživanja kojima se bavi jesu: hemija i tehnologija zaštite životne sredine, procesi pripreme vode za piće i tehnike remedijacije podzemnih voda. Učestvovala je na projektima Ministarstva prosvete, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje, kao i u projektu međugranične saradnje Mađarske i Srbije. Profesorka Agababa je dobitnica Plakete za izuzetan doprinos i ostvarene rezultate u radu i razvoju Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF-a 2012. godine. Takođe je bila među osnivačima akreditovane Laboratorije za hemijska ispitivanja životne sredine „Docent dr Milena Dalmacija” na ovom fakultetu.

SPECIJALISTKINjA TEHNOLOGIJE I MAŠINAC-MENADžER
Ljubica Žunić je diplomirana inženjerka i specijalistkinja tehnologije, a ova zvanja je stekla na Tehnološkom fakuletu Univerziteta u Novom Sadu, pokazuje radna biografija koja je dostavljena Gradu Zrenjaninu. Radi kao odgovorna projektantkinja tehnoloških procesa u firmi „Hidrozavod DTD”. Prethodno je bila zaposlena kao inženjerka u „Žitoprometu” u Rumi, zatim je postala šefica laboratorije i generalna direktorka „Vodovoda” u ovom gradu. Ljubica Žunić je do sada u „Hidrozavodu” radila na projektima prečišćavanja otpadnih voda, pripreme vode za piće, zatim upravljanja otpadom, kao i na izradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Zanimljivo je i to da je u ovoj firmi bila angažovana i na izradi generalnog projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu 2011. godine, a koji, po svemu sudeći, gradske vlasti na kraju nisu iskoristile kao osnovu za izgradnju prečistača.
Radivoje M. Batinić je završio beogradski Mašinski fakultet 1971, a 1991. je odbranio specijalni rad na Institutu za internacionalni menadžment u Beogradu, navodi se u njegovoj biografiji dostavljenoj Gradu. Tokom 40 godina radnog staža u oblasti građevine, gradio je i projektovao zgrade i objekte u Jugoslaviji, Čehoslovačkoj, Istočnoj Nemačkoj, SSSR-u, Rusiji, Iraku. Radio je u firmama „Janko Lisjak”, „VIR” Beograd i „IMP Inženjering”, zatim je bio angažovan u Moskvi. U svojoj radnoj biografiji ističe da je specijalista u sledećim oblastima: upravljanje krupnim projektima, građevinski inženjering, građevinska fizika, ušteda energije u zgradama i projektovanje, montaža, puštanje u pogon i regulisanje termotehničkih instalacija.

  • 72 ODSTO SUBVENCIJA ZA PREČIŠĆENU VODU
    Za isporučenu prečišćenu vodu za ovu godinu investitoru Fabrike vode iz gradskog budžeta predviđeno je da se isplati 112 miliona dinara, odlučeno je na Skupštini održanoj 18. decembra. Naime, odbornici vladajuće većine usvojili su posebne programe za korišćenje subvencija iz gradskog budžeta za 2020. i 2021. godinu za JKP „Vodovod i kanalizacija”. Prvim se predviđa da se 72 odsto sume namenjene za subvencije izdvoji za isporučenu prečišćenu vodu – 112 miliona dinara. Ova odluka se poziva na Ugovor „Vodovoda” i investitora iz 2015, zatim na njihov Sporazum od 21. januara ove godine, kao i na aneks Sporazuma od 21. septembra ove godine. – Kako je postrojenje tokom oktobra nastavilo rad, za ispostavljene fakture do kraja 2020. godine treba obezbediti sredstva kao subvenciju za njihovo plaćanje – navodi se u Programu koji je potpisao v.d. direktora „Vodovoda”. Ostatak subvencija bio je namenjen za nabavku specijalnog vozila (oko 8 miliona dinara), zatim za bunar u Melencima, vodotoranj u Ečki i sanaciju u ulici Radnoti Mikloša (25 miliona), kao i za vodosnabdevanje (10 miliona: za nabavku hlora, hlorinatora, laboratorijske opreme…).
    Isplate za Fabriku vode su predviđene i Programom za korišćenje subvencija za 2021, koji se takođe zasniva na septembarskom aneksu Sporazuma.

M. Maričić