Hiperborejci

Piše: Ljiljana Bailović

I? Jeste li doneli odluku da li ćete i koju vakcinu protiv kovida primiti? Verujem – ne verujem… Pitanje poverenja u vakcinu je, kažu analitičari, u stvari samo vrh ledenog brega: reč je o krizi poverenja u ceo globalni sistem, i to „svih protiv svih”.
Nepoverenje u sve – širi se zemaljskom kuglom. I ne zna se kako će se, i može li se, poverenje obnoviti? Šta se dešava kad poverenje ne može da se obnovi? Dezintegracija.
Ne jednom, kroz istoriju civilizacije, suočavao se čovek sa opštom krizom poverenja u sistem, nesreća za nesrećom navali na ljude, centralni kult više ne uspeva da sabere društvene snage i ponovo uspostavi univerzum zajednice. Vojin Matić (1911-1999. – „Psihoanaliza mitske prošlosti”) jedan od prvih naših psihoanalitičara (rođen je u tadašnjem Velikom Bečkereku gde je i gimnaziju završio, studirao je u Beču), inventivno nam je predočio to opasno stanje iz koga se traži izlaz, odgovor od vere i poverenja. Čuvari velike vatre tada, recimo, spakuju ekipu hrabrih ljudi i pošalju ih daleko, daleko na Sever, na primer, u prapostojbinu moćnog Apolona, u Hiperboreju, gde sunce nikad ne zalazi i nema bede ni rata. Izaslanici će sa tog nepoznatog i neizvesnog puta doneti (ili neće) novo znamenje i snaga kulta će se obnoviti. Mada će se i kult promeniti, jaka priča dobiće novi tok. I novu moć. Izgleda da se Apolonov kult više puta tako obnavljao.
Ali, gde danas da nađeš Hiperborejce?
Vidim da Zrenjanin dobija dva nova murala, na dva kraja grada, da ga obuhvate: na Bagljašu su na jednoj fasadi naslikali mitropolita Amfilohija, na Žitnom trgu crtaju patrijarha Irineja. Možda finansijeri ovog poduhvata, kao nekad Apolonovi žreci, preporučuju se, traže i nude izlaz i duhovnu obnovu, u času ove svetske krize poverenja? Uostalom, hrišćanstvo je tako svoj globalni uspeh izgradilo na krizi i padu Rimskog carstva koje je tada držalo (evropski) univerzum. Kao što se sada urušava Amerika? Hoće li se, može li se, sada obnoviti globalni univerzum, i na kojim vrednostima?