POSLEDNJA SKUPŠTINA U 2020. GODINI: USVOJEN BUDŽET ZA NAREDNU, 2021. GODINU

Odbornici odobrili milion i po dinara za lečenje dece

Projektovani budžet za 2021. je za oko 800 miliona manji nego lane. Zbog aktuelne epidemijske situacije on je restriktivan, ali ima i svoju razvojnu komponentu koja će, pre svega, zavisiti od sleda događaja u narednoj godini, ali i naše efikasnosti i racionalnosti. Neizostavan je i stepen saradnje sa pokrajinskim i republičkim organima, kako bismo završili započete projekte. Što se ostalih tačaka tiče, moram da naglasim da je od velike važnosti usvajanje odluke o izradi Prostornog plana grada Zrenjanina za period 2021- 2035, kao i pokretanje postupaka za pravljenje plana razvoja u narednih sedam godina. To su dva strateška dokumenta koji će opredeliti u kom pravcu i na koje aspekte ćemo se fokusirati u razvoju Grada.
Ovim rečima prokomentarisao je gradonačelnik Simo Salapura najvažnije tačke dnevnog reda, usvojene na četvrtoj po redu Skupštini u ovom sazivu, održanoj u petak, 18. decembra, u sali Kulturnog centra.
Planirani budžet za 2021. iznosiće blizu 4,3 milijarde dinara, dok se rebalansom budžeta za 2020. godinu utvrđuje da ukupni prihodi i primanja u ovoj godini budu oko 5,33 milijarde. Upravo je kovid 19 glavni krivac što će u gradskoj kasi dogodine biti skoro 1,04 milijarde dinara manje (oko 8,86 miliona evra) nego ove godine, što predstavlja procentualni pad od čak 19,51 odsto!

BEZ NAJVAŽNIJIH KADROVSKIH IZMENA
Poznat je i iznos za novogodišnju akciju Grada. Izdvajanjem dela novca namenjenog novogodišnjoj proslavi, kao i dodatnom uštedom, došlo se do cifre od 2,1 miliona dinara.
– To će biti utrošeno tako što će se obezbediti novogodišnji paketići za decu korisnika Centra za socijalni rad, Narodne kuhinje, Centra za pružanje usluga socijalne zaštite „Most”, kao i za mališane iz Osnovne i srednje škole „9. maj”, u iznosu od 600 hiljada dinara, dok će 1,5 miliona dinara biti utrošeno za lečenje dece i ta će sredstva biti operativna do kraja godine. Gradsko veće će usvojiti odgovarajući pravilnik i raspisati javni poziv do kraja godine, na koji će moći da se javljaju naši sugrađani kojima je potrebna ovakva pomoć za lečenje njihove dece i kojima ćemo na ovakav način pokušati da pomognemo – objasnio je Salapura i time dao odgovor na jedini predlog dopune dnevnog reda koji je dao opozicioni Pokret „Dosta je bilo”.
Predloženi dnevni red od 127 tačaka izmenjen je na samoj sednici i sveden na usvojenih 110. Naime, deo kadrovskih promena koje su se odnosile na razrešenja i imenovanja lica zaposlenih u ustanovama čiji je osnivač Grad, ovog puta su izostale, dok su se promene desile u školskim odborima pojedinih osnovnih škola. Odustalo se i od odluka o izmenama i dopunama planova generalne regulacije „Jugoistok” i „Centar”, ali su prihvaćene – i usvojene – nove tačke, i to izmene Poslovnika Skupštine grada Zrenjanina i odluka o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.
U toku Skupštine odbornik Janoš Puškaš (SVM) podneo je ostavku, a na njegovo mesto postavljen je Ervin Bakoš (SVM).

JEDINO OPOZICIJA UPUTILA KRITIKE
Predlog Odluke o izmeni u pokretanju postupka likvidacije Javnog komunalnog preduzeća „Zrenjaninska objedinjena naplata” takođe je dodata kao dopuna. Skupština je proticala uz poštovanje svih epidemijskih mera, te su 50 prisutnih odbornika nosili zaštitne maske.
Inače, i poslednja Skupština u ovoj godini završena je bez velikih rasprava i dijaloga.
Za reč da prokomentarišu budžet javljali su se Aleksandar Korovljev i Svetlana Vukobratović Novković iz Pokreta „Dosta je bilo”.
– Nosioci privredne aktivnosti ne samo u Zrenjaninu su mala i srednja preduzeća i poljoprivredna gazdinstva. U Gradu je zaposleno 35.000. Od toga sva javna preduzeća uključujući i Gradsku upravu, zapošljavaju blizu 2.800, strane velike kompanije oko 8.000. Sve drugo su pomenuta preduzeća. Taj sektor koji zapošljava najviše ljudi, pretrpeo je ogromne štete od kovid mera. Bilo je i biće otpuštanja, a smanjene su im i plate. Vidimo da su ovi koji su sastavljali budžet svesni toga, barem delimično, jer je sa prihodne strane on manji za 700 miliona dinara, ali nema nikakvih mera pomoći ovoj kategoriji. Čak je izdvajanje za poljoprivredu manje za 61,5 odsto nego lane. Ulaganjem u domaću privredu ulaže se u razvoj. Neće „Linglong” razviti zrenjaninsku privredu. Zaposliće 1.000 ljudi od toga pola Kineza. Sav profit će da ode van Zrenjanina i Srbije. Sa druge strane, vidimo da se planira povećanje rashoda zaposlenima u administraciji u iznosu od dva odsto, a imamo i odluku o povećanju plata u javnom sektoru od 5 odsto, za šta nema nikakve realne osnove. Rast zarada je vezan za rast prihodne strane, a tamo se planira manjak – poručio je Aleksandar Korovljev kolegama sa Skupštinske govornice.
Zoran Sandić, šef Odborničke grupe DSS, ukazao je da je krajnje neozbiljno i neprimereno da se ključne odluke vezane za funcionisanje lokalne samouprave sabiju zajedno sa 127 tačaka dnevog reda. Uz razumevanje da je pandemija poremetila rad, sigurno je da je bilo moguće sve podeliti u više sednica, ocenio je Sandić.
Odbornica DSS Mirjana Grujić osvrnula se na loš odnos prema sportu i zaposlenima u klubovima i sportskim objektima koji su na teretu gradskog budžeta. Ona smatra da neodgovornost i protekcionizam potpuno obesmišljavaju svaki rad na podizanju kvaliteta i masovnosti u zrenjaninskom sportu. O odsustvu vizije u lokalnoj samoupravi govorio je odbornik DSS Milan Ivanić. Prema njegovim rečima, u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja sve se svelo na 5 miliona, što je drastično manje u odnosu na ovu, a naročito prošlu godinu.

  • U SRED PANDEMIJE MANjE SREDSTAVA LEKARIMA
    – Imamo paradoksalnu situaciju da je Grad, u sred pandemije, za poboljšanje i održavanje zdravstvene zaštite opredelio 92 odsto manje novca nego prošle godine. Samo dva miliona dinara je namenjeno za tu svrhu. Znate koliko je to malo? To je jedna plata nekog savetnika. Zdravstvo je u kolapsu! Lekari nedostupni! Bolesni čekaju po zimi u otvorenim šatorima bez grejanja po ceo dan samo da budu testirani na koronu! Pa kako je ovo moguće? – pitala je sve prisutne Svetlana Vukobratović Novković.
    Da su mala izdvajanja za zdravstvo, ocenio je i odbornik DSS Zoran Sandić.

Miroslava Malbaški