IVAN DEVIĆ O PREČIŠĆIVAČU, SLABOM PRITISKU U VODOVODNIM CEVIMA I PLANOVIMA

Digitalizacija vodomera uz skuplju vodu

7-1-ivan devic (9)

 

Krajem marta najavljen je probni rad postrojenja za prečišćavanje vode, koji bi trebalo da počne do kraja aprila. Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” biće zaduženo za održavanje vodovodne mreže i samog postrojenja. Svi znaju šta ovaj projekat znači za grad, a da li to znači da će pijaću vodu dobiti i okolna naselja, za list „Zrenjanin” odgovor je pružio direktor tog preduzeća Ivan Dević:
– Ne. Za sada je u planu da se na mrežu priključi samo pet mesta: Aradac, Ečka, Klek, Stajićevo i Lazarevo. Ali za njih treba da se napravi priključak na mrežu u narednom periodu, treba isplanirati novac za to.
Koliko će voda biti skuplja kada postrojenje počne da radi?
– Mora biti skuplja. Grad će to odlučiti, postoji skupštinska odluka za to, ali verujem da će uzeti u obzir i taj socijalni momenat, da će za posle nekoliko potrošenih kubika povećanje cene biti minimalno. Što se više bude trošilo vode, to će ona biti skuplja, sistem će biti po uzoru na Novi Sad i Beograd. Naravno, treba uzeti u obzir i troškove prerade. Prema našim proračunima, cena vode mora da poskupi za minimalno 35 dinara po kubiku.
Da li je tačno da je ovih dana pritisak na mreži slab zato što su cevi stare i pucaju pri jačem pritisku vode?
– Jeste, ja ne mogu da negiram da je u Zrenjaninu 70 do 80 odsto cevi u mreži staro. Naš je zadatak da ih menjamo, i to ćemo raditi sukcesivno naredne godine. Zašto se to do sada nije radilo, to je pitanje za moje prethodnike.
Šta to znači za snabdevanje vodom?
– Videćemo šta inženjeri kažu. Danas postoji tehnologija koja omogućava da se cevi zamene i bez kopanja, to je jeftiniji metod, ali to će proceniti stručni ljudi.
Objavili ste oglas za kupovinu nekretnina. Da li imate u vidu određenu nekretninu?
– Hoćemo da kupimo deo zgrade u kojoj su naše prostorije, a koji je do sada pripadao Erste banci. Tako bismo postali vlasnici cele zgrade i onda bi u njoj bilo mesta za sve naše službe. Onda bismo mogli da povučemo službe iz Gimnazijske ulice u ovu zgradu.
Kakvi su planovi za ovu godinu?
– Mislim da ćemo uspeti da uradimo sve što planiramo. Mi smo preduzeće koje svoj rad finansira iz svog budžeta, ne na teret gradske kase. Dakle, najbitnija nam je kupovina zgrade. Krajem marta su otvorene ponude. Takođe, trebaju nam nova vozila za održavanje, javna nabavka je gotova i očekujemo da će nam uskoro dostaviti vozila. Dva vozila koja smo do sada koristili su stara, imaju više od 30 godina. Takođe, trudimo se da sve poslove oko izgradnje i popravki radimo mi, kako bismo izbegli angažovanje drugih firmi.
Ove godine će se menjati i svi vodomeri u gradu?
– Tako je. Merenja će biti daljinska. Veliki broj vodomera ne radi kako treba i ta merenja su uvek na našu štetu. Tu ćemo rešiti i problem mase divljih priključaka. Mislim da je ovo više nego što je „Vodovod” uradio prethodnih godina.
Koliko će to koštati građan­e?
– To je naš trošak, ništa građani neće morati da plate za to. Oni koji budu novopriključeni na mrežu moraće da plate samo priključak.
Kakav je efekat vraćanja naplate za utrošenu vodu Vašem preduzeću?
– Naše preduzeće i JKP „Čistoća i zelenilo” su uskraćeni za 500 miliona dinara. Mi smo ukazivali na sav besmisao tog sistema. Da se razumemo, objedinjena naplata ima svojih prednosti, ali u Zrenjaninu nikad nije zaživela. Zašto, ne znam. „Zona” nije bila motivisana, bila je na budžetu Grada. Prikupila je podatke od firmi za koje radi naplatu, štampala račune, poslala i to je sve. Da li su računi plaćeni ili ne, to njih nije zanimalo. Kada su videli da nema discipline, ljudi su prestali da plaćaju te račune i to je prirodni tok događaja.
Kako ćete naplatiti taj novac?
– Mislim da nećemo slati izvršitelje, ali sigurno ćemo učiniti nekoliko restriktivnih koraka. Isključivaćemo ljude sa mreže, slati opomene, i to posle samo dva meseca. Nećemo čekati kraj godine i da računi dostignu visoke cifre koje građani neće moći da plate.
Šta će biti sa onima koji troše vodu „na divljaka”?
– Ništa. Nećemo mi to sankcionisati.
Zašto ne?
– Pa, vidite, voda je prirodno, javno dobro. Cena vode je 0 dinara. Ono što se naplaćuje su zapravo troškovi njene prerade ili njeno dovođenje do svake kuće u gradu i okolnim mestima. Zato neko ko krade, da tako kažem, vodu, ne može biti sankcionisan za to. Jer on ne krade stvarno. On uskraćuje troškove javnom preduzeću zaduženom za distribuciju vode.
Kako ćete onda smanjiti broj onih koji vodu koriste bez vašeg znanja?
– Kada ekipe budu išle na teren da zamenjuju vodomere, imaće zadatak i da ispitaju stanje sa prethodnim vodomerom: da li je upisan, ispravan, da li komšija ima vodomer ili ne… Rešavaćemo to u hodu.

Nova zapošljavanja u „Vodovodu”
– Još smo daleko od kvote koja je određena za zapošljavanje u našem preduzeću, a prostora ima za upošljavanje novih majstora. Ali nemoguće je zaposliti bilo koga za stalno sada, kada je zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru – izjavio je direktor Ivan Dević. Na pitanje u kakvom je radnom odnosu Ljiljana Popović, bivša direktorka JP „Radio Zrenjanin”, Dević je odgovorio da „za dodatnih 10 odsto od broja zaposlenih ne mora da polaže račune”.
– To je moja stvar i stvar mog menadžmenta. Ona je posle gašenja radija ostala bez posla, bila je jedna od četiri radnika koji su raspodeljeni u druga javna preduzeća. Neko je otišao u „Gradsku toplanu”, neko u „Čistoću”… Ona je primljena na određeno, radi u naplati, obezbeđuje i „juri” novac – objasnio je direktor „Vodovoda i kanalizacije”.

S. Kokavski