IVAN LENĐER O PRVENSTVU EVROPE, VIZI ZA OLIMPIJSKE IGRE I POVRATKU U ZRENjANIN

Delfin ima plan za Rio

Zrenjaninskom plivačkom asu do A norme za Olimpijske igre nedostaje 28 stotniki, a šansu da obezbedi vizu za Rio imaće na prvenstvu Evrope
Za Ivana Lenđera, kao i za sve sportiste sveta, najvažnije takmičenje ove godine su Olimpijske igre u Brazilu. Zrenjaninski plivački as još nije isplivao A olimpijsku normu, ali veruje da će do juna uspeti da ostvari potreban rezultat i da će nastupiti u Riju. Iako ima samo 26 godina, to bi bilo njegovo treće učešće na najvećoj svetskoj sportskoj smotri. Šansa da se priključi olimpijskom plivačkom timu Srbije (u kojem su za sada tri člana) je prvenstvo Evrope koje je na programu od 16. do 22. maja.
U kakvoj si formi, da li je norma dostižna?
– Februara sam plivao na mitingu u Luksemburgu, tamo mi je na 100 delfin nedostajalo samo 28 stotinki do A norme. Bio sam veoma blizu, ali se nadam se da ću na kontinentalnom šampionatu u Londonu isplivati potrebno vreme i obezbediti vizu za Rio. Planove mi je malo pokvarilo to što sam imao zdravstvenih problema pa nisam mogao da treniram punim tempom, ali verujem da ću do Londona dostići željenu formu.
Šta je potrebno da promeniš ili poboljšaš da bi isunio normu?
– Tih 28 stotinki nije mnogo, ali da bih poboljšao vreme i došao do potrebnog rezultata, treba mnogo toga da se uklopi, popravi ili promeni. Nije u pitanju samo fizička priprema, važni su tehnički detalji, psihička priprema kao i način ishrane.
Već godinu i po dana živiš i treniraš u Dubaiju. Zbog čega si odabrao taj grad?
– U Dubaiju radim sa vrsnim trenerom Krisom Tajdijem, treniram više od šest sati dnevno. Osim toga, po sat i po vremena tokom dana provodim radeći sa decom. U Dubaiju sam zato što tamo 50 metarski bazen mogu da koristim non-stop, ali i zbog sparing partnera. A to nije bilo ko, treniram sa našim asom Velimirom Stjepanovićem, plivačem koji trenutno ima tri A olimpijske norme. On je izuzetan sportista, sjajan drug, odlično se slažemo.
Posle Olimpijskih igara vraćaš se u Zrenjanin. Koji su ti planovi?
– Razgovarao sam sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i informisao ga o svojim planovima do Olimpijskih igara i posle toga. Vraćam se u Zrenjanin, kao i do sada plivaću za Proleter, ali ću raditi i sa decom, posvetiću se trenerskom pozivu. Nadam se da ću i na taj način doprineti radu svog kluba.

B. MANDIĆ